Macar Turan Vakfi tarafindan Hun-Türk milletlerini yakinlastirmak amaciyla düzenlenen ve büyük ilgi gören Turan Kurultayi sonuç bildirgesi açiklandi. Sonuç bildirgesinin ana temasi, "Köklere inemezseniz göklere yükselemezsiniz" oldu.
Hun-Türk milletlerini yakinlastirmak amaciyla Macaristan’da Turan Kurultayi düzenlendi. Macar Turan Vakfi tarafindan düzenlenen Kurultayin Sonuç bildirgesinin ana temasi, "Köklere inemezseniz göklere yükselemezsiniz" olurken 21. Yüzyilin Türk Asri Olacagi yönünde hedef belirlendi.
Macaristan’in Baskenti Budapeste yakinlarinda Bugac’ta düzenlenen Turan Kurultayi’nda Türk soyundan gelen Macar, Azeri, Avar, Baskurt, Bulgar, Balkar, Buryat, Çuvas, Gagavuz, Kabardino, Karaçay, Karakalpak, Kazak, Kirgiz,Kumuk, Mogol, Nogay, Oguz, Özbek, Tatar, Tuva, Türkmen, Uygur ve Yakut boylari bir araya gelerek su kararlari aldi;
1) Ümitlerimizi yeserten Türk Devletler Teskilati’nin kurulmasi memnuniyetle karsilanmistir.
2) Bütün dünyaya adindan bahsettiren Türk Devletler Teskilati daha aktif hâle getirilmelidir.
3) Bu baglamda Türk Devletler Teskilatinin ikinci ve üçüncü halkalari mutlaka kurulmalidir.
4) Teskilatin kurulacak ikinci ve üçüncü halkalarinda, “Türk Devletler Teskilatinda biz neden yokuz” diyen pek çok devlet gibi, Balkanlar’dan Mogolistan’a, Uyguristan’dan-Kore’ye kadar bütün akraba topluluklari yer almalidir.
5) Bunun disinda; Özellikle Balkan Türkleri olmak üzere, Kamboçya’dan-Sri Lanka Türklerine, Pakistan ve Himalaya’daki Türklerden, Girit Türklerine, Libya’da ki Türklerden-Irak’taki Türkmenelindeki Türklere, Romanya Türklerinden-Kirim’a, Nijer’de yasayan Tuaregler’den-Dogu Afrika’da ve Ortadogu’da yasayan Osmanli Türkü’nün torunlarina, Sibirya’dan Kafkaslara, Tacikistan’a kadar hiçbir oba ve asiretleri disarida birakmadan temsilci alinmasi zarûrî olmustur.
6) Iste öyle bir yapiya büründürülecek Türk Devletler Teskilati’nin önemli çalismasi hâline gelen TURAN KURULTAYI için teklifimiz; bundan böyle dönüsümlü olarak her iki yilda bir diger Türk Cumhuriyetlerinin birinde, olimpiyat oyunlariyla, ekonomik ve kültürel oturumlariyla kisaca her yönüyle icrâ edilmelidir.
7) Bugün Türk Devletler Teskilâtinin kurulmasi gibi; Turan Birligini kurma mücâdelesi için, tam 100 yil önce sehit düstügü 4 Agustos 1922’ye kadar, isgaldeki Türk Devletlerini kurtararak TURAN bayragi altinda biraraya getirmek isteyen Enver Pasa unutulmamalidir. Aniti dikilmeli, hayati ve mücadelesi film yapilarak gelecek nesillere aktarilmalidir.
8)Türk Devletler Teskilatinin bünyesinde ortak ordu, ortak pazar ve ortak parlamento kurulmali ve üçer aylik dönemlerde Macaristan Parlamentosunda toplanarak yapilan çalismalar gözden geçirmelidir.
10) Yine TDT bünyesinde Türk Dünyasi Stratejik Arastirmalar Merkezi ve Türk Dünyasi Arastirmalar Enstitüsü,Türk Dünyasi Akademisyenler Birligi, Türk Dünyasi Tarim Birligi (hayvancilik dahil), Tür Dünyasi Saglik Teskilati ve Türk Dünyasi Arama Kurtarma (TÜDAK) kurulmalidir.
11) Türk Dünyasi Ekomomik Formu iki yilda bir Türk Dünyasinin kalbi konumundaki Askabat’ta yapilmalidir.
12) Türk Dünyasi Bilim Olimpiyatlari iki yilda bir Özbekistan’da icra edilmelidir.
13) Türk Dünyasi Uzay Arastimalari Enstitüsü kurularak Kazakistan’da her yil toplanmalidir.
14) Türk Teknofest Festivali her yil Türkiye’de yapilmalidir.
15)Türk Dünyasi Yüksek Ögrenim Kurumu kurulmali, Türk Dünyasindaki üniversitelerin denkligi için üniversitelerde islah çalismalari yapilmalidir.
16) Türk Dünyasi Hekimler Birligi Kurularak her yil Azerbaycan’da biraraya gelmelidir.
17) Türk Dünyasi Bilim Ödülleri düzenlenmeli ve iki yilda bir yapilan Turan Kurultayinda sahiplerine takdim edilmelidir.
18) Türk Dünyasi Film Festivali ve Türk Dünyasi Erovizyon Müzik yarismalari dönüsümlü olarak Kirgizistan’da birer yil arayla yapilarak dereceye girenlere ödülleri verilmelidir.
19) Merkezi Istanbul’da olan Türk Dünyasi Belediyeler Birligi “is birligi-güç birligi” kapsaminda genisletilerek, en küçük belediyelere kadar bütün Türk Dünyasini kapsayacak sekilde dizayn edilmelidir.
20) Türk Dünyasi Kültür, sanat, edebiyat çalistaylari yapilarak Türk Dünyasinin ortak degerleri, özellikle Dede Korkut, Nasrettin Hoca, Atilla, Timur, Ulug Bey, Ali Kusçu gibi önemli sahsiyetler anlatilmalidir.
21) “Tarihini bilmeyen milletlerin cografyasini baskalari çizer” düsturuyla, Türk Dünyasi ortak tarihi yeniden yazilmalidir. Bunun Için “Millî Tatihçiler Surâsi” âcilen kurulmalidir.
22) Basta Dogu Türkistan olmak üzere Musul-Kerkük, Kibris, Kirim, Bati Trakya gibi Türk Bölgelerinin statüleri uluslararasi platformlarda sürekli dile getirilerek, layik olduklari konuma gelene kadar dünya gündeminde kalmalari saglanmalidir.
Bütün dünya bilmelidir ki, 21. Yüzyil Türk Asri Olacaktir.
Turan Kurultayi Bilim Kurulu
Haber; Hakan Özen