GRAFİKLİ - Türkiye'nin ilk EXPO'su için geri sayım başladı

Dünyanın en önemli organizasyonlarından biri kabul edilen Dünya Botanik EXPO'su, Antalya'da 23 Nisan'da açılacak Cumhurbaşkanlığı himayesinde 'çiçek ve çocuk' temasıyla düzenlenen 'EXPO 2016 Antalya', bitki zenginliği ve yapılarıyla k

Güncel 7.03.2016 12:06:03 0
GRAFİKLİ - Türkiye

ANTALYA (AA) - LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Dünyanın en önemli organizasyonlarından biri kabul edilen ve Türkiye'de ilk kez Antalya'da düzenlenecek EXPO için geri sayım başladı.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, 'çiçek ve çocuk' temasıyla 'EXPO 2016 Antalya' adıyla 23 Nisan'da resmi açılışı yapılacak Dünya Botanik EXPO'su, 30 Ekim'de sona erecek.

Organizasyon boyunca ulusal ve uluslararası konserler, kongre ve sempozyumlar, dans gösterileri, müzikaller, tiyatrolar, atölye çalışmaları, milli ve özel gün ile ramazan ayı etkinlikleri, sokak eğlenceleri gibi programlar düzenlenecek.

Kentin turizm dinamiklerine yeni bir zenginlik olarak katılacak EXPO 2016 Antalya'yı yaklaşık 8 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

- 1,7 milyar liraya mal olacak

Maliyeti yaklaşık 1,7 milyar lira olan EXPO'da inşaat faaliyetlerinin yüzde 95'i tamamlanmış durumda bulunuyor. Bitkilendirme çalışmaları süren alanda 1 Nisan itibarıyla tüm hazırlıkların bitmesi bekleniyor.

Türkiye ve diğer ülkelerin bahçe kültürlerinin sergileneceği bir EXPO olması nedeniyle, alanın bitkilendirilmesi ve yeşil dokusu büyük önem arz ediyor.

Aksu ilçesindeki bin 121 dekarlık alanda, çalı hariç 120 türde 25 bin ağaç dikildi. Bunlar arasında İzmir'in Ödemiş ilçesi Bademli köyünden getirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından toprakla buluşturulan 945 yıllık zeytin ağacı da yer alıyor.

Burada 650 bin metrekare yeşil alan, 300 bin metrekare 'ayak basılacak alan', 80 dönüm de göl alanı bulunuyor.

- Katılımcı ülkeler

EXPO 2016 Antalya'ya katılmak için bugüne kadar 34 ülke sözleşme imzaladı.

Bu çerçevede, Sudan, Güney Kore, Pakistan, Gürcistan, Türkmenistan, Kenya, Bulgaristan, Yemen, Nepal, Moritanya, Sierra Leone, Tanzanya, Çin, Japonya, Gine, Senegal, Nijer, Filistin, Bangladeş, Kosova, Katar, Madagaskar, Hollanda, Burundi, Eritre, Komorlar Birliği, Zimbabve, Etiyopya, Azerbaycan, Moldova, Benin, Gana, İngiltere ve Hong Kong, botanik EXPO'ya bahçeleriyle katılacak.

Katılıma ilişkin olumlu yanıt veren Kamerun, Hindistan, Tayland, Gana, Togo, İtalya, Macaristan, Singapur, Bosna Hersek, Venezuela, Sırbistan, Kazakistan, Arnavutluk, Kuzey Kore ile de gelecek günlerde sözleşme imzalanması bekleniyor.

Ülke bahçeleri için ilk kazmayı ise Nepal vurdu. Tamamı el yapımı malzemelerle oluşturulan 'Himalaya Bahçesi'nde, Nepal'den getirilen özel çiçekler bulunuyor.

Projesine 'Ay Mücevheri' adını veren Çin, bahçede ülkesinin otantik mimarisini yansıtıyor.

Japonya da Tokyo'dan gelen ekiple hazırlanan bahçede, doğasını ziyaretçilere gösterecek. İngiltere ise bahçelerinin tarihi özelliğini alana taşımayı hedefliyor.

- Yeşili kadar yapıları da dikkat çekiyor

EXPO 2016 Antalya, yeşil alanların yanı sıra yapılarıyla dikkati çekiyor.

Bunlar, EXPO Kulesi, EXPO Gölü, Türkiye Biyoçeşitlilik Parkuru, Çocuk Adası, Yeşil Köprü, Cam Köprü, Şakayık Terası, Tarım ve Biyolojik Çeşitlilik Müzesi, Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi, 7 coğrafi bölgenin ev mimarilerinden esinlenerek yapılan Restoranlar Sokağı, yeme içme yerleri, amfi tiyatrolar, sanat ve sergi binaları, su değirmeni, kongre merkezi ve ülke bahçelerinden oluşuyor.

- Dünyanın en büyük canlı bitki heykel sergisi

EXPO 2016 Antalya'da, Türkiye'de ilk, bitki kompozisyonlarıyla da bu ölçekte dünyadaki en büyük çalışma olan bitki heykellerinin bulunduğu alan ön plana çıkıyor.

Kanada merkezli Mosaicultures Internationales De Montreal ile yürütülen çalışma kapsamında, 15 dönümde 108 bitki heykelinin yer aldığı alan, görsel şölen sunacak.

İlk buğdayın yetiştiği Mezopotamya'dan uygarlığın doğuşunun tasvir edildiği sergide, ipek böceği ve İpek Yolu efsanesi, Asya'da tarım ve evcilleştirme, Asya'da pirinç ve bambu ekimi, Afrika'da hayvan koruyucu kabile 'Maasai', 'umudu sergileyen ağaç diken adam' gibi temaların işlendiği heykellerin yapımında yaklaşık 700 bin bitki kullanılıyor.

- EXPO Kulesi

'Türkiye'nin Eyfeli' olarak adlandırılan EXPO Kulesi, Antalya'nın kalıcı sembolü olacak.

EXPO 2016 Antalya Ajansının Mimarlar Odası ile düzenlediği yarışmada 127 eser arasından birinci seçilen proje, Antalya'nın simgesi Üç Kapılar ve palmiye ağacından esinlenerek tasarlandı.

Bu kapsamda 100,7 metre yüksekliğindeki kulenin tepesine, 21'er kişilik üç asansörle çıkılabilecek.

Tepede biri kapalı, ikisi açık üç seyir terası yer alacak. Kule, alanın çevresini de panoramik olarak seyretme imkanı sağlayacak. Alanın cazibe unsurlarından biri olan kule, EXPO sonrasında da Antalya turizmine hizmet edecek.

- Biyoçeşitlilik ve Tarım Müzesi

Türkiye'nin ilk Biyoçeşitlilik ve Tarım Müzesi ise bilgi bankası şeklinde hizmet verecek.

Başak formunda tasarlanan müzede, tarımın geçmişten bugüne kadar yaşadığı gelişim, 'yaşayan duvar' teknolojisiyle, görseller eşliğinde ziyaretçilere sunulacak.

Biyoçeşitlilik Tema Parkuru ise 3 bin metrekare kapalı alana sahip ve 150 metre uzunluğunda olacak.

Yukarıdan bakıldığında solucanı andıran kıvrımlı yapıya sahip sunum parkuru, kuzeyde Avrupa-Sibirya, ortada İran-Turan flora bölgeleri ile güneybatıda kurak ve yarı kurak çöl alanlarının dahil olduğu Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere, Anadolu'daki üç biyocoğrafik bölgeye ayrılarak planlandı.

Ayrıca EXPO 2016'nın 4 alt temasından biri sürdürülebilirliği vurgulamak ve yağmur ormanlarının yok olmasına dikkati çekmek amacıyla, tropikal bitkilerin de yer aldığı sera oluşturuldu.

- Gastronomi merkezi de olacak

EXPO, gözün yanı sıra damağa hizmet edecek. Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinin mimari özelliklerini yansıtan Restoranlar Sokağı'nda, İstanbul Yalısı ile Antalya, Bodrum, Diyarbakır, Erzurum, Konya ve Trabzon evleri yer alıyor.

Aslına uygun mimaride yörelerin yapı özelliklerini taşıyan malzemelerle inşa edilen restoranlarda, yine bu bölgelerin yemek ve kültür lezzetleri sunulacak.

- Gece 02.00'ye kadar açık olacak

EXPO 2016 Antalya sergi alanına girişler, 0-8 yaş arası çocuklar, gaziler ve şehit yakınları dışındakilere ücretli olacak. Alan, saat 10.00'dan 02.00'ye kadar açık kalacak.

EXPO 2016 Antalya Basın Sözcüsü Erol İşbilir, sergi alanında fiziki yapıların neredeyse tamamlanmak üzere olduğunu, EXPO Kulesi'nin de ayın sonuna kadar bitirileceğini bildirdi.

Alanın bitkilendirme işinin de tamamlanma aşamasında bulunduğunu belirten İşbilir, 'Sadece kulenin etrafındaki alanda çok az bir ağaç dikimi kaldı. Çimlendirme, çalı bitkisi, yer örtüsü, çiçekli bitkiler tamamlandı. Önümüzdeki hafta mevsimlik çiçekli bitkilerin ekimine başlayacağız. 5 milyona yakın çiçekli bitki dikilecek' diye konuştu.


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °