Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Izmir’in köylerinden çikarak sanata yönelen tiyatro emekçileriyle bulustu. Tiyatroya katkilari için tesekkür eden Baskan Soyer, Türkiye genelinde bir köy tiyatrolari çalistayi ve festivali planladiklarini söyledi. Köy tiyatrolarinin Türkiye'nin kirsalina örnek oldugunu söyleyen Baskan Soyer, “Sanata dokunan ellerde kir barinmaz” dedi.
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Izmir’in köy ve mahallelerinde 7’den 70’e gönüllü katilimcilardan olusturulan amatör tiyatrolarla bulustu. Tarihi Havagazi Fabrikasi’nda düzenlenen bulusmaya Baskan Tunç Soyer ve esi Neptün Soyer, Izmir Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Ertugrul Tugay ve Büyüksehir bürokratlari, Izmir Büyüksehir Belediyesi Köy Tiyatrolari Koordinatörü ve Yönetmen Vedat Murat Güzel ve tiyatrocular katildi.
“SANATA DOKUNAN ELLERDE KIR BARINMAZ"
Baskan Tunç Soyer konusmasinda ilkokul yillarinda Izmir Radyosu’nda baslayan ve üniversite yillarinda Ankara Sanat Tiyatrosu’nda oyunculuk ve yönetmen asistanligiyla devam eden tiyatro yasamini anlatti. Tiyatronun her zaman hayatinda öncelik oldugunu vurgulayan Baskan Soyer, “Tiyatro benim hayatimda çok büyük bir yer tuttu. Tiyatro ayna tutmaktir. Kendinize, çevrenize ayna tutmaktir. Hem kendinizi hem de dünyayi daha iyi tanirsiniz. Tiyatroyla yeteneklerinizi kesfedersiniz. Daha çok gülmeyi, hosgörüyü tiyatro ögretir. Tiyatro empati yapmanin sanatidir. Sanata dokunan ellerde kir barinmaz” dedi.
“SALONLARI DOLDURACAK KADAR ÇOGALDIK"
Tiyatronun gelismesi için önünü açmaya devam edeceklerini belirten Baskan Soyer sunlari kaydetti:
“Bu bizim görevimiz. Ama sizler oldugu için tiyatro bambaska bir yere gidiyor. Ilk basladigimizda zorluklar çekmistik ama simdi salonlari dolduracak kadar çogaldik. Emin olun yaptiginiz çalismalarla Türkiye’nin kirsalindaki insanlara örnek oluyorsunuz. Onlarin hayatini iyilestiriyorsunuz. Çok daha güzelliklere imza atacagimiza eminim. Bir kirmizi hali bulusmasi yapacagiz. Sizleri Izmir’e kirmizi halilarla tanitacagiz. Izmir sizinle iftihar edecek. Izmir’in bu degerlerini, güzelliklerini, bizi biz yapan her bir unsurunu hem bu topraklardaki herkese hem dünyaya anlatmak istiyoruz. Bu hedef dogrultusunda da Türkiye’deki tüm köy tiyatrolariyla birlikte bir köy tiyatrolari çalistayi ve festivali planliyoruz.”
“IZMIR'IN KÜLTÜR HARITASINI ÇIKARMAYI PLANLIYORUZ"
Bulusmada köy tiyatrolarinin öyküsünü anlatan Izmir Büyüksehir Belediyesi Köy Tiyatrolari Koordinatörü ve yönetmen Vedat Murat Güzel söyle konustu:
“Tiyatroyu ne kadar çok insanla bulusturursak, sehrin sosyal yasami o oranda farkindalik yönü gelismis bir topluluga emanet olacaktir. Baskanimiz, imkani olanla ihtiyaci olan arasinda bir kültür sanat köprüsü kurulmasini sagliyor. Kentin her yerinden sanat fiskiriyor. Bizler de bunun kirsaldaki ayagini olusturmaktan mutluyuz. Bu ay köy tiyatrolari bir proje olarak baslayali tam bir yil oldu. Bu bir yil içinde 4 köyle 7 farkli oyunu 100’ü askin katilimciyla 42 kez sergiledik. 4 ayri daire baskanligiyla yaptigimiz çalismalarla gençlere, kadinlara, muhtarlara ulastik. Genç Izmir bünyesinde de 100’e yakin katilimciyla gençlerle ilgili sanat sürecini baslattik. Dogaçlama tiyatro, pandomim ve gençlik oyunu sergileyen bir tiyatro toplulugu haline geldik. Okullarda ve çesitli etkinliklerde palyaço oyunlariyla çok genis kitlelere ulastik. Yerel yönetimlerde muhtarlarin öneminin farkindayiz ve onlarla da Türkiye’ye örnek olacak bir projede çalisiyoruz.”
TIYATROLAR BIR ARAYA GELDI
Bulusmaya Seferihisar Ürkmez Kadin Tiyatrosu, ANAHTAR Kadin Tiyatro Toplulugu, Izmir Büyüksehir Belediyesi Genç Izmir Tiyatrosu, Foça Yenibagarasi, Ödemis Konakli, Güzelbahçe Yelki, Bergama Kozak Yukaribey, Ulamis, Çesme Germiyan ve Urla Barbaros köy tiyatrolari katildi. Oyuncular birbirleriyle tanisma imkani buldu.