Tarih: 08.03.2016 11:49
Amanoslar?da Antik Ören Yeri Bulundu
Amanos Dağları?nda Hatay?ın Dörtyol ilçesine 40 kilometre uzaklıkta antik ören yeri kalıntıları bulundu.
Dörtyol ilçesinde faaliyet gösteren ve bilinmeyen ekoturizm tarihsel doku, hayvan ve bitkisel alan keşifleri yapan Amanos Keşif Ekibine bağlı gönüllü aktivistler, ilçeye bağlı Amanos Dağları içinde gizli saklı kalmış bir orman köyü olan Çat köyü sınırları içinde Geç Roma döneminde kireç harç yöntemi ile yapıldığı tahmin edilen ören yeri kalıntıları keşfetti.
Grup sözcüsü Nazım Sönmez, yaptığı açıklamada, amaçlarının Amanos Dağları?nda bilinmeyen ne kadar güzellik ve ekoturizm, tarihsel doku varsa bunları keşfedip belgeleyerek kamuoyuna tanıtmak olduğunu belirterek, 'Bu amaç doğrultusunda yapmış olduğumuz gezimizde Amanos Dağları içerisinde hakim bir tepede şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta kuş uçumu yakın bir mesafede bulunan eski Çat köyü sınırları içerisinde Geç Roma dönemine ait olduğunu tahmin ettiğimiz ören yeri kalıntılarını keşfettik' dedi.
Çat antik ören yerinde henüz hiçbir bilimsel araştırma yapılmadığını belirten Sönmez, ?Keşfettiğimiz ören yerinde yüzlerce ev kalıntısı ve o dönemde kimine göre şaraphane kimine göre de tapınak olarak kullanılan ve Geç Roma döneminde kireç harç yöntemi ile yapıldığı tahmin edilen yarı sağlam bir bina bulunmaktadır. Bina yapımında kireç harç yöntemi kullanılması binanın M.S. yapıldığını bu dönem göz önünde bulundurulduğunda bölgedeki kalıntıların yaklaşık 2 bin yıllık olduğunu tahmin etmekteyiz? diye konuştu.
Nazım Sönmez açıklamasının sonunda Çat ören yerinde hala toprak altından çıkarılmayı bekleyen birçok tarihsel doku olduğunu ve bunların tek tek gün yüzüne çıkarılıp turizme kazandırılması gerektiğini kaydetti.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —