IMAMOGLU, BALTALIMANI YASAM VADISI'NIN TEMELINE ILK HARCI KOYDU

Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Baskani Ekrem Imamoglu, "Baltalimani Yasam Vadisi"nin ilk etabinin temeline ilk harci koydu. Imamoglu, “Biz buralarda dogal alanlari, dogal bir biçimde gelistirmenin de modelini ortaya koyuyoruz. Karadeniz'de, Iç Anadolu

Güncel 22.08.2022 20:50:05 0
IMAMOGLU, BALTALIMANI YASAM VADISI

Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Baskani Ekrem Imamoglu, "Baltalimani Yasam Vadisi"nin ilk etabinin temeline ilk harci koydu. Imamoglu, “Biz buralarda dogal alanlari, dogal bir biçimde gelistirmenin de modelini ortaya koyuyoruz. Karadeniz'de, Iç Anadolu ya da Güney Dogu Anadolu’da ve Istanbul’da prototip gibi, ‘Millet Bahçeleri’ var. Olmaz. Insanlarin yasam biçimleri, aliskanliklari, bu isin uzmanlari var. Yeni model ortaya koyuyoruz. Özgün vadiler, spor yapilan, çesitli temalarla sosyallestirilebilen vadileri hayata geçiriyoruz” dedi.

IBB Baskani Ekrem Imamoglu, Beylikdüzü Belediye Baskani oldugu dönemde baslattigi "Yasam Vadisi" modelini Istanbul’a tasidi. ‘Baltalimani Yasam Vadisi 1’inci Etap’ temel atma törenine, IBB Baskani Ekrem Imamoglu ve Sariyer Belediye Baskani Sükrü Genç katildi.

Törende konusan Imamoglu sunlari söyledi:

"BU SEHIR DÜNYANIN EN GÜZEL SEHRI: Haftaya güzel bir baslangiç oluyor Sariyer'den. Istanbul aslinda Bogazi'yla, Haliç’iyle, suyuyla konusulan bir kenttir. 'Istanbul'da Suyun Yolculugu' diye güzel bir kitap çikarttik Istanbul Kitapçisi'ndan. Aslinda inanilmaz zor bir cografya Istanbul su açisindan. Hep kilometrelerce öteden su tasima hikayeleri var tarih boyunca. Ama ayni zamanda kendi içinde de çok sasirtici kaynaklari var. Bu kaynaklar hem yeralti su kaynaklarimiz hem derelerimiz, irmaklarimiz, söz konusu muhtesem bir cografya. Yani bu sehir dünyanin belki de en güzel sehri. Belki de diyorum bizim için hani tarafli olur diye belki deyi ekliyorum. Yoksa bizim için en güzel sehri.

DERELERI KORUYAMADIK. ISGAL EDILDI VE YAPILAN IHANETLER KIMI ZAMAN CAN ALDI: Ne yazik ki yaptigimiz hatalar var eksiklikler var. Örnegin, bunlardan bir tanesi Istanbul'un derelerini koruyamadik. Su anda Istanbul'un derelerine sehir kuranlar, mahalleleri kuranlar, koca koca binalari yapilari yapanlar hatta Ayamama Deresi'nin kiyisina devlet eliyle lüks konut yapanlar -Sanki devletin oraya ihtiyaci varmis gibi- o alanlarin bertaraf edilmesi, yok edilmesi yüzünden gerçekten su anda Istanbul'un çok sorunlu alanlari dogdu diyebilirim. Ve bunlarin büyük kismi ne yazik ki son 20-30-35 yilin eseri. Çok eskiye gitmeden bu dönem içerisinde bunun yapildigini görebiliriz. Imara açilmis oralar. Isgal edilmis vesaire vesaire. Günün sonunda bazen bu yapilan hatalar, yani inanin altini çizerek söylüyorum, ihanet diyebiliriz buna. Bu yapilan ihanetler kimi zaman can almis. Kimi zaman insanlari zor durumda birakmis. Ve Allah korusun ki belki de depremde en riskli alanlar halinde Istanbul'un su anda da tehdit alanlari sekline dönüsmüs.

BU GIDISI DURDURMA VE TERSINE ÇEVIRME NOKTASINDA BIR VIZYON ORTAYA KOYUYORUZ: Bu riskler iste sel, su riskleri üzerinden baktigimizda ve diger sorunlu alanlar olarak tarifledigimizde biz bu gidisi durdurma ve tersine çevirme noktasinda bir vizyon ortaya koyuyoruz. Buralarda bir yandan yagmur sularini toplayip saglikli bir biçimde bu dereler üzerinden denize ya da bogaza ulasmasini saglamak. Bir yandan buralara kanalizasyonlarin karismasini engellemek, yani bu tür rehabilitasyonlari da yapiyoruz. Bu yaptigimiz vadiler sadece üstünde size olaganüstü güzel yesil alanlari kazandirmakla kalmiyoruz ayni zamanda yer altindaki o altyapi sorunlarini da çözerek gerçekten önemli bir isi basariyoruz. Bir yandan da tabii ki bu tür derelerin etrafinin yapilasmaya açilmasini da engellemis oluyoruz. Tümden ortadan kaldiriyoruz.

BIRTAKIM HUKUKI SORUNLAR YASIYORUZ: Bu bölgeyi dogal haliyle korumak, bu anlattigim az önce genel sekreter yardimcimizin ifade ettigi Istanbul'un yaklasik 20 noktasindaki bütün vadilerde ortaya koydugumuz strateji. Ve bunlarin 10 milyon metrekareyi asan kisminin su anda imalata dönük sürecin baslatilmis olmasi çok kiymetli. Tabii buralarda birtakim hukuki sorunlar yasiyoruz, idari sorunlar yasiyoruz, isgaller var. Buralarin bir kisminin sadece burada bile birçok alanin duvarlarla çevrili ve kapali oldugunu bundan birkaç ay önce görebilirdiniz. Burayi hayatin bir parçasi yapmak, burayi günlük yasamin nitelikli halini ortaya koymak. Mahallenin bir boyutundan çikip buradan yürüyerek Bogaz'a inmenizi saglamak güvenli bir sekilde. Ailelerin, çocuklarimizin burada eglenecegi, spor yapacagi nitelikli alanlari olusturmak. Toplu tasimaya ulasacaginiz yere giderken yine saglikli bir alandan geçerek gitmek. Bu burada birkaç kilometre bazi yerlerde 12 kilometreye, 17 kilometreye kadar çikan hatlari söz konusu. Örnegin, Ayamama’da hedefimiz yaklasik 23 kilometreye kadar o vadinin kullanimini Istanbullularin hizmetine sunmak olacak.

BU, GÖZÜ DÖNMÜS BAKISIN, ISRAFÇI ZIHNIYETIN, RANTÇI ANLAYISIN TERSI BIR BAKIS: Dolayisiyla aslinda sehirde biz hem dereleri yok ettik hem derelerin çevresini kötü bir kullanima tabi kildik. Ayni zamanda ne yazik ki geri dönülemez yapilasmalarin ve riskli yapilasmalarin merkezi haline getirdik. Tabii bu gözü dönmüs bakisin ne yazik ki israfçi zihniyetin, rantçi anlayisin tersi bir bakis. Burada meseleyi 16 milyon insanimizin ve bu sehrin geleceginin kurtarilmasi bakisidir. Günlük hayatin bir parçasi yaptiginizda iste o zaman aktif yesil alan kullanimi kriterine tabi oluyor aslinda.

ATATÜRK KENT ORMANI HANGI AKILLA SAKLANDI ANLAMIS DEGILIM: Bakin burada çok kisacik, yani 3 yilda sadece Sariyer'de ortaya koydugumuz büyük alanlarla ilgili tek basina Atatürk Kent Ormani dahi bir mucize gibi alan. Buradan bütün Istanbullulara sesleniyorum. Burasi üç yil önce yani 2020’de biz burayi hizmete açtik. 2020 öncesinde böyle bir alanin kullanimi mümkün degildi vatandasimiza açik degildi. Sadece bir mahallenin insani orayi bilir ve transit geçisle metroya ulasmak için kaçak bir biçimde o ormanin içinden geçilirdi. Hangi akilla, hangi zihniyetle burayi Istanbullulardan saklandi, gizlendi anlamis degilim hala. Ve ben sahsen sunu ifade edeyim hayret içerisinde kalmistim belediye baskanimizla, milletvekilimizle orayi ziyarete gittigimizde ilk ve hizli bir çalismayla sadece bir yili askin bir sürede orayi hizmete açtik. Hatta biraz daha mesafeli bir biçimde tümüyle koruma altina alan, kapilarini belirleyen otoparklarini tarifleyen bir biçime kavusturduk. Az önce dedim ya Istanbullulara sesleniyorum. Metroyla beraber gidebilirsiniz. Durakta inebilir ve bir milyon 200 bin metrekareyi gezebilirsiniz.

ATATÜRK'ÜN BIZE EMANET ETTIGI BÜYÜKDERE FIDANLIGI'NI SARIYER'E HIZMET EDER HALE GETIRECEGIZ: Sadece Sariyer'de yine tespit ettigimiz su an arkadaslarimizin projelerini olgunlastirdigi bir alan var. Atatürk'ün bize emanet ettigi Büyükdere Fidanligi'nin finansmanini da büyük oranda bir firmayla uzlasarak karsilikli bir protokole bunu dökerek bir kismini da kendi finansmanimizla çözerek 300 bin metrekareyi de orada Sariyer'e hizmet eder hale getirecegiz. Çok hizli yapacagiz ve de orayi, tarihi fidanligi, Atatürk'ün bir fidanlik olarak Istanbul'a hediye ettigi o alani yine fonksiyon biçimiyle, o fidan kültürünü bu ülkenin kendi yetistirmeyle ilgili tohum kültürünü anlatan, aktaran egitimler veren bir bölümü de olacak. Yapilarini yine o eski yapi biçimiyle koruyan ama onun disinda tümden etkin bir yesil alani yine Sariyer'e kazandirmis olacagiz. 250 bin metrekare de buranin tamami. Ortaya koydugumuz rakam sadece Istanbul Sariyer ilçesinde bir milyon 200 bin.  300 bin daha, 1 milyon 500 bin. Üstüne 250 bin daha eklediginizde 1 milyon 750 bin metrekarelik yesil alani Sariyer'de büyük bir kismini hizmete geçirdik, tamamini da 2023'te hizmete geçirmis olacagiz.

BÖYLE BIR ALANI VATANDASIN HIZMETINE SUNMAMAYI AKIL TUTULMASI OLARAK GÖRÜYORUM: Böyle bir alan islenip, düzenlenip, vatandasin hizmetine sunmamayi akil tutulmasini, ben akil tutulmasi olarak yorumluyorum. Yani bunu niçin yaparsin? Bundan sonra biz açtiktan sonra da 'Vay efendim orada agaçlar zaten vardi, oradaki orman vardi.' Aynen Kemerburgaz Kent Ormani gibi. Biz ormanin oldugunu biliyoruz. Agaçlar var, var ama buraya girilemiyordu bile. Ya da oralara da girilemiyordu. Iste biz gerçekten bu zihniyetin dönüsümünü ve degisimini sizlere anlatmaya çalisiyorum. Bu sehrin nimetleri çok, nimetleri güzel nimetlerine, hala iyi kullanirsak bu sehrin firsatlari yüksek. Bu sehir dünyaya örnek olabilecek her alanda yesil alanin korunmasinda, doganin korunmasinda dahi örnek isler yapabilir durumda. Haci Osman’daki Atatürk Kent Ormani'ni tümden araçlardan arindirarak sadece yürüyüs, kosu, spor alanlari yapacagiz. Kuslarin en hassas alanlardan biri oldugu için kuslar için orayi o anlamda bir gözlem merkezine dönüstürecegiz. Kemerburgaz'daki Kent Ormani'nda da birçok faaliyet alanini da içinde barindiran konserler, eglenceler, etkinlikler, bulusmalar milli bayramlari kutlayacagi, vatandaslarin yürüyüsünü yapacagi çok fonksiyonel hale getirmenin bir modelini ortaya koymak, bir sehir açisindan aslinda nerede neyin yapilacagini ortaya koyacagiz. Prototip gibi degil yani. Tabii ki park yapilsin mutluyum. Az önce degerli hem Istanbul'a hizmet etmis sporda hem partide vekilligiyle hizmet etmis Vedat Bey bahsetti. Yani evet biz buralarda dogal alanlari dogal bir biçimde gelistirmenin de modelini ortaya koyuyoruz.

YENI MODELLE ÖZGÜN VADILER ORTAYA KOYUYORUZ: Karadeniz'de de ayni tip Millet Bahçesi, Orta Anadolu'da da iste ne bileyim Güneydogu Anadolu'da da Istanbul'da da ya olmaz insanlarin yasam biçimleri var, aliskanliklari var. Ya bu isin uzmanlari var prototip gibi. Bu seye benziyor. Benim köyümün tepesindeki TOKI evleriyle, Basaksehir'deki TOKI evleriyle, Nevsehir'deki TOKI evleriyle, Kars'taki TOKI evlerinin ayni mimariden çikmasi bu bakis açisi, bundan da vazgeçiyoruz. Yani modeli ortaya koyuyoruz ve özgün vadiler, spor yapilan, çesitli temalarla sosyallesebilen vadileri hayata geçiriyoruz. Buralardaki etkinlik alanlarini ve özellikle genel sekreter yardimcimizin ortaya koydugu gibi ilk etabin yüz bin metrekare ve bu yil sonuna kadar toparlanip hizla diger etabina da devam edecegimiz ve 2023 tümü bitirilecek olan bu alaninda Istanbul'a çok iyi gelecegini, bogazdan içeriye dogru bu sürecin devam etmesinin de çevre mahallelere çok iyi gelecegini simdiden görüyorum.

ISTANBUL'UN HAVA KORIDORLARINI BINALARLA KAPATILMAYACAK: Yeni yapilan yagmur suyu hattiyla Karanfil Sokak ve Kanlikavak Deresi Sokak'ta yagmur suyu birikintileri ve taskinlari da sona erdirmis oluyoruz. Yine buradaki atik su hatti burayi tümden toparlayip atik su sorununu ortadan kaldiriyor. Ayni zamanda arkadaslarin bana verdigi tespitle ki belediye baskanimizin da çok iyi bildigi bir sorun. Buradaki 30 evin de yaklasik 60 yillik kanalizasyon sorununu da bu süreçte çözüme kavusturmus olacagiz. Proje alaninda olan yesil alani disinda 7 bin metrekarenin üzerindeki beton alani da yesil alana dönüstürülmüs durumda. Buradaki Sürücü Kursu Egitim Alani'ni da baska bir yere tasiyacagiz. Dolayisiyla burasi çok nitelikli Sariyer, Resit Pasa, Emirgan, Baltalimani ve Fatih Sultan Mehmet mahallelerinde yaklasik 50 bin vatandasimiza hizmet eden ama eminim ki Bogaz'a gelen bir vatandasimizin da hadi suradan yürüyelim diyebilecegi ve keyif alabilecegi bir alana dönüsmüs olacak. Burada insana saygi var kente özen var. Özenli bir biçimde anlamli ve ahlakli bir biçimde is üretme kabiliyeti var. Istanbul'un hava koridorlarini binalarla kapatilmasinin degil, yesil alanlarla açik bir hale getirilip, nefes alan bir kent ortaya koyma karakteri var. Insallah Istanbul'da gerçekten kisi basi aktif yesil alana belki de tarihindeki en yüksek katkiyi bes yila böldügümüzde bu dönem vermis olacagiz. Ben size iddiali bir sey söyleyeyim. Gerçekten bu sehre çok kötülükler yapti. Bazi ihanetler var ki geri döndürülemez. Ama biz göreceksiniz sadece yani iktidarimizin. Ilk iki döneminde Istanbul'u çok iyi hale getirecegiz. Çok güzel hale getirecegiz. Sonrasi Allah kerim. Ondan sonrasini daha mükemmele dogru Istanbul'u tasiyacagiz.

BASKALARININ YANLISLARINI DA SIZE ANLATMAKTAN ASLA ÇEKINMEYECEGIZ: Istanbul'un hakkini Istanbulluya vermeye devam edecegiz sizin desteginizle. Sizin dualarinizla kararli bir biçimde yol yürümeye devam edecegiz. Is üretecegiz, isimizi anlatacagiz. Baskalarinin yanlislarini da size anlatmaktan asla çekinmeyecegiz. Hem onlari yüzlestirecegiz. Biraz utanma duygulari var ise baslari öne egilsin diye. Yoksa da kendileri bilir vatandasimiza anlatmis oluruz. Ama hem de iyi yaptigimiz seyleri, projelerimizi vatandasimiza gögsümüzü gerege gere anlatmaya devam edecegiz. Her yerde söyledim, burada da söyleyeyim. Bu 4 aylik dönemde ortaya koydugumuz '150 günde 150 Proje', ‘kampanyasi’ diyeyim ya da süreci sadece bir kesittir. Ilerleyen dönemimizde de sonuna kadar en az birkaç kampanya daha sizinle bulusmaya devam edecek. Bunun anlami Istanbul'un her noktasinda su anda dahi yeni yüzlerce projenin ya yapimindayiz ya adimini atmak üzereyiz ya projelendirme halindeyiz. Çok çaliskaniz hiç endiseniz olmasin. Sizlere layik olmak sizlerin duasini almak ve sizlere mahcup olmamak en büyük idealimizdir.”

“SARIYER IBB ILE TANISTI”

Ilçesinde baslanan projenin temel atma törenine katilan Sariyer Belediye Baskani Sükrü Genç, son 3 yilda IBB hizmetleri ile tanismaktan memnuniyet duydugunu belirterek, “Ilk defa bu tür seylerin yapildiginin bilincinde olunmasini ve bu ise sahip çikilmasini istiyorum. Ben tekrar tekrar tüm halkimiz adina geldiginiz için tesekkür ediyorum” dedi.

"PROJENIN 100 BIN METREKARELIK BIRINCI ETABI YIL SONUNDA HIZMETE AÇILACAK"

IBB Genel Sekreter Yardimcisi Arif Gürkan Alpay da projeyle ilgili su bilgileri paylasti:

“Bu proje kapsaminda kentimize yesil bir vadi kazandirmanin yani sira yillardir çözüm bekleyen atik su ve yagmur suyu altyapilarini da hayata geçiriyoruz. Proje içerigimizde 100 bin metrekare toplam alan bin 437 metre kesintisiz bisiklet yolu, 2 bin 950 metre yürüyüs aksimiz bulunuyor. Içerigindeki fonksiyonlar kitap kafemiz, büfemiz ve üç adet de köprümüz bulunacak. Çocuk oyun alanlari, sokak oyun alanlari, yetiskin oyun alanlariyla birlikte spor sahalari, kaykay parki ve tirmanma duvarimiz da mevcutta bulunacak. Bütün bunlarin özellikle 100 bin metrekarelik birinci etabini da bu yil sonunda halkimizin kullanimina sunmus olacagiz.”


Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °
Salı 5.3 ° / 2.8 °
Çarşamba 6.6 ° / 0.6 °