DIKILI'DE ASBESTLI GEMIYE KARSI KAYMAKAMLIGA DILEKÇE

DIKILI

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, söküm için Brezilya'dan Izmir'in Aliaga ilçesine gelmekte olan asbestli gemi Sao Paulo'ya karsi Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Izmir Il Müdürlügü’ne iletilmek üzere Dikili Kaymakamligi'na dilekçe verdi.

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, söküm için Brezilya'dan Izmir'in Aliaga ilçesine gelmekte olan asbestli gemi Sao Paulo'ya karsi Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Izmir Il Müdürlügü’ne iletilmek üzere Dikili Kaymakamligi'na dilekçe verdi. Dilekçede, "Nükleer serpinti konusundaki ölçümlere dair elde net verisi olmayan, radyoaktivite ve asbest basta olmak üzere birçok tehlikeli ve zararli maddeyi bünyesinde barindiran Nae Sao Paulo adli uçak gemisinin ülkemize getirilmesini istemiyoruz" dendi.

Dikili Kaymakamligi’na dilekçelerini teslim eden platform üyeleri, "Aliaga, dünyanin çöplügü degildir", "Türkiye, dünyanin çöplügü degildir" ve "Ölüm gemisini ülkemizde görmek istemiyoruz" sloganlari atti. 100'e yakin kisinin katildigi protesto sonrasi Hüseyin Öge, Dikili Emek ve Demokrasi Platformu adina açiklama yapti. Öge sunlari kaydetti:

“Bugün Emek ve Demokrasi Platformu olarak, Brezilya’dan Aliaga’ya sökülmek için yola çikan geminin gelmemesi için toplandik. Dilekçelerimizi Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Izmir Il Müdürlügü’ne iletilmek üzere, Dikili Kaymakamligi’na teslim ettik. Aliaga çöplük degildir, Türkiye çöplük degildir. Dolayisiyla bu tür gemilerin Aliaga’da sökülmesine karsi çikiyoruz. Bunu protesto ediyoruz.”

"TÜM DÜNYANIN SORUNU"

Platform adina görüs belirten Serap Acar ise “Bugün Dikili Kaymakamligi’nda, ölüm gemisi olan Sao Paulo’nun Aliaga’ya girisinin engellenmesi için bir araya geldik. Bu sadece Aliaga’nin, Dikili’nin, Ege Bölgesi’nin, Türkiye’nin sorunu degil. Tüm dünyanin sorunu. Çünkü hem kanser hem denizin kirliligi, hem insan sagligini yakindan ilgilendiriyor. Bir an önce engellenmesi gerekiyor" dedi.

"ALIAGA'DA KIRLILIK DEGERLERI ÇOK YÜKSEK"

Platform üyelerinin kaymakamliga verdigi dilekçede söyle denildi:

"Bakanliginiz mayis ayinda verdigi onayla, 1963-2000 yillari arasinda Fransiz donanmasinda, sonrasinda da Brezilya donanmasina kullanilip hurdaya ayrilan Nae Sao Paulo adli uçak gemisinin, Izmir’deki Aliaga Gemi Söküm Bölgesi’ne getirilmesine izin verildigini ögrendik. Fransa’nin daha önce nükleer denemelerinde kullandigi bu uçak gemisinin yapim yili da göz önünde bulunduruldugunda, asbest ve radyoaktivite dahil olmak üzere önemli miktarda tehlikeli ve zararli atik içerdigi bilgilerini basinda ve kamuoyunda üzüntü ve kaygiyla takip ediyoruz. Aliaga bölgesinde, hali hazirdaki sanayi tesislerinden dolayi kirlilik degerleri çok yüksektir. Aliaga buna bagli saglik sorunlarinin en üst seviyelerde yasandigi bir yerdir. Aliaga ve çevresinde yasanan bu tehlike sadece Aliaga’da degil, söküm islemi sirasinda bu maddeler kontrolsüz bir sekilde çevreye yayilarak, geri dönüsü olmayan çevre ve saglik riskleri yarattigi için hepimizi yakindan ilgilendirmektedir.

"ÜLKEMIZE GETIRILMESINI ISTEMIYORUZ"

Birçok tehlikeli maddeyi içeren gemileri sökme islemi, deniz ve karada yarattigi çevresel kirliliklerin yani sira, oksijen kaynagi ile kesme yöntemi ile yürütülen çalismalarda hava kirletici bilesenler de atmosfere verilmektedir. Anayasa’nin 56. maddesine göre ‘Herkes, saglikli ve dengeli bir çevrede yasama hakkina sahiptir. Çevreyi gelistirmek, çevre sagligini korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaslarin ödevidir’. Buna göre Anayasa’da vatandaslarin da çevreyi gelistirmek, çevre sagligini korumak ve çevre kirlenmesini önlemek konusunda ödevli oldugu açikça belirtilmistir. Bu nedenle nükleer serpinti konusundaki ölçümlere dair elde net verisi olmayan, radyoaktivite ve asbest basta olmak üzere birçok tehlikeli ve zararli maddeyi bünyesinde barindiran Nae Sao Paulo adli uçak gemisinin ülkemize getirilmesini istemiyoruz.”