Tarih: 05.03.2016 19:36

Türkiye-İran İş Forumu

Facebook Twitter Linked-in

TAHRAN (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile İran'ın kadim komşu ve dost iki ülke olduğunu vurgulayarak, 'Bu zemin üzerinde şimdi artık bu coğrafyaları ve halklarımızı birleştiren yeni bir anlayışla yaklaşmamız lazım bu da karşılıklı müzakere anlayışı değil aynı tarafta düşünerek, potansiyelimizi maksimum düzeyde hayata geçirme, potansiyelimizi en üst düzeyde dünya ekonomisiyle rekabette öncülük edecek şekilde devreye sokma' dedi.

Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile İran Ticaret Sanayi ve Madenler Odası'nda düzenlenen Türkiye-İran İş Forumu'na katıldı.

Forumdaki konuşmasına Besmele ile başlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, İranlı yetkililerin kendilerini her zaman olduğu gibi çok iyi bir şekilde karşıladıklarını belirterek çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Ziyaretin zamanlama ve muhteva açısından bakıldığında yeni bir ilişki biçiminin ve yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Davutoğlu, iki ülkede de çok başarılı seçimler yapıldığına işaret etti.

Davutoğlu, 'Her iki hükümet de bugün kendi parlamentolarında çok güçlü desteğe sahip iki hükümet. Dolayısıyla aldıkları kararları sizlerle istişare ederek kararlaştırdıkları hususları hayata geçirme konusunda hiçbir engelimiz yok. Yine zamanlama itibarıyla önemli bir zamanlama çünkü İran üzerinde ambargoların kalkmasının hemen sonrasında gerçekleşen bu ziyaret, son 13 yıl içinde ilişkilerimizin altın döneminini yaşadığı günlerde de önümüzdeki en önemli bariyer olan yaptırımların kalkmasını da perçinleyen bir dönemde İran'ı ziyaret ediyoruz. Dolayısıyla şu anda önümüze baktığımızda Meclis'te de güçlü desteğe sahip hükümetler var, geride bıraktığımıza baktığımızda ise prangalarından kurtulmuş, yaptırımlardan çıkmış bir İran var. Dolayısıyla özellikle ekonomik alanda ve iş birliği konularında hamle yapmamız gereken bir dönemdeyiz' değerlendirmesinde bulundu.

Görüşmelerin son derece başarılı ve doğrudan netice odaklı olduğunu dile getiren Davutoğlu, dün gece geldikleri Tahran'da gece geç saatlere kadar Türkiye'den gelen iş adamlarıyla birlikte olduklarını söyledi.

Resmi görüşmeler öncesinde iş adamlarını dinlediklerini ve alanda karşılaştıkları sorunları muhataplarıyla ele aldıklarını belirten Davutoğlu, 'Sayın Cihangiri, şu anda salonda 160 Türk iş adamı var. Bu herhangi bir resmi ziyarete giden en geniş katılımlı iş adamları heyeti. Dolayısıyla gerek benim seçimler sonrasında buraya gelirken gösterdiğim siyasi irade gerekse değerli iş adamlarımızın bu kadar kalabalık bir heyetle Tahran'a teşrifleri Türkiye tarafındaki son derece vizyoner bir yaklaşımı ortaya koyuyor' diye konuştu.

- 'İlişkilerimize yeni bir ivme katmanın vakti gelmiş diye düşünüyoruz'

İki ülke arasında güçlü bir ilişki ve yeni bir dönem başlatılacaksa 3 ana unsurun olması gerektiğine işaret eden Davutoğlu, bunun birincisinin ekonomiler arasındaki tamamlayıcılık ilişkisi olduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'İki ülke arasında eğer ekonomik ve sosyal yapıları itibarıyla tamamlayıcılık ilişkisi ve kültürel ve sosyal yapıları itibarıyla ortaklık varsa çok büyük bir potansiyel var demektir, Türkiye ile İran arasında bu var. İkincisi güçlü bir siyasi irade. Evet, son 13 yıl içerisinde gerek Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Başbakanlığı döneminde gerekse şimdi hiç aksamadan takip ettiğimiz bir politika İran'la ilişkilerimize öncelik vermek ve bu ilişkilerin derinlemesine ve genişlemesine, yayılmasına yönünde güçlü bir irade sergilemek. Bugün bu iradeyi Sayın Ruhani'de ve Sayın Cihangiri'de görmekten de büyük bir mutluluk duydum. Güçlü siyasi irade de var. Üçüncüsü ise bu altyapıyı ve güçlü siyasi iradeyi reel ekonomik hayata yansıtacak girişimci sınıf. Bu salonda da bu üçüncü ayak en güçlü şekilde mevcudiyetini gösteriyor. Hem Türk tarafında hem İran tarafında siyasilerin sergilediği güçlü iradeyi ve coğrafyamızın, tarihimizin getirdiği sağlam altyapıyı değerlendirebilecek son derece dinamik bir iş adamları heyetini görmekten de büyük bir mutluluk duyuyorum. Bu çerçeveden baktığımızda tam da bütün boyutlarıyla ilişkilerimize yeni bir ivme katmanın vakti gelmiş diye düşünüyoruz.'

'İlişkimizde artık paradigmatik bir zihniyet değişimine ihtiyaç var' ifadesini kullanan Başbakan Davutoğlu, 'Türkiye ile İran kadim komşu ve dost iki ülke, coğrafyaları, çok geniş bir alanı kuşatan ve birlikte bir arada değerlendirildiğinde Afro-Avrasya'nın en dinamik kuşağını oluşturan bir coğrafya ve bu zemin üzerinde şimdi artık bu coğrafyaları ve halklarımızı birleştiren yeni bir anlayışla yaklaşmamız lazım bu da karşılıklı müzakere anlayışı değil aynı tarafta düşünerek, potansiyelimizi maksimum düzeyde hayata geçirme, potansiyelimizi en üst düzeyde dünya ekonomisine rekabette öncülük edecek şekilde devreye sokma' değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —