Baş boyun kanserlerine dair farkındalığı artırmak ve bu alanda ortaya çıkan son teknolojik gelişmelerin konuşulması amacıyla düzenlenen Baş Boyun Kanserlerindeki Güncel Yaklaşımlar konulu sempozyum, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesinde
Baş boyun kanserlerine dair farkındalığı artırmak ve bu alanda ortaya çıkan son teknolojik gelişmelerin konuşulması amacıyla düzenlenen Baş Boyun Kanserlerindeki Güncel Yaklaşımlar konulu sempozyum, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesinde gerçekleşti. Baş boyun kanserlerinin tedavisinde kullanılan son teknolojik gelişmelere değinen Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Berrin Pehlivan, baş boyun kanserlerinde kullanılan ancak henüz Türkiye?de olmayan proton tedavisinin önemine dikkat çekti.
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Medical Park Bahçelievler Radyoloji Onkolojisi Bölümü ve Baş Boyun Kanserleri Derneği katkılarıyla düzenlenen sempozyuma pek çok yerli ve yabancı katılımcı yer aldı. Sempozyumda dikkat çekmek istedikleri yöntemlerden birinin de proton tedavisi olduğunu söyleyen ve bu konuda tecrübeli tek radyasyon onkoloğu olan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Medical Park Bahçelievler Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Berrin Pehlivan, 'Proton tedavisi şu anda Türkiye?de yok ama olması için mutlaka çaba harcanmalı?? dedi. Proton tedavisinin, teknoloji ve radyoterapinin geldiği en üst seviyeyi gösteren bir yöntem olduğunun altını çizen Pehlivan, tedavinin baş boyun kanserlerinde çok geniş bir katılım alanı olduğunu belirtti.
FOTON YERİNE PROTON OLMALI
Geleneksel radyoterapi tedavisini fotonla yaptıklarını ifade eden Pehlivan, şöyle konuştu: 'Fotonun özelliği, vücudun bir yerine girdikten sonra diğer taraftan da çıkıyor ve yolu üzerindeki tüm dokuyu da ışınlıyor olması. Bu durum normal dokunun da belli bir doz olmasına neden olduğu için yan etki meydana getiriyor. Protonun ise vücuda belli bir giriş dozu var. Proton, enerjisinin, dozunun tamamını tümör içerisinde bırakıyor ve sıfır çıkış dozu var. Bunun bize getirisi ise dokularda yan etkiyi azaltması. Özellikle çocuk hastalarda beyin tümörlerinde, kritik yapıların etrafına yerleşmiş tümörlerde çok önemli bir tedavi şekli olduğunu söylemek mümkün.??
CERRAHİDE ROBOTİK TEDAVİLER ÖN PLANDA
Son zamanlarda cerrahide robotik tedavilerin çok fazla öne çıktığını dile getiren Pehlivan, şunları söyledi:
'Bu tedavi Türkiye?de de iyi bir şekilde yapılıyor. Robotik tedavinin faydası ise, önceden cerrahların elleriyle ulaşamadıkları noktalara artık robot yardımıyla girilebiliyor olması ve eskiye göre daha az kanamanın olduğu, kan ihtiyacının az olduğu ameliyatların yapılabiliyor olması olarak özetlenebilir.??
'AMACIMIZ KANSER TEDAVİ ORANINI YÜZDE 75?E ÇIKARMAK'
İnsanlarda kanser konusunda farkındalık oluşturmak gerektiğini vurgulayan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu, 'Farkındalık oluşturmanın amacı, insanların belli semptom ve şikayetleri olduğu zaman, bu tanının erkenden koyulabilmesi ve uygun bir tedavi ile yaşamlarının uzatılmasının sağlanmasıdır. Örneğin, bundan 10-15 yıl önce kanserlerin yüzde 25?ini tedavi edebiliyorken bugün yaklaşık yüzde 50?ye yakınını tedavi edebiliyoruz. Bundan sonraki hedefimiz 10 yıl sonra bu oranı yüzde 75?e çıkarmak. İnsanlarda en az organ kaybını sağlayarak en minimal tedavi ile en maksimum yararlılığı sağlayabilmek amacıyla bütün bunları yapıyoruz. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak biz de daima en son teknikleri takip ediyor ve kullanmaya çalışıyoruz?? dedi.