TRAFIK SIGORTASI PRIMLERINE YÜZDE 20 ZAM YAPILDI

Sigortacilik ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafindan trafik sigortasi primlerine eylül ayindan geçerli olmak üzere yüzde 20 zam yapilirken aylik artis orani da yüzde 4,75’e çikarildi. Zorunlu trafik sigortasi poliçesi kesmekten

Güncel 12.08.2022 11:32:29 0
TRAFIK SIGORTASI PRIMLERINE YÜZDE 20 ZAM YAPILDI

Sigortacilik ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafindan trafik sigortasi primlerine eylül ayindan geçerli olmak üzere yüzde 20 zam yapilirken aylik artis orani da yüzde 4,75’e çikarildi. Zorunlu trafik sigortasi poliçesi kesmekten kaçinan sigorta sirketlerine, tüm branslarda 60 güne kadar poliçe kesmemeleri yönünde ceza verilecek.

SEDDK tarafindan Karayollari Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasinda Tarife Uygulama Esaslari Hakkinda Yönetmelikte Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de bugün yayinlandi. Düzenlemeye göre; zorunlu trafik sigortasinda poliçe düzenlemekten kaçindigi tespit edilen sigorta sirketlerinin, belirlenen sigorta branslarinda veya tüm sigorta branslarinda poliçe düzenleme ve yenileme yetkisi 3 günden az, 30 günden fazla olmamak üzere geçici olarak durdurulabilecek. Kaçinmanin devam etmesi halinde SEDDK kararina istinaden bu süreler iki katina kadar artirilabilecek veya diger tedbirler uygulanabilecek. SEDDK, poliçe düzenlemekten kaçindigi tespit edilen sigorta sirketlerini ve alinan tedbir kararini, ilgili Cumhurbaskanligi kararnamesine dayanarak resmi internet sitesinde ilan edebilecek.

AZAMI PRIM TUTARLARI AZAMI YÜZDE 4,75 ARTIRILACAK

Yönetmeligin geçici 11. maddesinde yapilan degisiklikle azami prim tutarlari, bir önceki ayin azami prim tutarlari üzerinden, 2022 yili eylül ayindan itibaren aylik azami yüzde 4,75 artirilacak. Eylül ayi basindan itibaren geçerli olmak üzere azami primler, agustos ayinda uygulanan araç grubu bazinda 4. basamak azami primlerine; taksi, minibüs, koltuk adedine göre otobüsler, kamyon ve çekici araç gruplarinda yüzde 10, diger araç gruplarinda yüzde 20 eklenerek uygulanacak.

AZAMI PRIM ARTIRIM ORANI OTOMOBIL VE KAMYONETTE YÜZDE 20'YE, MOTOSIKLETTE YÜZDE 25'E ÇIKABILECEK 

SEDDK, bu kapsamda, araç grubu kullanim türüne göre uygulanacak azami prim artirim tablosunu uygulamaya koydu. Tabloya göre otomobil, kamyonet, motosiklet, traktör, minibüs, kamyon, otobüs, taksi ve özel amaçli araçlar için özel kullanim azami prim artirim orani sifir olarak belirtilirken tüzel kullanim azami prim artirim orani, otomobil ve kamyonette yüzde 20'ye, motosiklette yüzde 25'e kadar çikabilecek.

Tablo kapsaminda ayrica, özel kullanim azami prim artirim orani, çekiciler için yüzde 2,50, is makineleri için yüzde 7,50, römorklar için yüzde 25, tankerler için de yüzde 10 olarak tespit edildi.

Tüzel kullanim azami prim artirim oranlari minibüs, otobüs, özel amaçli araç ve tarim makineleri için yüzde 2,50, kamyon ve çekiciler için yüzde 5 olarak uygulanabilecek.

HASARSIZLIK INDIRIMI DÜSÜRÜLDÜ

Hasarsizlik durumunda prim indirimi oranlarini belirleyen tabloda yapilan düzenlemeyle bu kapsamdaki prim oranlari düsürüldü. Buna göre prim indirim oranlari, 7. basamak için yüzde 45'ten yüzde 42'ye, 6. basamak için yüzde 30'dan yüzde 22'ye, 5. basamak için yüzde 15'ten yüzde 10 düsürülürken hasar sebebiyle prim artirim oranlarinda da düzenleme yapildi.

Düzenlenecek poliçelerde hasar sebebiyle ödenecek prim artirim oranlari, 3. basamak için yüzde 50'den yüzde 45'e, 2. basamak için yüzde 100'den yüzde 90'a, 1. basamak için yüzde 150'den yüzde 135'e düsürüldü. Düzenlemeler 1 Eylül'de yürürlüge girecek.


Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °