Izmir Büyüksehir Belediyesi “Fark Yaratan Muhtarlar” yarismasi düzenliyor. 19 Ekim Muhtarlar Günü’nde ödüllerin verilecegi yarismanin basin toplantisinda Baskan Tunç Soyer, “Izmir’in mahallelerini yeniden daha uyumlu, içten, neseli ve bereketli bir hayatla bulusturmak için fark yaratan muhtarlar hareketini baslatiyoruz. Izmir’in mahallelerinde yerinde demokrasiyi güçlendirmek için yepyeni bir umut dogacak” dedi.
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, 19 Ekim Muhtarlar Günü’nde kazananlarin açiklanacagi “Fark Yaratan Muhtarlar” yarismasinin basin toplantisina ev sahipligi yapti. Tarihi Havagazi Fabrikasi Kültür Merkezi’ndeki toplantida Beydag Belediye Baskani Feridun Yilmazlar, Izmir Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Sükran Nurlu, Muhtarlik Isleri Dairesi Baskani Ali Kiliç, muhtarlar, belediye bürokratlari ve basin mensuplari yer aldi.
DÖNGÜSEL KÜLTÜR MESAJI
Artik yasamin hastalanmis bir dünyada sürdügünü söyleyen Baskan Tunç Soyer, söyle konustu:
“Bu sorunlarin arkasinda tek bir sebep var. Bir avuç insanin gözü dönmüs hirsi. Türkiye’yi de dünyayi da bu hale getiren iste bu hirs. Bu hastalanmis dünyayi yeniden iyilestirmenin tek bir yolu var. Yeniden bereketi bol bir hayat kurmak. Eylül 2021’deki Dünya Belediyeler Birligi Kültür Zirvesi’nde bu bereketli hayati ‘döngüsel kültür’ kavramiyla tanimlamistik. Döngüsel kültürün dört esasi var. Birincisi, birbirimizle uyum. Yani, hak yememek, hak yedirmemek. Ikincisi, dogamizla uyum. Sadece kendimize degil, kusa, asa ayni anda çalismak. Üçüncüsü geçmisimizle uyum. Mirasyedi olmamak. Ata yadigarina, ana sözüne sahip çikmak. Dördüncüsü degisimle uyum. Yani, geminin kendisi görünmeden dumanini görebilmek. Olmayacak duaya âmin dememek.”
"FARK YARATMAK ISTIYORUZ"
Baskan Soyer, dünyada olup bitenler karsisinda susmayacaklarini söyleyerek söyle devam etti:
“Biz bunu yapmadik, yapmiyoruz, yapmayacagiz. Isin kolayina kaçmak yerine, bir fark yaratmak istiyoruz. Iste bu yolda en büyük çözüm ortagimiz, siz muhtarlarimizsiniz. Çünkü muhtarlik makami demokrasinin, uyum içinde yasamanin özü, çekirdegidir. Mahallelinin derdi nedir, evlatlarimiz hangi evde yataga aç giriyor, en acil çözülmesi gereken sorun hangisidir? Bunlari en iyi muhtarlarimiz bilir. Bu nedenle üç yillik görev süremde 30 ilçemizin bin 293 muhtari ile en az bir defa, çoguyla da defalarca yüz yüze görüstüm. Mahallelerinizin dertlerini çözmek için el birligiyle çalistik. Bugünse sizlerle olan yol arkadasligimizi bir adim öteye götürmek için bir aradayiz. Diliyoruz ki, muhtarlarimiz daha çok fark yaratsin. Izmir’in mahallelerini yeniden daha uyumlu, içten, neseli ve bereketli bir hayatla bulusturmak için fark yaratan muhtarlar hareketini baslatiyoruz.”
AMAÇ REKABET DEGIL, ÖRNEK OLMAK
Fark Yaratan Muhtarlar projesiyle dayanismayi ve sehrin bereketini çogaltmak istediklerini belirten Baskan Soyer, sözlerini söyle sürdürdü:
“Bu yarismayi, yaptiginiz fark yaratan çalismalarin daha iyi bilinmesi, örnek olmasi için yapiyoruz. Aslinda bu çalismanin tüm Türkiye’nin tüm muhtarlarina ilham olmasini diliyoruz. 19 Ekim Muhtarlar Günü'nde düzenleyecegimiz törende en iyi projeler ödülleri ile bulusacak. Maddi ödülleri burada açiklayamayacagim, o sizlere sürpriz olsun. Fakat daha önemlisi, Izmir’in mahallelerinde yerinde demokrasiyi güçlendirmek için yepyeni bir umut dogacak. Biz, hepimiz, iyilikte yarisacagiz. Birbirimizle degil, iyilik için kendimizle yarisacagiz. Çok güzel projeler bizleri bekliyor, biliyorum.”
"BU ÇABA TAKDIR EDILMELI"
Yerel demokrasinin ilk halkasi olan muhtarlarin, hemsehrilerin yasam standartlarini artirma yolunda önemli bir misyon üstlendigini söyleyen Izmir Büyüksehir Belediyesi Muhtarlik Isleri Dairesi Baskani Ali Kiliç, “Muhtarlarimizin çok çalistigini, mahalleleri için fark yaratmaya çabaladiklarini görüyoruz. Fark Yaratan Muhtarlar yarismasi ile muhtarlarimizin çalismalarini kent genelinde duyurmayi ve elbette birbirlerine örnek olmalarini amaçladik. Bu proje kapsaminda muhtarlarimiz, belirlenen ana konular çerçevesinde hayata geçirdikleri hizmetlerle öne çikacak” dedi.
BASVURULAR BASLADI
“Fark Yaratan Muhtarlar” projesi demokrasi zincirinin ilk halkasi olan muhtarlarin mahallelerinde yürüttükleri sosyal faaliyetleri ve fark yarattigi konulari belirleyerek onlari proje üretimine tesvik etmeyi amaçliyor.
Yarismaya katilmak isteyenler bugünden itibaren Izmir Büyüksehir Belediyesi Muhtarliklar Dairesi Baskanligi ya da www.bizizmir.com üzerinden basvuru yapabilecek.
Yarismanin jürisinde Bekir Agirdir, Prof. Dr. Melek Göregenli, Prof. Dr. Nilgün Toker, Prof. Dr. Rusen Keles ve Prof. Dr. Adnan Akyarli bulunuyor.
4 KATEGORIDE YARISILACAK
Yilda bir kez yapilacak yarisma Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin “Döngüsel Kültür” stratejisi uyarinca 4 kategoride yapilacak. “Birbirimizle uyum” kategorisinde muhtarlarin, mahallesinde bir arada ve birbirimizle uyum halinde yasamayi, dayanismayi arttirici çalismalari, “Doga ile uyum” kategorisinde, dogayi korumak, dogayla uyumlu yasamak ve iklim kriziyle mücadele kapsamindaki çalismalari, “Degisimle uyum” kategorisinde çagimizin gerektirdigi her tür degisim ve gelisime ayak uydurmaya dair projeler, “Geçmisimizle uyum” kategorisinde ise geçmisimizi kesfetmeden gelecek kurmanin mümkün olmadigi temelinde hayata geçirilen uygulamalar yarisacak.
Dereceye girenlere “Yilin Fark Yaratan Muhtari” ikonu ve her kategorinin birincisine “Yildiz Muhtar” plaketi takdim edilecek. Ayrica muhtarlik idare tarafindan belirlenen ödül verilecek.