ANKARA (AA) ? Rusya'dan gaz ithal eden Kibar Enerji, Gazprom Export'un 24 Şubat'tan itibaren özel sektöre uyguladığı kesintisinin 'tek taraflı ve geçerli bir nedene dayanmadığını' belirterek, kontrat çerçevesinde sorunun çözümünü istedi.
Şirket, Gazprom Export?dan alınan doğalgazda uygulanan kesinti nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Rus enerji şirketiyle ithalat fiyatında indirim yapılması konusunda Nisan 2015?te bir anlaşma yapıldığını ve üzerinde anlaşılan fiyat indirimi koşullarının halen devam ettiğini bildirdi.
Gazprom?un aralık ayında anlaşmaya varılan fiyatta revizyona gitme talebinde bulunduğunu belirtilen açıklamada, ?İthalat kontratı kapsamında tedarikçi firma böyle bir talepte bulunabilir fakat fiyat revizyonu kararı karşılıklı yapılan müzakereler sonucu alınmalıdır. Bunun aksine devam eden süreçte Gazprom Export, şirketimizden kontrat fiyatında acil bir artış talebinde bulunmuş ve fiyat revizyonu konusunda uygulamaya gideceğini bildirmiştir? ifadeleri kullandı.
Gazprom?un uygulamasının kendileri tarafından kabul edilmediğini ve bunun sonucunda 24 Şubat 2016?dan bu yana doğalgaz miktarında kesinti başlatıldığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
'Gazprom tek taraflı olarak geçerli bir nedene dayandırmadan bu kesintiyi uygulayamaz. Bu kesinti, bugüne kadar kamuoyunda güvenilir imaja sahip olan Rus gazının itibarını zedelemektedir. Kibar Enerji olarak Gazprom Export ile imzalamış olduğumuz ithalat kontratımız kapsamındaki yükümlülüklerimizi hem basiretli bir tacir olarak yaptığımız ticaretin gereklerini yerine getirmek, hem de ülkemiz doğal gaz arz güvenliğine katkıda bulunmak adına bugüne kadar eksiksiz olarak yerine getirdiğimizi kamuoyuna bildiririz. Sorun kontrat şartları çerçevesinde çözülmelidir.?
Rusya'dan Batı Hattı üzerinden Türkiye'ye gaz getiren özel şirketler, iptal edilen yüzde 10,25'lik indirimin faturalardan çıkarılması üzerine yüksek bedel ödemeyi reddedince, Gazprom'un kısıntıya gittiği duyurulmuştu.
Özel sektör tedarikçileri Bosphorus Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji Rusya ile 2013?te yapılan anlaşma doğrultusunda yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor.