ANKARA (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Belçika'nın İslam Temsil Grubu oluşturmak için gösterdiği çabaya işaret ederek, 'Gönül isterdi ki bu süre içinde Avrupa'ya model olabilecek bir yapı ortaya çıksın. Çok güzel örnekler olmakla birlikte Avrupa'ya model olabilecek bir yapı ortaya çıkmadı. Bu arayışımız devam ediyor. Bu ziyaretiniz de bunu gösteriyor' dedi.
Belçika Adalet Bakanı Koen Geens, Diyanet İşleri Başkanı Görmez'i makamında ziyaret etti.
Geens'e, ziyaretinden dolayı teşekkür eden Görmez, ziyaretten memnuniyet duyduğunu belirterek, 'Farklı din ve kültürleri bir arada yaşatma konusunda başka ülkeler, İçişleri Bakanlığı nezdinde konuya yaklaşırken, Belçika'nın Adalet Bakanlığı nezdinde konuya yaklaşımlarını özgürlükler açısından son derece önemli bulduğumu ifade etmek istiyorum' diye konuştu.
Dünyanın 'doğu-batı' ve 'İslam dünyası-batı dünyası' diye tasnif edilmesini hiçbir zaman doğru bulmadığını vurgulayan Görmez, 'Hep birlikte bu dünyayı imar etmeye geldik. Yaratıcı bizi bu dünyayı imar etmek için yarattı' değerlendirmesinde bulundu.
İşin merkezinde adalet, din ve ahlak olduğunu anlatan Görmez, insanların yanlış yaptıktan sonra, dinleri bile kendilerine benzetebildiklerine dikkati çekti.
Dinin insanları iyi yönde değiştirmeye geldiğini ama insanların dinleri değiştirip, kendilerine benzetebildiğini ifade eden Görmez, 'Onun için, rahmet için gelen dinden şiddet üretebiliyorlar. Sevgi ve merhamet için gelen dinden nefret üretebiliyorlar' dedi.
- 'Göç eden Müslümanlar ilk 40 yıl, din eğitimi imkanı bulamadı'
Avrupa'ya göçün 50'nci yılı olduğunu anımsatan Görmez, ilk 40 yıl hem Türkiye'den hem İslam coğrafyasından göçen Müslümanların kendi kimliklerini devam ettirebilecek bir din hizmeti, din eğitimi imkanı bulamadıklarını kaydetti.
Avrupa'da göçmen Müslümanların 50 yıl içinde bazı şeyleri gerçekleştirmekte zayıf kaldığını belirten Görmez, şöyle konuştu:
'Birincisi içinde yaşadıkları toplumla barış içinde yaşayacak ve kimliklerini sürdürecek sağlıklı bir din eğitimi imkanları yoktu. İkincisi sağlıklı bir din hizmetleri yapısı. Bunu kendi imkanlarıyla kurmaya çalıştılar. Ama bilgileri buna yetmedi. Ya da göçtükleri ülkelerden yardım aldılar. Bu da beraberinde başka sorunları getirdi. Belçika'nın 1974'ten itibaren bu konuda içine girdiği çabayı biliyorum. İslamiyeti resmen kabul eden ikinci ülke Belçika'ydı. 1974'ten itibaren İslam Temsil Grubu oluşturmak için yoğun bir çaba içinde olduğunuzu biliyorum. Gönül isterdi ki bu süre içinde Avrupa'ya model olabilecek bir yapı ortaya çıksın. Çok güzel örnekler olmakla birlikte Avrupa'ya model olabilecek bir yapı ortaya çıkmadı. Bu arayışımız devam ediyor. Bu ziyaretiniz de bunu gösteriyor.'
- Belçika'daki imamların eğitimi için Görmez'e teşekkür
Belçika Adalet Bakanı Geens de kendilerini kabul ettiği için Görmez'e teşekkür ederek, Belçika'nın Avrupa'da özel bir yere sahip olduğunu, ülkesinin bu konumunu hala sürdürdüğünü bildirdi.
Belçika'nın birçok dini ağırladığını kaydeden Geens, 'Belçika her zaman, her tür dinin entegrasyonuna yardımcı olmuştur, şu anda da olmaya devam etmektedir' dedi.
Belçika'da devlet-din ayrımı konusunda özel bir durumun söz konusu olduğuna işaret eden Geens, 'Devlet temsil edilen tüm dinleri tanıyor. Tanıdığından dolayı da her tür din adamına desteklerini sürdürüyor' diye konuştu.
Belçika Müslüman Temsil Kurulu oluşturulduğunu anlatan Geens, 'Oradaki kişiler, kurulun temsilcileri tarafından seçilmiş kişiler. Bu kurulun içerisinde iki tane kolej oluşturuldu. Kolejin amacı da dil konusunu geliştirmek. Birçok dil konuşulduğundan, dil probleminden dolayı birçok kişi birbirini anlamıyor. Bundan dolayı önemli olduğunu düşünüyoruz' ifadelerini kullandı.
Belçika'daki imamların eğitimiyle ilgili yardımından dolayı Mehmet Görmez'e teşekkürlerini ileten Geens, 'İş birliği konusu bizim için çok önemli. Eminim ki bu konuşmalarımız çok güzel meyvelerini verecektir. Zaten ben sizin hakkınızda o kadar güzel şeyler duydum ki hiçbir şüphem yok bu konuda. Olumlu sonuçlarla sizin yanınızdan ayrılacağız' değerlendirmesinde bulundu.