DATÇA’DA “SAHILLER HALKINDIR, HALKIN KALACAK” EYLEMI

Mugla Çevre Platformu (MUÇEP) Datça Meclisi üyeleri ve çevreciler Taslik Plaji’nda, “Sahiller Halkindir, Halkin Kalacak” eylemi yapti.

Güncel 27.08.2022 19:48:41 0
DATÇA’DA “SAHILLER HALKINDIR, HALKIN KALACAK” EYLEMI

Mugla Çevre Platformu (MUÇEP) Datça Meclisi üyeleri ve çevreciler Taslik Plaji’nda, “Sahiller Halkindir, Halkin Kalacak” eylemi yapti.

Mugla Çevre Platformu (MUÇEP) Datça Meclisi tarafindan Taslik Plaji'nda, kiyilarin isgal edilmesi protesto edildi. Taslik Plaji’nda bulusan ve ellerinde, “Sahiller hepimizin”, “Sahillerimize sahip çikiyoruz” yazili dövizler tasiyan çevreciler, “Datça uyuma, sahiline sahip çik”, “Sahiller halkindan halkin kalacak”, "MUÇEV sahilinden sloganlari atti.

MUÇEP Datça Meclisi adina basin açiklamasini okuyan Renate Ömerogullari, sunlari söyledi:

“Kiyilar bir avuç insanin degil, genci yaslisi, kadini erkegi ama illa da üstünde yasayan hayvani, bitkisi, kumu çakili ile hepimizindir. Vakif görünümlü Muçev Ltd. Sti. hepimize ait kiyilarimizin parali hale gelmesi için merkezi hükümetin gayretleriyle kurulmus bir sirket ve tüm Türkiye’de, kiyilarda yerel yönetimlerin etkisini yok etmek ve ticaret konusu olmasi için çaba harciyor. Bunun örneklerinden biri de Kurubük ihalesiydi. Datçalilar hep birlikte 2018 Ocak ayinda, Kurubük’ün kamuya kapatilmasina karsi koydu; karsi koyusun ortaya konuldugu gün ihalenin iptal edildigi duyuruldu.

“BAKANLIK SADECE MUÇEV’IN DAVET EDILDIGI IHALE YAPTI”

Datça’da Muçev Ltd Sti. eliyle hukuka aykiri olarak kiralanan kiyi alanlarinin kira sözlesmelerinin iptal edilmesi için 2018 Nisan’inda Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na Mugla ölçeginde katilimla basvuru yapildi, dilekçelerin çogu Datçalilar tarafindan imzalandi. Dilekçelere cevap verilmemesi üzerine sayica en çok Datçalinin davaci olmasiyla açilan dava, aradan 4 yili askin zaman geçmesine ragmen sonuçlanmadi. Bu arada, dava konusu kira sözlesmelerinin süresi sona erdi. Bilgi istegine ve Datça Belediyesi’nin kiyilarin Belediye’ye tahsisi, olmazsa ihaleye çagrilma istegini bildirmesine ragmen bu isteklere açik bir cevap vermeyen Bakanlik, yeni sözlesmelerin imzalanmasi için sadece Muçev Ltd. Sti.’nin davet edildigi ihale yapti. Bu ihalenin ve dayanak yönetmeligin iptalini talep eden dava sürüyor. Hukuka uygun olarak verilen ve uygulanmayan yönetmeligin Muçev’e ihale edilmesini imkansiz kilan yürütmenin durdurulmasi kararinin uygulanmasi hem Belediye, hem Datçalilar tarafindan talep edildi.

“KIYILAR HEPIMIZE AITTIR”

Anayasa ve Kiyi Kanunu’na göre, kiyilar canli cansiz varliklarin, hepimizin. Datçalilar tarafindan, kiyilarin ticaret konusu mal gibi görülmesi hiçbir zaman kabul edilmedi, edilmeyecek. Bunu dile getirmek için toplandik; hepimiz kiyilardan sadece parasi olanlarin degil, herkesin yararlanmasini istiyoruz. Istegimiz anayasal temel haklarimizdan biri. Hakkimiz olani istiyoruz. Bir kez daha tekrarliyoruz: Kiyilar yurttas olan-olmayan, insan olan-olmayan tüm varliklara, hepimize aittir; devlet organlarinin anayasaya uygun davranmasini istiyoruz. Bu istegimiz Datçalilarin ortak istegidir, aksine davranilmasini kabul etmedik, etmeyecegiz.”

Çevreciler daha sonra insan zinciri olusturarak, ilçe merkezindeki Taslik, Kumluk ve Hastanealti plajlarinda yürüyüs yapti.


Çarşamba 37.9 ° / 25.5 °
Perşembe 37.6 ° / 22.1 °
Cuma 37.3 ° / 22.9 °