Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Geçtigimiz yil ile kiyaslandiginda, ögrencilerin bu yilki okul masraflarinda, enflasyona bagli olarak yaklasik yüzde 80 ila yüzde 150 oraninda artis oldu. Ithal ürünler
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Geçtigimiz yil ile kiyaslandiginda, ögrencilerin bu yilki okul masraflarinda, enflasyona bagli olarak yaklasik yüzde 80 ila yüzde 150 oraninda artis oldu. Ithal ürünlerdeki fiyat çok daha yüksek. Oysa egitim sektöründe kullanilan defter, kitap, kalem, kagit, silgi gibi kirtasiye malzemeleri, en az gida malzemeleri kadar temel ihtiyaci olusturuyor. Bu kirtasiye ürünlerinin bir kisminda yüzde 8, bir kisminda da yüzde 18 olarak uygulanan KDV, yeni egitim-ögrenim sezonunda mutlaka sifirlanmali” dedi.
TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken, okullarin açilmasina kisa bir süre kala, ögrenciler için kirtasiye ürünleri, internet ve bilgisayarlar basta olmak üzere tüm okul araç ve gereçlerinde KDV’nin kaldirilmasi için çagri yapti. Palandöken, bugün yaptigi açiklamada sunlari söyledi:
“OKUL ÜRÜNLERINDE KDV ORANI SIFIRLANMALI: Okullar açiliyor ve kirtasiye malzemelerinde zaten bir haksiz uygulama var. Egitim için temel ihtiyaç olan defter, kitap, kalem gibi kirtasiye malzemeleri ile bilgisayar ve diger araç gereçlerde ve ev internetinden KDV sifirlanmali.
INTERNET ÜCRETININ KDV’SI OLMAMALI: Internet ve bilgisayar kullanmak, çok temel bir ihtiyaç haline aldi. Internet fiyatlarina yapilan zamlar, aileleri magdur ediyor. Internet ücretinin KDV’si olmamali. Bilgisayar ve laptopun aileler içinde önemli bir külfet oldugunu biliyoruz.
OKUL MASRAFLARI ENFLASYONA BAGLI OLARAK ARTTI: Okullarda devlet destegi falan yapilsa da hayat pahali. Geçtigimiz yil ile kiyaslandiginda, ögrencilerin bu yilki okul masraflarinda, enflasyona bagli olarak yaklasik yüzde 80 ila yüzde 150 oraninda artis oldu. Ithal ürünlerdeki fiyat çok daha yüksek.
KALEMSIZ, DEFTERSIZ OKULA GIDILMEZ: Yaklasik 18 milyon çocugumuz, yeni egitim-ögrenim sezona basliyor. 8 milyonu askin üniversite ögrencisi, yeni egitim ve ögrenim yilina baslayacak. Kalemsiz, deftersiz okula gidilmez. Devletin bazi siniflar için vermis oldugu kitaplar aileleri rahatlatsa da diger malzeme ve kitaplarin fiyatlarinin ne kadar pahali oldugunu, çocugu okula giden vatandaslari ne kadar zorladigini hatirlatmak istiyorum.
ÖGRENCI GIDERLERI AILE BÜTÇESINI HAKIKATEN ZORLUYOR: Ögrencilerin ailelerine daha fazla yük getirmemesi için KDV destegi önemli olacak. Bu kirtasiye ürünlerinin bir kisminda yüzde 8, bir kisminda da yüzde 18 olarak uygulanan KDV, yeni egitim-ögrenim sezonunda mutlaka sifirlanmali. Bir de haksiz rekabetle mücadele edilecek. Bir kalemde ucuz, diger kalemde pahali fiyat olmasi insanlari rahatsiz ediyor. Kitap defterin disinda okul formasi, ayakkabiya kadar birçok ihtiyacin maliyeti, hesaplara göre aile bütçesini hakikaten zorluyor. Buna çözüm olarak da KDV oranlarinin düsürülmesi gerektigini belirtiyoruz.”