Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Çigli Ileri Biyolojik Atiksu Aritma Tesisi’nde devam eden çalismalari inceledi. Baskan Soyer, Körfez’deki temizlenme sürecini ve koku sorununu ortadan kaldiracak revizyon çalismalari ile tesisin çamur depolama
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Çigli Ileri Biyolojik Atiksu Aritma Tesisi’nde devam eden çalismalari inceledi. Baskan Soyer, Körfez’deki temizlenme sürecini ve koku sorununu ortadan kaldiracak revizyon çalismalari ile tesisin çamur depolama sahasinda hayata geçirilen projeyi inceledikten sonra "Gelecek yil Izmir’de böyle bir koku sorunu yasanmayacak” dedi.
Izmir Büyüksehir Belediyesi IZSU Genel Müdürlügü’nün dogayla uyumlu bir kent için 3 yilda hayata geçirdigi projelerin yani sira Izmir Körfezi’nin yeniden yüzülebilir hale gelmesi ve koku sorununa neden olan etmenlerin ortadan kaldirilmasi için olusturdugu strateji kapsaminda Çigli Atiksu Aritma Tesisi’nin revizyonuna baslandi. Tesisin aritma kalitesini ve kapasitesini artiracak çalismalari inceleyen Baskan Soyer, IZSU Genel Müdürü Ali Hidir Köseoglu ve IZSU bürokratlarindan bilgi aldi.
20 YILLIK ÇAMUR SAHASI DOGAYA KAZANDIRILIYOR
Baskan Tunç Soyer ilk olarak IZSU Atiksu Aritma Kontrol Merkezi’ne geldi. Merkezde yapilan takiplerin, sudaki oksijen miktari ve yenileme çalismalariyla elde edilen verileri inceleyen Baskan Soyer daha sonra 1 Temmuz’dan itibaren döküme kapatilan çamur depolama sahasina geçti. Baskan Soyer koku sorunun önemli kaynaklarindan biri olan sahadaki rehabilitasyon çalismalari hakkinda bilgi aldi. Yaklasik 1 milyon m² büyüklügündeki alana yayilan çamur sahasinin iyilestirme projesinin ardindan yesil alan olarak kente kazandirilmasi için yürütülen çalismalardan dolayi IZSU ekibini tebrik etti. Baskan Soyer, sonra da tesisin fazlarinda yürütülen bakim ve onarim çalismalarini denetledi. Baskan Soyer son olarak atik su kanalinin Körfez’le bulustugu alana giderek desarj noktasinda yapilacak degisiklikler hakkinda bilgi aldi.
“HIM’E GELEN SIKAYETLERDE AZALMA VAR"
Tesisteki incelemelerin ardindan açiklama yapan Baskan Soyer söyle konustu:
“Bu sene Izmir’de nisan, mayis aylarinda yogun bir koku yasandi. O günden beri de bir yandan akut sorunlari çözecek ve bu koku meselesini en hizli sekilde çözüme kavusturacak girisimlerde bulunduk. Bir yandan da olusturdugumuz kriz masasiyla, orta ve uzun vadede yapilacak koku master planinin ilkelerini, takvimini olusturmaya çalistik. Hem Çevre Mühendisleri Odasi hem de çok kiymetli akademisyenlerimizle birlikte bu çalismalarimiz devam ediyor. Nisan, mayis aylarindan sonra Hemsehri Iletisim Merkezi’mize (HIM) gelen sikayetlerin oraninda ciddi bir düsüs var. Bu da su ana kadar alinmis olan tedbirler ve hizli çözümler vesilesiyle oldu.”
“GELECEK YIL IZMIR'DE KOKU SORUNU YASANMAYACAK"
Izmir’in koku sorunun tarihe karismasi için köklü yatirimlarin yapildigini belirten Baskan Soyer söyle devam etti:
“Birçok baslikta çalismalarimiz var. Bir yandan en az 180 milyon civarinda 3 fazin restorasyonu için kaynak ayiriyoruz. Bunun disinda 4’üncü faz için de ayri bir kaynak ayrilacak. Bugüne kadar tesis yapildigindan beri yaklasik 2 buçuk milyon metreküp çamur giderilmesi ve tekrar dogaya kazandirilmasiyla ilgili çalismalar var. Desarj agzinin temizlenmesiyle ilgili çalismalar var. Çok baslikli çalismalar var. Izmir’e helal olsun; sonuçta bunlari yapacagiz. IZSU Genel Müdürümüz basta olmak üzere genel müdür yardimcilarimiz, daire baskanlarimiz, müdürlerimiz ve tüm IZSU personeli sorumlulugunun farkinda. Gecelerini gündüzlerine katarak çalisma içindeler. Çok hizli da sonuç almaya basladik. Hakikaten arkadaslarimla gurur duyuyorum. Bu kadar kisa sürede bu kadar iyi çözümler üretilmis olmasindan çok mutluyum. En azindan su sözü vermek isterim, gelecek yil Izmir’de böyle bir koku sorunu yasanmayacak.”
ÇIGLI ARITMA TESISI'NDE A'DAN Z'YE REVIZYON
IZSU Genel Müdürlügü ilk etapta günlük 604 bin 800 metreküp kapasiteye sahip tesisin çamur ünitesinde iyilestirme yapiyor. Havalandirma havuzlarindaki oksijen ihtiyacinin karsilanmasi için modüler difüzör sistemler kuruluyor. Tesisin bakim ve onarim çalismalari kapsaminda ise ileri biyolojik havuzlar ve buna bagli ünitelerinde, kapaklar, vanalar, difüzörler, blowerlar, iletim hatlari, altyapi, mikserler ve pompalar bastan asagi elden geçirilerek yenileme çalismalari hizla devam ediyor. Çalismalar tamamlandiginda yillara bagli olusan yipranmalar giderilirken aritma suyunun kalitesinde ve tesisin verimliliginde artis saglanacak.
ÇAMUR SAHALARI REHABILITE EDILIYOR
IZSU’nun çalismalari dogrultusunda koku sorunun nedenlerinden birisi olan ve 1 Temmuz’da döküme kapatilan çamur sahalarinda rehabilite çalismalarina hiz katildi. Projenin orijinal tasariminda oldugu gibi çikan çamurun lisansli tesislerde bertaraf edilmesi uygulamasina geçildi. Sahada birikmis çamurun bertarafi içinse Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (IYTE) ile ortak bir proje yürütülüyor. Yil sonunda uygulamaya baslayacak çalisma Izmir’in koku kaynaklarindan birini tümüyle ortadan kaldiracak.
GERI KAZANIMLA 80 MILYON METREKÜP SU TARIMDA KULLANILACAK
Tesisin aritilmis sularinin geri kazanimi ve iletim hatlarinin fizibilitesinin tamamlanmasinin ardindan geri kazanilacak su, dogayla uyumlu bir kentin sürdürülebilir adimlarindan birisini olusturacak. Ilk etapta tesisten geri kazanilacak yaklasik 80 milyon metreküp suyun kentsel yesil alan sulamasinda, Menemen Ovasi’nda tarimsal sulamada, Gediz deltasi sulak alaninda ise çevresel fayda amaciyla kullanilmasi hedefleniyor. Bu kapsamda uygulama projelerinin hazirlanmasi etabina geçildi.
Öte yandan IZSU Genel Müdürlügü’nün Körfez için atacagi önemli adimlardan biri de Çigli Ileri Biyolojik Atiksu Aritma Tesisi’nin desarj noktasini degistirmek olacak. Hazirlanan bilimsel raporlar dogrultusunda tesisten çikan sularin iç Körfez yerine orta Körfez’e tasinmasi iç Körfez’deki siglasmayi engelleyecek.