Tarih: 07.03.2016 14:18

Gürcistan-Azerbaycan arasındaki sınır meselesi

Facebook Twitter Linked-in

BAKÜ (AA) - Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, 480 kilometrelik Azerbaycan-Gürcistan sınırının 314 kilometresinin tam belirlendiğini, diğer kısmının kısa zamanda belirlenmesi için Gürcü tarafıyla mutabık kaldıklarını açıkladı.

Memmedyarov, resmi temaslarda bulunmak için Bakü'ye gelen Gürcü mevkidaşı Mikheil Janelidze ile görüştü.

İkili ve heyetlerarası görüşmenin ardından bakanlar, ortak basın toplantısı düzenledi.

Gürcistan'la stratejik işbirliği içerisinde olduklarını belirten Memmedyarov, güney gaz koridoru, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı gibi ortak enerji ve ulaştırma projelerini müzakere ettiklerini söyledi.

Bu projelerin her iki ülke için önemine işaret eden Memmedyarov, projelerin ülke ekonomilerine büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

Memmedyarov, 'Sınır belirleme için kurduğumuz çalışma grubunun yakın zamanda görüşmesini kararlaştırdık. Gürcistan'la 480 kilometre sınırımız var. Artık sınır hattının 314 kilometresi tam belirlenmiştir. Geri kalan kısmının da kısa zamanda belirlenmesi gerektiğinde mutabık kaldık. Bu nedenle Gürcü uzmanları Bakü'ye davet ettik' şeklinde konuştu.

Göreve geldikten sonra ilk resmi ziyaretini Azerbaycan'a yaptığını ve bundan da memnuniyet duyduğunu ifade eden Janelidze ise Azerbaycan'la kurdukları ikili ilişkiler ile Türkiye'nin de dahil olduğunu üçlü ilişkilerin örnek teşkil ettiğini dile getirdi.

Gürcistan ve Azerbaycan arasında enerji alanında çok iyi ilişkiler bulunduğuna dikkati çeken Janelidze, geçtiğimiz gün Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ile Gürcistan hükümeti arasında ek doğalgaz tedarikine yönelik anlaşmadan memnuniyet duyduklarını bildirdi.

Janelidze, doğalgaz tüketiminin artması üzerine böyle bir anlaşmaya ihtiyaç duyulduğunu aktararak, Azerbaycan'ın da stratejik ortak olarak Gürcistan'ın talebine olumlu yaklaştığını belirtti.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nın her iki ülkeye de büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Janelidze, bölgenin kalkınması için işbirliğini sürdüreceklerini kaydetti.

Janelidze, iki ülke arasındaki tam netleştirilemeyen sınır hattıyla ilgili ise 'Sınır belirlenmesi konusunu gündemimizden çıkarmalıyız. Bu konuyu kısa sürede çözüme kavuşturmalıyız' dedi.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından sınır hattının birçok bölümünü netleştiren Azerbaycan ve Gürcistan, hat üzerinde bulunan Davit Gareja ve Bertubani manastırları gibi bazı tarihi anıtlar ile bazı yükseklikler konusunda anlaşmazlık yaşıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —