SAGLIK MESLEK VE EMEK ÖRGÜTLERI: "TÜM TALEPLERIMIZ GERÇEKLESENE KADAR EYLEMLERE VE MÜCADELEYE DEVAM EDECEGIZ"

Ankara’da toplanan saglik meslek ve emek örgütleri, Saglik Bakanligi’nin ek ödeme yönetmeliklerine karsi öncelikli 5 taleplerini açikladi. Saglik meslek ve emek örgütleri, bu taleplerin karsilanmamasi durumunda eylemlere baslayacaklarini duyurdu. Yapilan

Güncel 28.08.2022 21:26:34 0
SAGLIK MESLEK VE EMEK ÖRGÜTLERI:

Ankara’da toplanan saglik meslek ve emek örgütleri, Saglik Bakanligi’nin ek ödeme yönetmeliklerine karsi öncelikli 5 taleplerini açikladi. Saglik meslek ve emek örgütleri, bu taleplerin karsilanmamasi durumunda eylemlere baslayacaklarini duyurdu. Yapilan ortak açiklamada, “Tüm taleplerimiz gerçeklesene kadar eylemlere ve mücadeleye devam edecegimizi bildiriyoruz” açiklamasini yapti.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimligi Çalisanlari Sendikasi (AHESEN), Birinci Basamak Saglik Çalisanlari Birlik ve Dayanisma Sendikasi (BDS), Hekim Birligi Saglik ve Sosyal Hizmet Çalisanlari Sendikasi (Hekim Birligi), Kamu Dis Hekimleri Dernegi (KADHED), Saglik ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasi (SES) ile Türk Tabipleri Birligi (TTB), dün TTB Genel Merkezi’nde bir araya gelerek Saglik Bakani’nin “Beyaz Reform” olarak duyurdugu Saglik Bakanligi Ek Ödeme Yönetmeligi ile Aile Hekimligi Sözlesme ve Ödeme Yönetmeligi’ni degerlendirdi.

Saglik meslek ve emek örgütleri, performans sisteminin ayni tarzda sürmesinin çalisma kosullarini agirlastiracagi ve saglikta siddeti tirmandiracagi, ayrica disiplin ceza sayisini artirabilecegi sonucuna vardi. Saglik meslek ve emek örgütleri, düzenlemelerle ilgili hukuki süreci de ele alarak 5 acil talep belirledi.

“Sagligimiz için Olusturdugumuz 5 Talebimizin Hepsi Karsilanana Kadar Eylemlerimize Devam Edecegiz” basligi ile hazirlanan ortak açiklamaya, toplantiyi düzenleyen örgütlerin yani sira Genel Saglik ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalisanlari Sendikasi (Genel Saglik-Is), Hekim ve Diger Saglik Çalisanlari Kamu Saglik ve Sosyal Hizmetler Sendikasi (Hekim-Sen), Tabip ve Diger Saglik Çalisanlari Saglik ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikasi (Tabip-Sen), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Dernegi (Tüm Rad-Der), Türk Dis Hekimleri Birligi (TDB) de imza atti.

Saglik meslek ve emek örgütlerinin bugün yayinladigi ortak açiklama söyle:

“ÇALISMA KOSULLARIMIZI VE DOLAYISIYLA SUNDUGUMUZ SAGLIK HIZMETININ NITELIGINI IYILESTIRMEYECEK OLAN BU DÜZENLEMELERIN HEM BIZIM HEM DE TOPLUMUN SAGLIGINI IYI YÖNDE ETKILEMEYECEGI AÇIKTIR”

“Saglik Bakani’nin ‘Beyaz Reform’ olarak niteledigi, agustos ayi içerisinde yayinlanan Saglik Bakanligi Ek Ödeme Yönetmeligi ile Aile Hekimligi Sözlesme ve Ödeme Yönetmeligi’ndeki düzenlemeler, elbette ki haklarimiz için birlikte mücadelemizin bir basarisidir. Ancak aylardir dile getirdigimiz taleplerimizin yerine getirilmedigini de görmekteyiz. Çalisma kosullarimizi ve dolayisiyla sundugumuz saglik hizmetinin niteligini iyilestirmeyecek olan bu düzenlemelerin hem bizim hem de toplumun sagligini iyi yönde etkilemeyecegi açiktir. Saglikli olabilmemiz için daha önceden de sik sik gündeme getirdigimiz ve son toplantimizda ortaklastirdigimiz 5 talebimizi kamuoyuna saygi ile duyuruyoruz. Sagligimiz için 5 öncelikli talebimiz:

ETKILI BIR SAGLIKTA SIDDET YASASI: Daha önce çikarilan saglikta siddet yasalari, saglikta siddeti bitirmekte etkili olmaktan çok uzaktir. Etkili bir ‘Saglikta Siddete Yönelik Yasa Teklifi’, Meclis açilir açilmaz öncelikli olarak gündeme alinmali ve yasalasmalidir. ‘Beyaz Reform’ adi altinda yayinlanan son iki ödeme düzenlemesi (Saglik Bakanligi Ek Ödeme Yönetmeligi, Aile Hekimligi Sözlesme ve Ödeme Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik), saglikta siddeti azaltmasi bir yana saglikta siddeti ‘tesvik’ edecek düzenlemeler içermektedir. Saglikta siddetin çözümü için her alanda bütünlüklü bir yaklasim gerekmektedir.

GÜVENLI VE SAGLIKLI ÇALISMA KOSULLARI: Daha iyi bir saglik hizmeti verebilmemiz için, tüm hekimler ve saglik çalisanlarinin çalisma ortamlari, çalisma süreleri ve is yükleri, bilimsel veriler isiginda, ilgili emek-meslek örgütlerinin de katilimi ve denetimiyle saglanmalidir. Hekimleri de hastalari da magdur eden, hekimlere karsi siddet kaynagi olan, halkin sagligini tehlikeye atan 5 dakikada muayene dayatmasindan vazgeçilmelidir. Saglik hizmetleri, hekimin ve toplumun hak ettigi sekilde, bilim ve evrensel degerler çerçevesinde sunulmalidir. Saglik kurumlarinda idarenin çalisani denetledigi tek tarafli denetim mekanizmasi ortadan kaldirilmali, çalisanlarin ve temsilcilerinin de oldugu kolektif denetleyecekleri bir sistem olusturulmalidir. Çalisanlar üzerindeki disiplin sorusturmalari, görevlendirme vb. ile olusturulan baski kalkmali, nitelikli çalisma kosullari ile nitelikli saglik hizmeti öncelik olmalidir. Basta aile sagligi merkezleri (ASM) olmak üzere kamusal bir hizmet olan saglik hizmeti, kamu binalarinda, kamu imkanlariyla verilmelidir. Saglik hizmetlerinin temeli olan birinci basamak saglik hizmetlerine yeterli kaynak ayrilmali, hekim basi bin 500 kesin kayitli birey düsecek sekilde aile hekimi sayisi artirilmali, sevk zinciri altyapisi olusturulmali ve uzman aile hekimi sayisi, birinci basamak saglik hizmetlerini uygun ve yeterli düzeyde saglayacak sekilde artirilmalidir.

NITELIKLI EGITIM: Üniversite ve uzmanlik egitimi kontenjanlari, ilgili emek ve meslek örgütlerinin agirlikta oldugu bir kurulla liyakate dayali ve bilimsel ölçütlere göre olusturulmalidir. Kontenjanlarin ve müfredatin belirlenmesi ve uygulanmasinda, ülkenin gerçek saglik hizmeti ihtiyaci, kurumlarin egitimle ilgili yeterlilikleri gibi özellikler göz önünde bulundurulmali; uluslararasi ve bilimsel standartlar saglanmadan yeni egitim kurumu açilmamalidir. Saglik sisteminde de egitimde de koruyucu saglik hizmetleri öncelenmelidir. Saglik meslek ögrencilerinin ücret ve staj olanaklariyla ilgili mevzuatta düzenleme yapilmalidir. Asistan ve intörn hekimlerin egitim, dinlenme haklarini ellerinden almayan ücret düzenlemesi derhal hayata geçirilmelidir.

COVID-19 PANDEMISI ÖZELINDE GÜVENCE: Covid-19, tüm hekimler ve saglik çalisanlari için illiyet bagi aranmaksizin meslek hastaligi sayilmali ve yasal dayanagi olmalidir. Pandeminin baslangicindan itibaren tüm hekim, saglik çalisanlarinin yipranma payi, geçmisi de içerecek sekilde bir yila 120 gün olmalidir. Pandemi bittiginde ise tüm saglik çalisanlarina bes yila bir yil yipranma payi verilecek sekilde düzenleme yapilmalidir. Pandemide saglik kurumlarinda ve filyasyonda görev alan dis hekimleri basta olmak üzere, saglik çalisanlarina kendi alani disinda görevlendirmeler yapilmistir. Pandemi dahi olsa tüm görevlendirmeler, alana uygun olan unvan ve görevlerdeki kisiler göz önünde bulundurularak planli ve güvenceli bir biçimde yapilmalidir.

EKONOMIK VE ÖZLÜK HAKLARIMIZIN KORUNMASI VE GELISTIRILMESI: Tüm ücretler, özlük haklarindan feragat etmemiz istenmeden tek kalemde ve emeklilige yansiyan sekilde olmalidir. Izin, rapor ve egitimlerde ücret kesintisi yapilmamali; ücret belirlemede toplu görüsme degil toplu sözlesme esas olmalidir. Tüm saglik çalisanlari yoksulluk sinirinin üzerinde aylik net gelire sahip olmalidir. Hekimlerin aylik en düsük net geliri, yoksulluk sinirinin en az iki kati olmalidir. Tüm saglik çalisanlarinin en yüksek derece ve kademedeki ek göstergeleri 3 bin 600’den baslatilmali, hekimlerin en yüksek derece ve kademedeki ek göstergesi ise en az 7 bin 600 olmalidir. Ayni isi yapan çalisanlar arasinda farkli istihdam modelleri nedeniyle olusan esitsizligi gidermek amaciyla tek ve güvenceli istihdam modeli saglanmalidir. Içinde bulundugumuz mevcut ekonomik sartlar göz önüne alindiginda, özellikle ASM’lerde olmak üzere tüm saglik birimlerinde hizmetin yürütülmesi aksamaktadir. Bu nedenle sagliga ayrilan bütçe yeterli hale getirilmeli, aile hekimligi kapsamindaki tüm ödemeler günümüz sartlarina göre düzenlenmelidir. Emekli ayliklarinda Emekli Sandigi, SSK, BAG-KUR adaletsizligi giderilmeli; insanca yasanabilir bir ücret herkesin hakki olmalidir.

“TÜM TALEPLERIMIZ GERÇEKLESENE KADAR EYLEMLERE VE MÜCADELEYE DEVAM EDECEGIZ”

‘Beyaz Reform’ diye nitelendirilen, kapsam içi adil olmayan, kapsam disi esit olmayan (112, ISM, TSM, temel tip bilimleri… ) tüm düzenlemeler adil ve esit hale getirilmeli; zaten gecikmis ve taleplerimizi karsilamakta yetersiz olan düzenlemelerin hepsi, 1 Temmuz 2022’yi kapsayacak sekilde yapilmalidir. Duyurulan yönetmeliklerde kapsam disi kalan üçüncü basamak ile ilgili beklenen yönetmeligin 15 Eylül 2022 tarihli uygulamada hayata geçirilmemesi durumunda, platform olarak acil eylem kararimizi açiklayacagimizi, tüm taleplerimiz gerçeklesene kadar eylemlere ve mücadeleye devam edecegimizi bildiriyoruz.”


Perşembe 14.6 ° / 10.5 °
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °