Tarih: 09.03.2016 15:36

Dr. Acı: ?Pulmoner Rehabilitasyonun Amacı, Ölüm Oranlarının Azaltılması?

Facebook Twitter Linked-in

Mersin?in Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Hakan Acı, Pulmoner Rehabilitasyon ile kronik solunum hastalığına bağlı olarak gelişen nefes darlığının ve atakların azaltılmasının, yaşam kalitesinin arttırılmasının ve ölüm oranlarının azaltılmasının amaçlandığını söyledi.
Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Acı, 7-13 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası dolayısıyla açıklama yaptı. Dr. Acı, Pulmoner Rehabilitasyonu, kronik solunum hastalığı olan, şikayetleri artan ve günlük yaşam aktiviteleri azalmış kişilere, belirlenmiş bir plan çerçevesinde kişiye özel olarak yapılan faaliyetler olarak tanımladı. Pulmoner Rehabilitasyonun amacının, hastalığa bağlı olarak gelişen nefes darlığının ve atakların sayısının azaltılması, yaşam kalitesinin arttırılması, hastanede kalım süresinin azaltılması, sağlık harcamalarının düşürülmesi ve ölüm oranlarının azaltılması olduğunu dile getiren Acı, Pulmoner Rehabilitasyonun, her yaştaki solunum hastalarına rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak hastanede, ayaktan ya da evde uygulanabileceğini kaydetti. Acı, özellikle KOAH başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında Pulmoner Rehabilitasyon programının başarı ile uygulanabildiğini ifade etti.
Pulmoner Rehabilitasyonun en önemli ögesinin egzersiz eğitimi olduğunu da belirten Acı, ?Programda hasta ve ailesine eğitim verilmesi, psikososyal destek, nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri, iş ve uğraşı tedavisi, enerji koruma yöntemleri, beslenme tedavisi, sigara içiliyorsa sigaranın bırakılması ve pasif içiciliğin engellenmesi yer almaktadır. Bölgemizde maalesef Pulmoner Rehabilitasyon Merkezi bulunmamaktadır. Kronik akciğer hastalığından dolayı nefes darlığınız varsa, çabuk yoruluyorsanız, günlük yaşamsal faaliyetlerinizi yaparken güçlük çekiyorsanız mutlaka aile hekiminiz, dahiliye uzmanı veya varsa göğüs hastalıkları uzmanı ile iletişime geçmelisiniz? dedi.
Hayatın her aşamasında fiziksel aktivitenin çok önemli olduğunu vurgulayan Acı, ?Solunum sıkıntısı çeken hastalarımızın evlerinde düz bir zeminde, yemeklerden 1 saat sonra yavaş yavaş süreleri arttırarak günlük 20 dakika aktivite yapılmalıdır? diye konuştu.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —