Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdöl: 'Kültür ve Turizm Bakanlığımızla bir protokol yaparak, binayı A'dan Z'ye restore edeceğiz' 'Binayı eğitim yuvasının yanı sıra bir müze ve kütüphane olarak da kullanmayı dü?
İSTANBUL (AA) - Üsküdar Selimiye'de Sağlık Bilimleri Üniversitesi kampüsü olarak kullanılan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binası restore edilecek.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, yaptığı yazılı açıklamada, Sultan 2. Abdülhamid döneminde inşasına başlanan binada, çok ciddi tadilata ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Bugüne kadar palyatif tedbirler alındığını aktaran Erdöl, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile görüştüklerini ve resmi prosedürleri tamamladıklarını kaydetti.
Rektör Erdöl, 'Kültür Bakanlığımızla bir protokol yaparak, binayı A'dan Z'ye restore edeceğiz. Bina o kadar enteresan ki, içerisinde alt geçitler var. Yüzyıllık tarihi ahşap amfi var.O zamanın tıp talebeleri orada ders görmüşler. Bunların hepsini restore edeceğiz. Binayı eğitim yuvasının yanı sıra bir müze ve kütüphane olarak da kullanmayı düşünüyoruz. Biz burada tarihe sahip çıkmak istiyoruz. Bizler geçmişimize sahip çıkarak geleceğimizi şekillendireceğiz' ifadelerini kullandı.
- Binanın tarihi
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, 2. Abdülhamid tarafından tıp fakültesi olarak planlanıp yaptırılan ilk tıp okulu. Yapımına 1894'te başlanan ve 1903'te tamamlanan okulun açılışı, 2. Abdülhamid'in doğum günü olan 6 Kasım'da gerçekleştirildi. Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane adıyla eğitime başlanan binanın mimari tasarımını, dönemin önde gelen mimarlarından Alexandre Vallaur ve Raimondo D'Aronco yaptı.
Bina Haydarpaşa Askeri Hastanesi ve Selimiye Kışlaşı mimari tarzıyla uyum içinde, 80 bin metrekarelik arsa üzerinde inşa edildi. Bina, 4 kenarı koridorlarla çevrili dikdörtgen bir iç avlusu ile 24 bin metrekarelik inşaat alanına sahip.
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, 1903-1909 yılları arasında Askeri Tıp Mektebi, bu tarihten sonra sivil tıp mektebi olarak hizmet verdi. Bünyesinde cerrahhane de barındıran Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, botanik bahçesi ve tıbbi bitkileri ile eczacı yetiştirilmesine katkı sundu. Baytar mektebi binanın hemen civarında kuruldu. Karşısında bulunan Haydarpaşa Asker Hastanesi, yeraltı tüneli ve raylı sistemle binayla bağlantı sağlayarak, öğrenciler için eğitim hastanesi olarak kullanıldı.
Almanca, Fransızca ve Türkçe eğitim yapılan tıp mektebinden ünlü siyaset ve bilim insanları yetişti. Haydarpaşa Lisesi olarak 1933-1983 yılları arasında eğitim veren Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, 1983'te Marmara Üniversitesine tahsis edilerek, içinde Tıp Fakültesinin de bulunduğu eğitim kampüsü olarak hizmet vermeye devam etti.
Bina, 2015'te Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak kuruluş misyonuna geri dönüp, başta Tıp Fakültesi olmak üzere sağlık alanındaki fakülteleriyle eğitim vermeye hazırlanıyor.