AKKUYU NÜKLEER A.S., TSM ENERJI ILE SÖZLESME IMZALANDIGINI DUYURDU

Akkuyu Nükleer A.S., Akkuyu NGS Projesi’nde çalismalarini tamamlayan IC Içtas Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. ile sözlesmenin feshedilmesinin ardindan, “Akkuyu NGS Projesi’nde çalismalarini tamamlayan IC Içtas Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. ile yapilan sözle

Güncel 30.07.2022 16:39:00 0
AKKUYU NÜKLEER A.S., TSM ENERJI ILE SÖZLESME IMZALANDIGINI DUYURDU

Akkuyu Nükleer A.S., Akkuyu NGS Projesi’nde çalismalarini tamamlayan IC Içtas Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. ile sözlesmenin feshedilmesinin ardindan, “Akkuyu NGS Projesi’nde çalismalarini tamamlayan IC Içtas Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. ile yapilan sözlesme feshedilmis, insaat sürecinde yer alan proje katilimcilarinin yeniden yapilandirilmasina karar verilmistir. Akkuyu Nükleer tarafindan Türkiye Cumhuriyeti kanunlarina göre kurulmus, Türkiye’de tüzel kisiligi olan TSM Enerji Insaat Sanayi Limited Sirketi (TSM) ile sözlesme imzalanmistir” açiklamasini yapti.

Akkuyu Nükleer A.S, dün; “Son teslim tarihlerine uygun hareket edilebilmesi için özel sektörün bu insaat çalismalarina özgü yeterliliklere sahip olmasi gerekmektedir. Proje yönetimi, buna uygun olarak, Akkuyu NGS Projesi’nde çalismalarini tamamlayan IC Içtas Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. ile sözlesmenin feshedilerek, insaat islerinde katilimcilarin yapilandirilmasinin yeniden düzenlenmesine karar vermistir” açiklamasini yapmisti.

Sirket, bugün TSM Enerji Insaat Sanayi Limited Sirketi (TSM) ile sözlesme imzalandigini duyurdu. Akkuyu Nükleer’den bugün yapilan yazili açiklama söyle:

“Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) sahasindaki çalismalar dört güç ünitesinin tümünde hizla devam etmektedir. Önümüzdeki süreçte, 1’inci ünitede türbin binasi ekipmaninin kurulumu ve devreye alinmasi için hazirliklar yapilacak, 2, 3 ve 4’üncü ünitelerdeki insaat ve kurulum operasyonlarinda kalitenin saglanmasi ve islerin taahhüt edilen tarihlere uygun gerçeklestirilebilmesi için yogun bir tempo ile çalisilacaktir. Projede yer alan sirketlerin de bu insaat çalismalarina özgü yeterliliklere sahip olmasi gerekmektedir.

Proje yönetimi tarafindan Akkuyu NGS Projesi’nde çalismalarini tamamlayan IC Içtas Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. ile yapilan sözlesme feshedilmis, insaat sürecinde yer alan proje katilimcilarinin yeniden yapilandirilmasina karar verilmistir. Akkuyu Nükleer tarafindan Türkiye Cumhuriyeti kanunlarina göre kurulmus, Türkiye’de tüzel kisiligi olan TSM Enerji Insaat Sanayi Limited Sirketi (TSM) ile sözlesme imzalanmistir.  

Mevcut alt sözlesmeler kapsaminda devam eden tüm isler, Ekim 2019'dan bu yana NGS insaat projesinde yer alan ve yüksek teknoloji projelerini hayata geçirme deneyimine sahip olan TSM'ye devredilecektir.  TSM ile projede yer alan mevcut alt yüklenici sirketler ile arasinda, eski ana yüklenici- ortak girisim TITAN2- IC IÇTAS INSAAT ANONIM SIRKETI ile alt yükleniciler arasinda akdedilenlere benzer yeni sözlesmeler yapilacaktir. Bu sözlesmelerle santiyede isin devamliliginin ve kalitesinin saglanmasinin yani sira Akkuyu NGS için taahhüt edilen insaat tarihlerine uyulmasi, isçilerin çalisma kosullari açisindan haklarinin korunmasi ve tüm taseronlarin çalisanlarina maaslarinin zamaninda ödenmesi de saglanacaktir.

Akkuyu Nükleer A.S. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, konuya iliskin olarak daha önce yaptigi açiklamada projede yer alan Türk sirketlerinin ve sahada çalisan Türk vatandaslarinin sayisinin artmaya devam edecegine dikkat çekerek, sunlari ifade etmisti:

‘Akkuyu NGS projesi katilimcilarinin yeniden düzenlenmesi, mevcut çalisma asamasinin dinamikleri ve özellikleri dikkate alinarak yapilmistir. 4’üncü ünitenin insasina baslanmasiyla aktif bir asamaya girilmistir. Artik sahadaki dört güç ünitesi de ayni anda insa edilmektedir. Proje için gelistirilen yerellestirme yol haritasi basariyla uygulanmaya devam etmektedir. Yerellestirme hedefinin 6,5 milyar ABD dolari civarinda gerçeklestirilmesi öngörülmektedir. Türk sirketlerine simdiden yaklasik 3,2 milyar ABD dolari tutarinda siparis verilmis durumdadir.  Projede yer alan Türk sirketlerinin ve sahada çalisan Türkiye Cumhuriyeti vatandaslarinin sayisi da artmaya devam etmektedir. Bugün sahada istihdam edilenlerin yüzde 80’inden fazlasini Türk vatandaslari olusturmaktadir ve bu sayi artmaya devam edecektir. Tüm insaat ekibine siki ve titiz çalismalari için minnettariz. Tüm yükümlülüklerimizi yerine getirmeye devam ediyoruz ve projedeki tüm katilimcilarin da bu sekilde çalismaya devam edecegine güveniyoruz.’

Özellikle vurgulamak isteriz ki, sahadaki tüm çalismalar, bagimsiz yapi denetim kuruluslarinin ve Nükleer Düzenleme Kurumu'nun (NDK) sürekli denetimi altinda, planlanan takvime uygun olarak gerçeklestirilmektedir. Son olarak da 21 Temmuz 2022'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez ve Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev’in katilimiyla Akkuyu NGS'nin 4’üncü ünitesinin temel atma törenini gerçeklestirilmistir.”

CHP'LI BASARIR: “AKKUYU’DA 1 HAFTA IÇINDE NE OLDU, BAKAN DÖNMEZ AÇIKLAMALI”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Basarir da dün, Akkuyu Nükleer Santrali’nde Rus sirketi Rosatom’un Rus-Türk ortakligiyla kurulan Titan-2 IC Içtas AS’nin insaat sözlesmesini feshetme girisimiyle ilgili “1 hafta içinde ne oldu da sözlesme fesih durumuna geldi? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez’in açiklama yapmasi elzemdir. Devletin gözetim ve denetim yükümlülügü olmasina ragmen ICTAS’in haksiz feshine gerekçe gösterdigi iddiasinin kaynagi nedir? Siyasi iktidar bu iddialari arastiracak midir” diye sormustu.

NE OLMUSTU?

Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapimi esnasinda zaman zaman kazalar ve ölümle sonuçlanan olaylar gündeme gelmis, is sagligi ve güvenliginin yeterince dikkate alinmadigi öne sürülmüstü. Rus Sirketi Rosatom daha önce anlasma sagladigi Titan-2 IC Içtas A.S. ile yollarini ayirmak için 41 sayfalik fesih ihtarnamesi yolladi. Fesih ihtarnamesinin gerekçelerinden birisinin de gönderdigi paralarin Titan-2 IC Içtas A.S. tarafindan gerektigi sekilde harcanmamasi oldugu ifade edildi. Sözlesmenin feshine iliskin ihtarname, 22 Temmuz’da Akkuyu Nükleer A.S. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva’nin imzasiyla gönderildi. Fesihin, 26 Temmuz’da yürürlüge girdigi belirtiliyor. IC Içtas Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. ise yasananlar için “Akkuyu Nükleer A.S. Cumhuriyet tarihinin tek kalemdeki en büyük yatirim sözlesmesini feshetme girisimiyle Proje’deki Türk paydasligini ortadan kaldirma sonucunu olusturmakta ve Proje genel yüklenicisi olarak tamamen Rus menseili baska bir sirketi tayin etme yönünde adimlar atmaktadir.  Söz konusu fesih girisimindeki esas amacin, Proje’nin yönetimindeki Türk sirketlerinin varligini azaltmak ve taseron seviyesine indirgemek oldugu açiktir” açiklamasini yapti.


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °