Yoksulluğun ve çaresizliğin en yoğun yaşandığı Gine'de anneler bebeklerini 'hayatlarının kendilerininkinden daha güzel olmasını' dileyerek Konakri'ye gelen yabancılara veriyor Oyun parkı ve oyuncakları olmadan büyüyen çocuklar, çevre
ANKARA (AA) - İLKAY GÜDER - Yoksulluğun ve çaresizliğin en yoğun yaşandığı Gine'de anneler, 'hayatlarının kendilerininkinden daha güzel olmasını' dileyerek bebeklerini Konakri'ye gelen yabancılara yurt dışına götürmeleri için veriyor.
Dünyanın en yoksul ülkelerinden birisi olan Batı Afrika'daki Gine'nin başkenti Konakri, 21. yüzyılda yaşam koşullarının zorluğu bakımından 'insanlığın ayıbı' olarak nitelendiriliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 28 Şubat-3 Mart'ta Fildişi, Gana, Nijerya ve Gine'ye yaptığı Batı Afrika temasları, bu ülkelerde yaşayan insanların, hayatta kalabilmek için verdiği yaşam savaşını, Fransa ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerin de buna seyirci kaldığını gözler önüne serdi.
Bu dört ülkenin ortak benzerliği sömürü ülkesi olması. Nijerya ve Gana'da İngilizlerin, Fildişi ve Gine'de ise Fransızların sömürüsünde yaşayan halk açlık, yoksulluk ve sağlık sorunlarıyla baş etmeye çalışıyor.
Bu ülkeler arasında yardıma en muhtaç ülke ise Gine'nin başkenti Konakri. Kanalizasyon sisteminin bulunmadığı şehirde, yol kenarlarında insanların tuvalet ihtiyaçlarını gidermesi için açık kanallar bulunuyor. Bu da şehrin pis kokmasına, hastalıkların çoğalmasına neden oluyor.
- Reklam panolarından sarkan ipler, çocukların salıncağı olmuş
Yıllardır Fransa'nın sömürüsünde olan Konakri'de insanların yüzünde, kaderlerini kabullenmenin verdiği hüzün ve çaresizlik dikkati çekiyor.
Yoksulluk ve açlıkla mücadele eden insanlar başka ülkelere gidememenin çaresizliğini yaşıyor. Hatta Gineli anneler, Konakri'ye gelen yabancılardan, bebeklerini yurt dışına götürmelerini, 'çocuklarının hayatlarının kendilerininkinden daha güzel olması' temennisiyle istiyor.
Oyun parkı ve oyuncakları olmadan büyüyen çocuklar, çevredeki kırık sandalyeleri, sopaları kendilerine oyuncak yapıp, reklam panolarından sarkan ipleri salıncak kabul edip oyun oynamaya çalışıyor.
Gençler ise boş vakitlerinde, sarı kumdan oluşan alanda futbol oynayarak eğlenceli vakit geçirmeye çalışıyor.
- İnsanlar hüzünlü, kıyafetler çok renkli
Bina kültürünün olmadığı Konakri'de her yer çöplerle ve çöp arabalarıyla dolu, insanlar da çöplüklerin içinde kalmış 'baraka tarzı evlerde' hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.
Çok yoğun bir trafiğe sahip olan şehirde, toplu taşıma araçları bulunmuyor. Eski model camsız ve kapısız arabalarla ulaşımın sağlandığı Konakri'de, 10 kişilik minibüsler yaklaşık 20-25 kişiyi taşıyor.
Mutlu yüz görmenin neredeyse imkansız, hüznün ise yoğun olduğu şehirde binaların, arabaların, üst geçitlerin, evlerin ve kadınların kıyafetlerinin renkleri ise dikkat çekici.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gine ziyaretinde İstanbul Büyükşehir Belediyesinden Konakri'ye 50 otobüsün hibe edileceğini açıklaması, 'halkının kentte yolculuk yapamadığını' söyleyen Gine Devlet Başkanı Alpha Conde'ye bir hayli duygulandırdı.
- Kadınlar sırtlarında bebeklerle seyyar satıcılık yapıyor
Nüfusun yüzde 85'inin İslam dinine göre yaşamını sürdürdüğü kentte, ezan okunduğu sırada herkes temiz örtülerin serildiği yerde namaz kılıyor. Konakrililer, İslamiyeti Sünni mezhebi inançlarına göre yaşıyor.
Su sıkıntısının yaşandığı kentte, kadınların temiz ve renkli giyimiyle bakımlı oluşları da göze çarpıyor. Seyyar satıcılığın yoğun yaşandığı Konakri'de, bu işi çoğunlukla kadınlar, trafiğin yoğun yaşandığı caddelerde yapıyor.
Tropik meyvelerden balıklara, kravatlardan şapkalara, ayrandan kahveye, buzdan parfüme, temizlik eşyasından çikolataya kadar çok çeşitli ürünlerin satıldığı sokaklarda, para kazanmaya çalışan kadınların sırtlarına bağladıkları bebekleri de onlara eşlik ediyor.
Şehirdeki erkekler ise para kazanmak için balıkçılık yapıyor. Eski sandallara binen yaklaşık 50-60 erkek, denize açılarak balık avına çıkıyor.
Çöplüklerin arasında sıkışmış halk pazarları da insan yoğunluğunun en fazla yaşandığı yerler arasında bulunuyor.
Şehirde tamamlanamamış çok sayıda bina da bulunuyor.