ASKERI HASTANELERIN TEKRAR MSB’YE BAGLANMASI GÜNDEMDE

ASKERI HASTANELERIN TEKRAR MSB’YE BAGLANMASI GÜNDEMDE

Saglik ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasi (SES) Ankara Subesi Es Baskani Kubilay Yalçinkaya; Milli Savunma Bakani Hulusi Akar’in, tekrar Millî Savunma Bakanligi’na (MSB) baglanmasi ile ilgili “Hem Cumhurbaskanimizin çözüm olusturulmasi için direktifler

Saglik ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasi (SES) Ankara Subesi Es Baskani Kubilay Yalçinkaya; Milli Savunma Bakani Hulusi Akar’in, tekrar Millî Savunma Bakanligi’na (MSB) baglanmasi ile ilgili “Hem Cumhurbaskanimizin çözüm olusturulmasi için direktifleri, hem de Saglik Bakanimizin olumlu yaklasimlari var” açiklamasini yaptigi askeri hastanelerinin mevcut durumunu aktardi. Yalçinkaya, “Genelkurmay Baskanligi’ndan devralinan 33 hastanenin ancak altisinin bugün iadesi söz konusu olabilir” dedi.

Milli Savunma Bakani Akar, 15 Temmuz darbe girisiminin ardindan Saglik Bakanligi'na devredilen askeri hastanelerin tekrar Millî Savunma Bakanligi'na devredilmesi taleplerine iliskin, daha önce, katildigi bir TV yayininda; "Bu konuda hem Cumhurbaskani'mizin çözüm olusturulmasi için direktifleri var hem de Saglik Bakani'mizin olumlu yaklasimlari var. Insallah onlari da önümüzdeki günlerde yola koyacagiz" açiklamasini yapmisti.

Akar’dan önce, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, “Iktidarimizda ilk bir hafta içinde askeri hastanelerin tamami açilacak” demisti.

SES Ankara Sube Baskani Kubilay Yalçinkaya, Saglik Bakanligi’na devredilen 33 hastanenin yedi tanesinin müstakil kimlikli hastane olarak hizmet verdigini, 26’sinin ise kamu hastanelerinin ek binasi oldugunu belirtti. Yalçinkaya’nin verdigi bilgilere göre Saglik Bakanligi’na devredilen askeri hastaneler söyle:

. Mugla Aksaz Asker Hastanesi, ek bina olarak Mugla Marmaris Devlet Hastanesi Nedip Cengiz Eker Binasi,

. Balikesir Asker Hastanesi ek bina olarak Balikesir Devlet Hastanesi Turgut Solak Binasi,

. Çanakkale Asker Hastanesi ek bina olarak Çanakkale Devlet Hastanesi Meriç Alemdar Binasi,

. Çorlu Asker Hastanesi ek bina olarak Tekirdag Çorlu Devlet Hastanesi Münür Alkan Binasi,

. Gelibolu Asker Hastanesi ek bina olarak Çanakkale Gelibolu Devlet Hastanesi ek binasi,

. Isparta Asker Hastanesi ek bina olarak Isparta Devlet Hastanesi Yunus Emre Binasi,

. Adana Asker Hastanesi ek bina olarak Adana Çukurova Dr. Askim Tüfekci Devlet Hastanesi Barajyolu Binasi

. Agri Asker Hastanesi ek bina olarak Agri Devlet Hastanesi Karaköse Binasi,

. Ankara Mevki Asker Hastanesi ek bina olarak Saglik Bilimleri Üniversitesi Ankara Diskapi Yildirim Beyazit Egitim ve Arastirma Hastanesi Mevki Binasi,

. Diyarbakir Asker Hastanesi ek bina olarak Diyarbakir Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Ek Binasi,

. Edremit Asker Hastanesi ek bina olarak Balikesir Edremit Devlet Hastanesi Kaz Dagi Binasi,

. Elâzig Asker Hastanesi ek bina olarak Elâzig Egitim Arastirma Hastanesi Rizaiye Binasi,

. Erzincan Asker Hastanesi Erzincan Üniversitesi Erzincan Mengücek Gazi Egitim Arastirma Hastanesi Isikpinar Binasi,

. Eskisehir Asker Hastanesi ek bina olarak Eskisehir Yunus Emre Devlet Hastanesi 2 Eylül Binasi,

. Gölcük Asker Hastanesi ek bina olarak Kocaeli Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi,

. Hakkâri Asker Hastanesi ek bina olarak Hakkâri Devlet Hastanesi Mehmetçik Binasi,

. Gümüssuyu Asker Hastanesi ek bina olarak Saglik Bilimleri Üniversitesi Sisli Hamidiye Etfal Egitim ve Arastirma Hastanesi Gümüssuyu Binasi,

. Kasimpasa Asker Hastanesi ek bina olarak Saglik Bilimleri Üniversitesi Okmeydani Egitim ve Arastirma Kasimpasa Binasi,

. Izmir Asker Hastanesi ek bina olarak Izmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Egitim ve Arastirma Hastanesi Hatay Binasi,

. Kayseri Asker Hastanesi ek bine olarak Saglik Bilimleri Üniversitesi Kayseri Egitim ve Arastirma Hastanesi Seyyid Burhaneddin Binasi,

. Konya Asker Hastanesi ek bina olarak Saglik Bilimleri Üniversitesi Konya Egitim ve Arastirma Hastanesi Zafer Binasi,

. Merzifon Asker Hastanesi ek bina olarak Amasya Merzifon Kara Mustafa Pasa Devlet Hastanesi Sofular Binasi,

. Sarikamis Asker Hastanesi ek bina olarak Kars Sarikamis Devlet Hastanesi Ek Binasi,

. Sirnak Asker Hastanesi ek bina olarak Sirnak Devlet Hastanesi Mehmetçik Binasi,

. Tatvan Asker Hastanesi ek bina olarak Bitlis Tatvan Devlet Hastanesi Ek Binasi,

. Van Asker Hastanesi ek bina olarak Van Egitim ve Arastirma Hastanesi Iskele Binasi.

Yalçinkaya’nin verdigi bilgilere göre; Etimesgut Asker Hastanesi, müstakil bir bina olarak Etimesgut Sait Ertürk Devlet Hastanesi olarak faaliyetine devam etti ancak daha sonra kapatildi.

Bursa Asker Hastanesi müstakil olarak Bursa Ilker Çelikcan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi; Erzurum Maresal Çakmak Asker Hastanesi müstakil olarak Maresal Çakmak Devlet Hastanesi; GATA Ankara Egitim Hastanesi müstakil olarak Gülhane Egitim ve Arastirma  Hastanesi; GATA Haydarpasa Egitim Hastanesi müstakil olarak; Sultan Abdülhamid Egitim ve Arastirma Hastanesi; TSK Rehabilitasyon ve Bakim Merkezi Baskanligi müstakil olarak Bilkent Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Egitim ve Arastirma Hastanesi; Beytepe Asker Hastanesi müstakil olarak Beytepe Murat Erdi Eker Devlet Hastanesi olarak hizmet vermeyi sürdürdü.

“GENELKURMAY BASKANLIGI’NDAN DEVRALINAN 33 HASTANENIN ANCAK ALTISININ BUGÜN IADESI SÖZ KONUSU OLABILIR”

Kubilay Yalçinkaya hastanelerin durumu ve açilmasi planlanan hastanelerin yapisina dair sunlari söyledi:

“Bugün askeri hastanelerin devri konusuluyor ancak ortada hastane yok. 26 Agustos 2016 tarihinde Genelkurmay’a bagli saglik tesisleri Saglik Bakanligi’na baglandi. Bu hastanelerin yeniden Genelkurmay’a devri konusulurken; o askeri hastanelerin bugün aradan geçen 6 yildan sonra hastane vasfini yitirdigini söyleyebiliriz. Devir sonrasi 33 hastanenin yedi tanesi müstakil kimlikli hastane, diger 26 tanesi mevcut Saglik Bakanligi’na bagli hastanelerin ek binasi olarak kullanilmistir. Bagimsiz olarak kullanilan yedi hastanenin bir tanesi de süreç içinde kapatilmistir. Genelkurmay Baskanligi’ndan devralinan 33 hastanenin ancak altisinin bugün geri iadesi söz konusu olabilir.

“BAKANLIK BU DEVIR ALDIGI HASTANELERI BULUNDUKLARI BÖLGEDE KAMU HASTANELERI VAR DIYEREK MAALESEF ÇÜRÜMEYE TERK ETTI”

Peki diger 27 hastane ne durumda? Bir, Bakanlik o gün darbe sonrasi devraldigi askeri hastaneleri bir daha iade etmeyecekmis gibi hastane planlamasina dahil etti. Iki, askeri birlikler içinde kalan bazi askeri hastanelerin Saglik Bakanligi’na devri sonrasi sivil vatandaslarin güvenlik açisindan askeri birlik içinde kalan hastanelere girmesinde sakinca dogacagi için bir kismi devirden kisa süre sonra kapatildi. Üç, mevcut askeri hastanelerden Saglik Bakanligi hastanelerine çok yakin olanlar Saglik Bakanligi hastanelerinin ek binasina dönüstürüldü.

Örnegin Ankara’da bulunan Mevki Askeri Hastanesi Diskapi Egitim Arastirma Hastanesi’nin hemen yaninda diye Diskapi Egitim Arastirma Hastanesi’ne bagli hizmet verdi. Üç, bu 26 ek bina olarak kullanilan saglik tesislerinin yogun bakimdan servislere, görüntüleme hizmetlerinde acil servislere bir bagimsiz hastane olma ihtimali kalmamis durumda bugün… Dört, Bakanlik bu devir aldigi hastaneleri bulunduklari bölgede kamu hastaneleri var diyerek maalesef atil durumda çürümeye terk etti. Bugün bu hastaneler bagimsiz hizmet sunacak özellikten çok uzaklasmis durumda. Bes, askeri hastanelerde tecrübeli askeri subaylar saglik emekçileri bu askeri hastanelerden tayinlerini alarak diger saglik tesislerine geçirildi.

“SADECE ASKERI HASTANELER DEVREDILMEDI, BU SAGLIK TESISLERINE ASKER YETISTIREN AKADEMILER DE KAPATILDI”

Devir alindigi dönemle bugünü karsilastirma yapmak istersek ise söyle:

Devir alinan hastanelerin toplam yatak sayisi 5 bin 500-6 bin arasindaydi bugün kalan 6 hastanenin bu yatak sayisinin çok gerisinde, ihtiyaci karsilamaktan uzak gibi. Kalan 6 hastanenin yaklasik yatak sayisi 2 bin 150 civarindadir.

Ülke geneline 24 sehirde yayilmis bu hastanelerden kalan altisinin; üçü Ankara, biri Istanbul, biri Bursa, biri Erzurum’dadir.

Askeri hastaneler devredildiginde ülkenin 24 sehrinde hizmet veren 33 hastanedeydi, bugün ise dört ilimizde hizmet veren 6 hastane kalmistir. Bugün askeri hastaneler askeri personelin kullanimina geri iade edilecekse hem ülkenin geneline yayilmamis olmasi hem de ihtiyaci karsilamayacaktir.

Bugün bu alti hastane de Saglik Bakanligi’na bagli saglik emekçileri çalisiyordu, o dönem tüm personel Genelkurmay Baskanligi’na bagliydi ve çogunlukla askeri rütbesi olan saglik emekçileriydi. Sadece askeri hastaneler devredilmedi, bu saglik tesislerine asker yetistiren akademiler de kapatildi. Bugün askeri hastanelere hizmet veren akademiler de bulunmadigi unutulmamalidir.”