İbadi'nin Kürt milletvekilleriyle görüşmesi

Irak Başbakanı İbadi, Irak Parlamentosu'ndaki Kürt milletvekilleriyle bir araya geldi Kürdistan İslami Birlik Partisi Milletvekili Emin: 'Yakında kurulacak hükümet içerisinde görev alacak bakanların belirlenmesi için İbadi Kürdistan bö

Güncel 7.03.2016 16:18:04 0
İbadi

ERBİL (AA) - Irak Parlamentosu Kürdistan İslami Birlik Partisi Milletvekili Musena Emin, Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin kısa bir süre içerisinde kurulması planlanan teknokrat hükümeti için Kürt siyasi partileriyle temasa geçeceğini belirtti.

Emin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Irak Meclis Başkanı Yardımcısı Aram Şeyh Muhammed ve Meclis'te yer alan diğer Kürt milletvekilleriyle bir araya geldi. Söz konusu görüşmede, Erbil ve Bağdat arasındaki ilişkilerin yanı sıra kurulması öngörülen teknokrat hükümeti hakkında görüş alışverişinde bulundu' dedi.

Kurulacak teknokrat hükümetinde Kürt bakanların da yer alacağını belirten Emin, 'Yakında kurulacak hükümet içerisinde görev alacak bakanların belirlenmesi için İbadi Kürdistan bölgesine bir mektup gönderecek ve hükümet içerisinde köklü değişikliğin meydana geleceğini aktardı' diye konuştu.

İbadi'nin Kürtler'e göndereceği mektubun içerisinde 4 maddenin olacağını ifade eden Emin, 'Başbakan, Erbil-Bağdat arasındaki sorunların çözülmesi için 4 maddelik bir mektubu Kürdistan bölgesine sunacak. Söz konusu 4 maddenin içeriği, Kürdistan bölgesinin petrol ihracatında şeffaf olması; memur sayısı ve maaşları konusunda detaylı çalışmanın yapılması; Erbil'in ihraç ettiği petrol gelirini Bağdat'a teslim etmesi ve gümrük uygulamalarının ayni merkezi hükümette olduğu gibi uygulanması' konularının olduğu bilgisini paylaştı.

Irak Başbakanı İbadi, daha önce Irak resmi televizyonunda yaptığı bir açıklamada, Irak Kürt bölgesinin petrol ihracatından elde ettiği gelirleri doğrudan Bağdat'a teslim etmesi durumunda ödenmeyen memur maaşlarının ödeneceğini belirtmişti. Bu beyanın üzerine IKBY Bakanlar Kurulu da İbadi'nin teklifini kabul ettiğini açıklamıştı ancak maaşların ödenmesi noktasında henüz ikili bir anlaşmaya varılmadı.


Cuma 26.5 ° / 14.3 °
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °