MEKSİKO (AA) - ABD'de 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti aday adaylarından iş adamı Donald Trump'ın Meksika ile sınıra duvar örülmesi ve masrafların da Meksika tarafından karşılanması önerisine, Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto tepki gösterdi.
Devlet Başkanı Pena Nieto, yerel bir gazeteye verdiği röportajda, Trump'ın kullandığı dili Nazi lideri Adolf Hitler ve İtalyan diktatör Benito Mussolini'nin kullandığı dile benzeterek Trump'ın açıklamalarının iki ülke arasındaki ilişkiye zarar verdiğini söyledi.
Trump'ın sert ifadeler kullandığını ve bu tarz bir dilin 'insanlık tarihinde çok vahim sahnelere' neden olduğunu hatırlatan Devlet Başkanı Pena Nieto, 'Bu yol Hitler ve Mussolini'nin kullandığı yoldu' dedi.
Pena Nieto, Meksika'nın, Trump'ın öne sürdüğü duvar için ödeme yapma planının olmadığını vurguladı.
'ABD'deki seçmenlerin sağduyulu ve itidalli davranacağını umuyorum' ifadesini kullanan Pena Nieto, seçimleri kim kazanırsa kazansın onunla çalışacaklarını ve ilişkilerin karşılıklı saygı çerçevesinde sürdürüleceğini belirtti.Meksika Hazine Bakanı Luis Videgaray, cuma günü yaptığı açıklamada, 'Meksika'nın, hiçbir koşul altında Trump'ın öne sürdüğü duvar için ödeme yapmayacağını vurgulamak isterim. ABD ile Meksika arasına duvar örmek çok kötü bir fikir. Kuzey Amerika'nın entegrasyonuna tamamen ters düşen bu öneri ancak cahillikten kaynaklanabilir. Meksika vatandaşları, böyle bir proje için asla vergi ödemezler' ifadesini kullanmıştı.
Devlet Başkanının sözcülerinden Francisco Guzman da hükümetin Trump başkan seçilse dahi ABD ile çalışmaya devam edeceğini belirterek 'Trump'ın, seçilmesi halinde Meksika ile ilgili tutumunu değiştireceğine inanıyorum' diye konuşmuştu.
Eski devlet başkanları Vicento Fox ve Felipe Calderon da Trump'ı Nazi lideri Adolf Hitler'e benzeterek 'Trump, yeterince beyaz olmadıkları için Meksikalıları ABD'de istemiyor' demişti.
Trump, seçim kampanyasında ülkede göçmenleri istemediğini sık sık dile getirmişti. Emlak milyarderi, Meksikalı göçmenlerin ABD'ye uyuşturucu getirdiğini ve ülkede suç işlediklerini savunmuştu. Meksika hükümeti ise söz konusu iddialara, iki ülke arasındaki yıllık ticaret hacminin 500 milyar dolar olduğu ve Meksikalıların ABD'ye ekonomik katkıda bulunduğu yanıtını vermişti.