Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Atatürk?ün öngörüsü ve çabalarıyla Cumhuriyet döneminde Türk kadınının sosyal yaşamda hak ettiği yeri almasına yönelik girişimlerin başladığına dikkat çekerek, 'Günümüzde de kadınlarımızın ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel alanlarda daha çok yer alarak, saygın bir konuma gelmelerini sağlamaya yönelik çalışmalar, başta devletimiz olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün işbirliği ile devam etmektedir' dedi.
Çakacak, ?8 Mart Dünya Kadınlar Günü? dolayısıyla yaptığı açıklamada, eşit şartlarda dünyaya gelen insanların yarısını oluşturan kadınların, sosyal hayatta karşılaştıkları cinsiyet ayrımcılığının giderilmesini, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını, hayatın her alanında var olma mücadelelerini simgeleyen 8 Mart tarihinin, birlik, beraberlik ve dayanışma günü olarak kutlandığını söyledi. Kadınların maruz kaldığı ayrımın giderilmesi için tüm dünyada yerel, ulusal ve uluslararası örgütlerde ve insan haklarına ilişkin evrensel belgelerde, her insanın eşit ve özgür doğduğu, herkesin insan hakları ve temel özgürlüklere hiçbir ayrım gözetilmeksizin, fırsat eşitliği çerçevesinde sahip olduğu ve cinsiyete dayalı ayrımcılığın kabul edilemez olduğunun ilke olarak benimsendiğini vurgulayan Çakacak, 'Günümüz dünyasında toplumsal cinsiyet eşitliği, toplumsal gelişim ve kalkınmaya ivme kazandıran en önemli faktörlerden biri olarak görülmekte, kadınların ve erkeklerin karar alma mekanizmalarına ve süreçlerine eşit katılımı ve giderek artan sayıda kadının iş dünyasında ve siyaset arenasında yer alması aynı zamanda gelişmişliğin de bir ölçütü olarak değerlendirilmektedir' diye konuştu.
Atatürk?ün, ?Şuna inanmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğünüz her şey kadının eseridir. Bir toplum aynı gayeye bütün kadınları ve erkekleriyle yürümezse ilerlemesine ve modernleşmesine teknik bakımdan imkan, ilmi bakımdan da ihtimal yoktur? sözünü hatırlatan Çakacak, Atatürk?ün öngörüsü ve çabalarıyla Cumhuriyet döneminde Türk kadınının sosyal yaşamda hak ettiği yeri almasına yönelik girişimlerin başladığına dikkat çekti. Bu girişimler ile birlikte Türk kadınına ilk olarak seçme ve seçilme hakkının verildiğini ve kadınların sosyal statülerinin geliştirilmesine yönelik önemli ilerlemeler sağlandığını dile getiren Çakacak, şöyle devam etti; 'Günümüzde de kadınlarımızın ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel alanlarda daha çok yer alarak, saygın bir konuma gelmelerini sağlamaya yönelik çalışmalar, başta devletimiz olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün işbirliği ile devam etmektedir. Tüm kazanımlara rağmen günümüzde kadınlar, toplumsal hayatta, eğitimden sağlığa ve istihdama, ailede sorumluluktan siyasete katılmaya kadar uzanan geniş bir yelpazede maalesef zaman zaman olumsuzluklarla karşılaşmaktadırlar. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü?nün, yaşanan bu olumsuzlukların nedenlerinin tespit edilmesine, bu sorunların çözümüne ilişkin etkin politikaların belirlenmesine ve hayata geçirilmesine katkı sağlamasını diliyorum.'