AKM HEYKEL YARISMASI’NDA SEMIH ESKICIOGLU'NUN TASARLADIGI ESER BIRINCI OLDU

Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) mimarisini kalici sanat eserleriyle zenginlestirmek amaciyla düzenlenen Heykel Yarismasi'nda, iç mimar ve tasarimci Semih Eskicioglu’nun Semih Eskicioglu'nun tasarladigi eser birincilige layik görüldü. "Zamanin Izinde" isi

Güncel 13.08.2022 20:28:16 0
AKM HEYKEL YARISMASI’NDA SEMIH ESKICIOGLU

Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) mimarisini kalici sanat eserleriyle zenginlestirmek amaciyla düzenlenen Heykel Yarismasi'nda, iç mimar ve tasarimci Semih Eskicioglu’nun Semih Eskicioglu'nun tasarladigi eser birincilige layik görüldü. "Zamanin Izinde" isimli eserle Sinan Günay, Nurhayat Öz ve Ayceren Karabiyik ikinci, "Uvertür" isimli eserle Ramazan Avci ve Özlem Sati Kurtçu üçüncü oldu.

AKM'den yapilan açiklamaya göre, sanatseverleri yenilenen yüzüyle karsilayan Atatürk Kültür Merkezi, geçen nisan ayinda ikonik silüetini tamamlayacak heykeli seçmek üzere bir yarisma düzenlemis ve basvuru sürecini baslatmisti. Hüsamettin Koçan’in baskanliginda; Celaleddin Çelik, Günseli Kato, Murat Tabanlioglu, Osman Dinç, Seçkin Pirim ve Sakir Gökçebag gibi alaninda duayen isimlerden olusan jürinin degerlendirmeleri sonucunda ödüle deger bulunan isimler ve eserler belirlendi.

Semih Eskicioglu'nun tasarladigi eser birincilige layik görülürken, "Zamanin Izinde" isimli eserle Sinan Günay, Nurhayat Öz ve Ayceren Karabiyik ikinci, "Uvertür" isimli eserle Ramazan Avci ve Özlem Sati Kurtçu üçüncü oldu.

AKM'nin mimari ruhunu ve sanatsal kimligini yansitan ve birinci seçilen eser, binanin Taksim Meydani'na bakan cephesinde, AKM yerleskesi ile Mete Caddesi'nin kesisim noktasinda sanatseverleri selamlayacak.

Eskicioglu, 150 bin TL ödülün de sahibi oldu. Ikinci seçilen eser sahipleri 100 bin TL ile ödüllendirildi. Üçüncülüge seçilen eser sahipleri ise 50 TL alacak. Yasar Tahmaz, Cihan Sevindik, Siddik Güvendi, Kenan Pençe, Deniz Çalisir Pençe ise tasarladiklari eserlerle mansiyon ödülüne deger görüldü ve sanatçilar 20 bin ile ödüllendirildi.

Istanbul’un kalbi Beyoglu’nda sehrin kültür-sanatla bulusma noktasi olan Atatürk Kültür Merkezi, tarihi boyunca mimari mekân ile sanat eserleri arasinda yogun ve verimli iliskiler kuran bir kurum olma özelligi tasiyor. Dünyanin sayili kültür-sanat merkezleri arasinda yer alan AKM, eski binasinin yapimindan sonra da çesitli sanat kategorilerinde ulusal bir yarisma düzenlemisti. Heykel, seramik, resim, seramik ve fresk dallarinda 1968 yilinda düzenlenen yarismanin resim dali birincileri olan Oya Katoglu ve Mustafa Pilevneli’nin eserleri bugün hâlâ AKM opera fuayesinde sergileniyor. Heykel dalinin birincisi Cevdet Bilgin’in bronz heykeli ise AKM’nin girisindeki havuzun kenarinda sanatseverlerle bulusuyor. Yine bu yarismada ödül alan ve eski AKM binasinin iç mekânini süsleyen Sadi Diren imzali seramik panolar, ülkemizin önemli kültür miraslari arasinda yer aliyor. Atatürk Kültür Merkezi Heykel Yarismasi, kazanimlari günümüze dek ulasan 1968 tarihli yarisma ile devamlilik arz etmesi ve AKM’nin kültürel devamlilik misyonunu hayata geçirmesi itibariyla da önem tasiyor. 


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °