TDED Manisa Subesi tarafindan yapilan Manisa Irfan Meclisi Sohbetleri’nde Agustos ayinin konusu Yörük Kültürü, Yörükler ve Edebiyat’ti.
Türkiye Dil ve Edebiyat Dernegi Manisa Subesi Baskani Dr. Muzaffer Yurttas’in moderatörlügünde gerçeklesen programa Sehzadeler Belediye Baskan Yardimcisi Hasim Bilir, Ak Parti Manisa Il Baskanligi Sosyal Politikalardan sorumlu Baskan Yardimcisi Hanife Baran, Il Milli Egitim Sube Müdürü Mehmet Emin Ercan, Turgutlu Yörük Türkmen Dernegi Baskani Ayse Demir ve ekibi, Manisa Sancakli Yörükler Dernegi Baskani Ahmet Hulusi Arslan ve ekibi, Selendi Çampinar ve Çamyayla Yörük Dernegi Baskani Ümit Öz ve ekibi, Manisa Alasehirliler Dernegi Baskani Ömer Çorapli ve Ekibi, Turgutlu Osmancik Mahallesi Muhtari Salim Çetin, MY Kolej Müdürü Harun Çevik, TDED Manisa Subesi üyeleri ve Manisalilar katildi.
Asik Osman Feryadi’nin türküleriyle Selendi Çampinar ve Çamyayla Yörük Dernegi Baskani Ümit Öz ve ekibinin Selendi yöresine ait halk oyunu ile renk kattigi programda Yörük kültürünün dünü bugünü ve gelecegi konusuldu.
Türkiye Dil ve Edebiyat Dernegi Manisa Subesi Baskani Dr. Muzaffer Yurttas program konustu. Muzaffer Yurttas “Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘Arkadaslar! Gidip, Toros Daglari’na bakiniz, eger orada bir tek Yörük çadiri görürseniz ve o çadirda bir duman tütüyorsa, sunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez.’ diye tarif ettigi vatanina, bayragina, ezanina yürekten bagli özgürlügüne düskün milletini seven Yörükleri ve Türkmenleri selamliyorum. Ben de Gacar Yörükleri’ndenim. Yörüklerden her sey çikar ögretmen, avukat, doktor, mühendis hepsi çikar ama tek bir sey çikmaz, hain çikmaz. Yörükler vatanina, milletine, bayragina bagli insanlardir. Yörük olmak bir ayricalik degil bir üstünlük de degildir. Yörükler kurucu unsur olmalarini yanin bu memleketin birlestirici unsurudur ayni zamanda.” dedi.
Yörük dernekleri baskanlari ve katilimcilar yaptiklari konusmalarda özetle “Yörük kültürü hakkinda çesitli çalismalar yapildi ancak modern hayatin getirdigi kronik hastaliklarimiz var teknoloji bir taraftan hayatimizi kolaylastirirken yozlasma noktasinda da maalesef ciddi bir etken durumda. Kurdugumuz dernekler araciligiyla Yörük-Türkmen kültürünü genç nesillere aktarip yasamasini devam ettirmektir.” dediler. Bugünkü gerçeklestirilen programdan duyduklari memnuniyeti dile getirirken buna benzer etkinliklerin artmasi gerektigini ve Yörük-Türkmen dernekleri olarak her zaman katkida bulunacaklarini ifade ettiler.
Türkiye Dil ve Edebiyat Dernegi Manisa Subesi Baskani Dr. Muzaffer Yurttas program sonunda “Manisa Irfan Meclisi Edebiyat Sohbetleri kapsaminda bu ay Yörük Kültürü üzerine derneklerimizle harika bir program gerçeklestirdik. Tüm katilimcilara tesekkür ediyoruz.” dedi ve toplu hatira fotografi çekiminin ardindan program sona erdi.