Prof. Dr. Celal Sengör hakkinda, 23 Mayis’ta bir televizyon kanalinda söyledigi sözler nedeniyle ‘halkin bir kesiminin benimsedigi dini degerleri alenen asagilama’ suçundan sorusturma baslatildi. Sengör, ifadeye çagrildi.
Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’nin, akademisyen ve jeolog Celal Sengör hakkinda, 23 Mayis’ta katildigi bir televizyon programinda söyledigi sözler nedeniyle ‘halkin bir kesiminin benimsedigi dini degerleri alenen asagilama’ suçundan sorusturma baslattigi ortaya çikti. Sengör, sorusturma kapsaminda ifade vermek üzere Istanbul Adliyesi’ne çagrildi. Sengör’ün, 10 gün içerisinde Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi Basin Suçlari Sorusturma Bürosu’na giderek ifade vermesi gerekiyor.
Celal Sengör, televizyon kanalinda sunlari söylemisti:
“…Ibrahim diye bir adamin yasadigi malum degil… Bütün bu söylenen kisiler tarihte yok. Bunlarin hepsi, o üç tane kutsal kitap denilen aslinda…. Suriyeli din gelenegi, Mezopotamya din geleneginden türemis bir yan branstir. Bizim bugün ‘Ibrahimi dinler’ dedigimiz iste Musevilik, Hiristiyanlik, arkasindan Islam yani, Musevilige bakiyorsun, ‘Musa Peygamber’ diyorlar, o adami da tarih bilmiyor, yok öyle bir isim. Musevilerin kitabinda bir Misir’dan çikis vardir meshur…”
"PAZARTESI GÜNÜ ÇAGLAYAN'DA OLACAGIZ"
Celal Sengör'ün avukati Celal Ülgen, sosyal medya hesabinda bugün konuya iliskin su açiklamayi yapti:
"Basin Savcisi Türksad Kunthan Uçuk, bu kez bilim adami Prof. Dr. Celal Sengör’ü 'dini degerleri alenen asagilamak' suçu nedeniyle ifadeye çagri kâgidi göndermis. Ancak verdigi günlük süre dolmadan da izne ayrilmis. Simdi pazartesi günü Celal Sengör hocam ile Çaglayan’da olacagiz. Ancak bu çagri digerlerinden elbette çok farkli bir anlam tasimakta. Bu kez bilimi yargilamak istiyorlar.
GÜÇ HER SEYI YAPTIRIR AMA BILIMI ESIR ALAMAZ: Yagma yok. Bilimi yargilama hakkini size kimse vermez. Yillar önce Orta Çag'in karanliginda Galile'yi yargilayan papazlar, sonradan özür dilemek zorunda kalmislardi. Prof. Dr. Celal Sengör, ayni zamanda bir bilim tarihçisidir. Güç, her seyi yapar ve yaptirir ama bilimi esir alamaz. Bilime ve bilim adamina ‘sus’ diyemez. Radyo Televizyon Üst Kurulu üyeleri ve Sayin Cumhuriyet Savcisi sadece Wikipedia'ya bile bakmis olsalar ne demek istedigimizi anlar, Sengör’ün dogru söyledigini kaynaklariyla beraber görürlerdi."