Tepebasi Belediyesi tarafindan düzenlenen ve birçok etkinligi bünyesinde barindiran 'Uluslararasi Eskisehir Pismis Toprak Sempozyumu’nun 15’incisi basliyor. Sempozyum, 5-17 Eylül 2022 tarihleri arasinda düzenlenecek.
Tepebasi Belediyesi tarafindan, konsepti ve çesitliligiyle dünyada sadece Eskisehir’de düzenlenen Uluslararasi Eskisehir Pismis Toprak Sempozyumu’nun 15’incisi, 5-17 Eylül 2022 tarihleri arasinda yapilacak. Etkinligin basina tanitimi amaci ile düzenlenen toplantiya, Tepebasi Belediye Baskani Ahmet Ataç’in yani sira Eskisehir Organize Sanayi Bölgesi Baskani Nadir Küpeli, etkinlik sponsoru firmalarin temsilcileri ve basin mensuplari katildi.
“SEHRIN ÇOK ÖNEMLI BIR ETKINLIGI”
Tanitim filminin izlenmesinin ardindan etkinlikte ilk konusmayi Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Ögretim Üyesi ve Sempozyum Sanat Danismani Prof. Bilgehan Uzuner yapti. Uzuner, “Sayin Ahmet Baskan’imiz ile 22 yil önce basladigimiz bu yol, sehrin çok önemli bir etkinligi haline geldi. Içindeki sosyal faaliyetleri düsündügünüzde çok büyük çapli bir isi sürdürüyoruz. Fikirsel altyapi hikayesi de 23-24 yil öncesine kadar uzaniyor. Eskisehir’in büyük bir birikime sahip olmasina katki verdigimize inaniyoruz. Pismis Toprak Sempozyumu ile yillardir üniversite-belediye is birliginin de güzel bir örnegini veriyoruz. Etkinligimiz ile ayni zamanda bir sanat okulu etkinligi de yapmis oluyoruz. Bugüne kadar yaklasik 130 sanatçi, bir de anitimiza destek verenler ile yaklasik 180 sanatçi ile çalistik. 15-20 üniversiteden gelen 600’den fazla ögrenci ve asistan ile çalistik. Katilimci sanatçilarimiz da hayatlarinin en önemli eserlerini burada yapiyor. Bu, alti çizilmesi gereken bir deger. Türkiye’nin en büyük seramik etkinligini yaptigimizi söylememizde bir sakinca yok diye düsünüyorum” dedi.
“ESKISEHIR DIGER ANADOLU ILLERINDEN ÇOK DAHA FARKLI BIR KONUMDA”
Eskisehir Organize Sanayi Bölgesi Baskani Nadir Küpeli de “Eskisehir denildiginde çocuklugumuzdan beri aklimiza toprak gelir. 1900’lü yillarin baslarinda Kiliçoglu markasinin dogmasi, Eskisehir’deki sanayi yatirimlarinin da agirlikli olarak toprak sanayi ile baslamasi, Tepebasi Belediyemizin de Eskisehir ile özdeslesen ve baska yerde bulunmayan bu topraktan yola çikarak böyle bir sempozyum yapmasi harika bir fikir. Sadece sanatçilari, halki ve katilimcilari bulusturmakla kalmiyor. Hem sosyal hem kültürel hem de birçok iktisadi faaliyetlerin önünü açmis oluyor. Artik Türkiye’de Eskisehir diger Anadolu illerinden çok daha farkli bir konumda. Hem sosyal yapisi hem insan kalitesi hem sanayilesmesi hem de yüksek teknoloji ürünlerini ihraç eder hale gelmesi, tüm Türkiye’nin gözünde ve aklinda. 15 yil, bizim ülkemizde bir faaliyeti sürdürmek, çok kolay bir sey degil” diye konustu.
“TEPEBASI IÇIN TOPRAK ÇOK DEGERLI, TARIHSEL BIR ÖNEMI VAR”
Tepebasi Belediye Baskani Ahmet Ataç, “Ben, bu etkinligi bizim bir dügünümüz, bayramimiz olarak addediyorum. Tepebasi için toprak çok degerli, tarihsel bir önemi var. Bizim kimligimiz ve bellegimiz. Bu açidan hayata geçirmek çok önemliydi, 2001 yilinda bu kimligi sanat katarak hayata geçirdik. Sektör, sanat ve bilimsel olarak üç ayak üzerinde etkinligimizi sürdürüyoruz. Topragin kiymetini bilen, degerlendiren bir düsünce ile hareket ediyoruz. Tarihsel olarak da toprak tugla, Mezopotamya’da basliyor, milattan sonra Lidyalilar pismis topragi kesfediyor. Babil Kulesi, yaklasik 85 milyon adet tugladan yapilmis. Ve bu tuglalar, bugünkü kosullarda orta karardaki birkaç fabrikanin yillik üretimine denk geliyor. Daha sonrasinda Yunanlilar, Bizans ve Selçuklular tuglayi çokça kullanmislar. Özellikle Selçuklu mimarisi essiz bir mimari. Ardindan Osmanli dönemi ve 1927’de ilk kiremit Eskisehir’de, Tepebasi’nda yapiliyor. Böylelikle bu is bizim için de bir kimlik çalismasina dönüsmüs oluyor” dedi.
ULUSLARARASI ESKISEHIR PISMIS TOPRAK SEMPOZYUMU
Her yil oldugu gibi yine birçok etkinlige ev sahipligi yapacak olan sempozyum, bu yil da sanat etkinlikleri, sergiler, sanatçi sunumlari, torna yarismalari ile dopdolu olacak. Öte yandan el emegi ürünler satis noktalari, çocuk oyun parki, yemek yarismalari, konserler ve çocuk atölyeleri de Eskisehirlilere sanat dolu günler yasatacak. Sempozyumda ayrica Eskisehir’in düsman isgalinden kurtulusunun 100’üncü yil dönümü de kutlanacak. 1 Eylül Persembe günü saat 20:00’de sevilen sanatçi Kiraç, Eskisehirlileri costuracak. Cumhuriyet Meydani’nda (Anit Park yani) gerçeklesecek konser ile 2 Eylül Eskisehir’in düsman isgalinden kurutulusunun 100’üncü yili kutlanacak. Sempozyum kapsaminda bugüne kadar 132 yerli ve yabanci sanatçinin elinden çikan 200’e yakin eser, Eskisehir’e essiz bir güzellik katiyor.
AÇILIS TÖRENI 5 EYLÜL’DE
Uluslararasi Eskisehir Pismis Toprak Sempozyumu’nun açilis töreni 5 Eylül Pazartesi günü saat 18:30’da Eti Eski Fabrika alaninda gerçeklesecek. Törenin ardindan Bülent Özdemir & Gökçe konseri Eskisehirliler ile bulusacak.
5 ÜLKEDEN 8 SANATÇI
15’inci Uluslararasi Eskisehir Pismis Toprak Sempozyumu, bu yil Türkiye’nin yani sira Romanya (Delia Maxim), Küba (Martha Jimenez), Italya (Massimo Pistone), Güney Kore (Kim Yong Moon) ülkelerinden sanatçilarin katilimi ile düzenleniyor. Sempozyuma Türkiye adina katilan sanatçilar ise Ibrahim Vefa Irdelp, Pinar Baklan, Necati Seydi Ferahoglu ve Kaan Canduran yer aliyor. Sempozyum, Hosnudiye Mahallesi Ismet Inönü-1 Caddesi Et Eski Fabrika alaninda düzenlenecek.
KONSERLER ILE KENT MÜZIGE DOYACAK
Uluslararasi Eskisehir Pismis Toprak Sempozyumu, her yil oldugu gibi yine müzigi de kent halki ile bulusturacak. Etkinlik kapsaminda konser verecek isimler arasinda Kiraç, Bülent Özdemir & Gökçe, Eypio, Coskun Sabah, Vedat Sakman, Jungledak, Legends, Mesut Girgin, Özge Nur Altas, Zeynep Ulusoy, Eko Sov, halk danslari, Ilyasolog yer aliyor.