Tarih: 11.08.2022 15:59

IÇISLERI BAKANLIGI’NDAN 81 VALILIGE 'ÜNIVERSITELERDE GÜVENLIK VE BARINMA' GENELGESI

Facebook Twitter Linked-in

Içisleri Bakanligi’nin 81 valilige gönderdigi genelgede; egitim-ögretim dönemi boyunca üniversite ögrencilerinin konaklayacagi yurt, pansiyon, apart vb. yerlerde olasi fahis fiyat uygulamalarina kesinlikle müsaade edilmeyecegi, barinma sorunu olan ögrencilerin tespit edilerek kamu kurum ve kuruluslarina ait misafirhanelere yerlestirilecegi, gerektiginde sivil toplum kuruluslariyla is birligi saglanacagi belirtildi.

Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu ile Içisleri Bakani Süleyman Soylu baskanliginda 81 vali ve gençlik spor il müdürleriyle yapilan toplantida alinan kararlar, “Üniversitelerde Güvenlik ve Barinma Tedbirleri” konulu genelgeyle valiliklere gönderildi.

HER AKADEMIK YIL ÖNCESI ÜNIVERSITELERDE HUZUR VE GÜVENI ARTIRMA IL KOMISYONLARI ÖNLEM ALACAK

Genelgeye göre; üniversitelerde yeni egitim-ögretimin huzur ve güven ortami içerisinde sürdürülebilmesi amaciyla her akademik yil öncesi valiler baskanliginda ilgili üniversite yöneticileri ve güvenlik amirlerinin katilimiyla olusturulan “Üniversitelerde Huzur ve Güveni Artirma Il Komisyonlari”; üniversite yerleskelerinin bina, tesis ve diger alanlarina iliskin risk analizlerini yapmaya ve tedbirler almaya devam edecek. 

Üniversitelerde, uyusturucu suçlariyla etkin mücadele, suç/terör örgütlerinin eleman kazanimlarinin engellenmesi, istismar ve provokasyonlarin önüne geçilmesine yönelik tedbirler alinacak. Ayrica yeni egitim-ögretim dönemi boyunca üniversite ögrencilerinin konaklayacagi yurt, pansiyon, apart vb. yerlerde olasi fahis fiyat uygulamalarina müsaade edilmeyecek, maddi durumu yetersiz olan ögrencilere kamu kurumlari, sivil toplum kuruluslari vasitasiyla burs ve konaklamada yardimci olunacak.

Bakanligin valiliklere gönderdigi genelgede alinacak tedbirler su sekilde siralandi:

“Artan ögrenci sayisi ögrenci yurtlarina olan talebi artiracagi için üniversite ögrencilerinin barinmalarina yönelik il/ilçe bazli ihtiyaç analizleri yapilacak. Barinma sorunu olan ögrencilerin tespit edilerek kamu kurum ve kuruluslarina ait misafirhanelere yerlestirilecek, gerektiginde sivil toplum kuruluslariyla is birligi saglanacak. Ögrenci yurtlarinda var olan kapasitenin tam olarak kullanilmasi ve imkânlar ölçüsünde ek kapasite olusturulacak. Bu kapsamda, bos durumdaki lojmanlarin ve yurt olarak kullanilabilecek kamu kurum ve kuruluslarina ait binalarin dönüsümlerinin ivedilikle yapilarak 2022-2023 egitim-ögretim yili baslangicina yetistirilecek.

BAKANLIKLAR ARASI KOORDINASYON KURULACAK  

Il genelinde bulunan otel, pansiyon, apart ve özel yurtlarin kapasitelerinden faydalanmak üzere Gençlik ve Spor Bakanligi ile koordine kurularak kiralanacak. Ayrica il genelinde bulunan Millî Egitim Bakanligi yurtlarindan bos kontenjani olanlar imkânlar dâhilinde kullanilacak. Üniversite yerleskesi bulunan küçük ilçelerimizdeki barinma sorununun çözümü amaciyla özel idare ve belediyeler tarafindan gerekli çalismalar yapilacak. Kapasite artirimi ve yeni kalacak yerlerin belirlenmesinin beraberinde getirecegi personel, malzeme vb. ihtiyaçlar Valiliklerin koordinasyonunda karsilanacak.

YURT, PANSIYON VE APARTLARDA FAHIS FIYATA MÜSAADE EDILMEYECEK

Egitim-ögretim dönemi boyunca üniversite ögrencilerinin konaklayacagi yurt, pansiyon, apart vb. yerlerde olasi fahis fiyat uygulamalarina kesinlikle müsaade edilmeyecek. Maddi durumu yetersiz olan ögrencilere kamu kurumlari, sivil toplum kuruluslari vasitasiyla maddi destekte bulunulacak ve burs/kalacak yer konularinda yardimci olunacak. Yerel yönetimlerle is birligi halinde ögrencilerin kayit dönemi esnasinda ve sonrasinda karsilastigi sorunlari (barinma ve ulasim gibi) iletebilecegi irtibat bilgileri kamuoyuyla paylasilacak. Ögrencilerin üniversite/kampüs yerleskelerine ve yurtlara kolay ulasiminin saglanmasi amaciyla özellikle okul giris-çikis saatlerinde olusabilecek yogunluk göz önünde bulundurularak toplu tasima vb. araç sayilarinin artirilmasi ve yasanmasi muhtemel ya da olasi sorunlarin çözümü için ilgili birimlerle is birligi saglanacak.

YERLESKELERDE ILLEGAL YAPILARLA ETKIN MÜCADELE EDILECEK

Üniversite yerleskeleri, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) binalari ve özel yurtlarin bulundugu alanlardaki aydinlatma sistemleri kontrol edilecek ve toplu tasima duraklari yurtlara yakin olacak sekilde belirlenecek. Üniversite ve yurt yerleskesinde bulunan X-Ray cihazlarinin, kapi dedektörlerinin ve güvenlik kamera sistemlerinin yayginlastirilmasi için de çalismalar yapilacak ve ilgili cihazlar kontrol edilerek eksiklikler giderilecek. Barinma ve maddi imkân saglama adi altinda ögrencilerle temasa geçmeye çalisan illegal yapilanmalarin stant açma/brosür dagitma vb. faaliyetlerine müsaade edilmeyecek. Bu kapsamda; ögrencilerin sehirdeki ilk ugrak noktasi olan terminal, gar, havalimani gibi noktalarda üniversite yönetimleri tarafindan bilgilendirme stantlari açilacak. Ayrica uyusturucu ve uyarici madde kullaniminin ve satisinin engellenmesine yönelik çalismalara agirlik verilecek.

TERÖR ÖRGÜTLERININ FAALIYETLERI HAKKINDA BILGILENDIRMELER YAPILACAK

Ögrencileri etkilemeye dönük terör örgütlerinin kirli propagandalarina karsi farkindaliklarinin artirilmasi için üniversitelerle is birligi halinde panel, seminer vb. çalismalar yürütülecek. Ayrica suç/terör örgütlerinin yeni eleman kazanmaya çalismalarina engel olunabilmesi için istihbari çalismalara agirlik verilecek. Genelge kapsaminda terör örgütleri ile iltisakli oldugu degerlendirilen ögrenci kulüpleri ve kadin platformlari gibi illegal yapilanmalarin üniversite içindeki yasadisi faaliyetleri takip edilecek ve propaganda çalismalarina dönebilecek faaliyetlerine izin verilmeyecek.

PROVOKASYONLARA KARSI TEYAKKUZDA OLUNACAK

Genelgeye kapsaminda, basta barinma konusu olmak üzere sosyal medya üzerinden yapilacak dezenformasyon içerikli provokatif paylasimlara karsi teyakkuzda olunarak suç unsuru teskil eden paylasimlari yapanlar hakkinda gerekli islemler yapilacak ve önleyici tedbirler alinacak.

DENETLEME FAALIYETLERI ARTIRILACAK

Üniversite yerleskelerinin çevresinde bulunan günübirlik kiralik evler, oteller, oyun salonlari, kafe vb. yerlere yönelik denetimlerin ilgili birimlerle koordinasyon saglanarak artirilacaginin belirtildigi genelgeye göre: süpheli sahis, araç, paket/poset/pankartlara duyarli olunarak gerekli denetimlerin artirilmasi ve asayis uygulamalarinin planlanmasi saglanacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —