Tarih: 10.03.2016 11:26

Dr. Kemik: ?Çocuklarda Böbrek Hastalığı Önlenebilir?

Facebook Twitter Linked-in

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, şikayetler erken dönemde ciddiye alınır, böbrek hasarını önlemek ya da azaltmak için erken dönemde tedaviye başlanırsa, çocuklarda böbrek hastalığının önlenebileceğini belirterek, anne-babaları erken davranmaları konusunda uyardı.
Dr. Kemik, 10 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü Dünya Böbrek Günü olarak etkinlikler düzenlendiğini ifade eden Dr. Kemik, Sağlık Bakanlığı, Türk Nefroloji Derneği, Çocuk Nefroloji Derneği ve Anadolu Böbrek Vakfı işbirliğinde bu yıl çocuklarda böbrek hastalıklarının önlenmesi, toplumsal bilinci artırmak ve erken tanının önemini vurgulamak amacıyla ülke genelinde etkinlikler düzenleneceğini kaydetti.
Çocuklarda böbrek hastalığının önlenebileceğini, bunun için erken davranmak gerektiğini vurgulayan Kemik, ?Çocukluk çağında şiddetli ve uzun süren, iyi tedavi edilmeyen ya da tekrarlayan doğumsal veya kazanılmış böbrek ve idrar yolu hastalıklarına bağlı olarak, böbrekte meydana gelen hasar sonucu böbreğin görevlerini yeterince yapamaması kronik böbrek hastalığıdır. Doğuştan olan hastalıklar, idrarın idrar kesesinden böbreğe kaçışı, çocukluk çağı mikrobik olmayan iltihabi böbrek hastalıkları ?nefrit?ler, tekrarlayan ateşli idrar yolu enfeksiyonları (böbrek enfeksiyonları), böbrek ve idrar yolu taşları, idrar kesesinin dolmasını ve boşalmasını bozan hastalıklar, çocuklarda kronik böbrek hastalığına yol açabilir? dedi.
?ŞİKAYETLERİ ERKEN DÖNEMDE CİDDİYE ALIN?
Çocuklarda böbrek hastalıklarının belirtileri hakkında da bilgi veren Kemik, bu belirtileri şöyle sıraladı: ?Böğür ağrısı (yan ağrısı), bulantı, kusma, halsizlik, iştahsızlık, karın ağrısı, idrar yaparken yanma, sık ateşlenme, sık sık veya çok uzun aralarla idrara çıkma, kanama nedeniyle idrarın kırmızı-kahverengi olması, göz kapaklarında, yüzde ve bacaklarda şişlik, yüksek tansiyona bağlı baş ağrısı, idrar kaçırma, tuvalete yetişememe, idrar tutmak için bacaklarını sıkıştırma. Uzun süreli ve sinsi ilerleyen böbrek yetersizliklerinde ise ilk yıllarda idrar miktarı boldur, ilerleyen dönemde ise idrar miktarı azdır.?
Anne-babaları, bu belirtiler ve çocukların şikayetlerine karşı uyaran Dr. Kemik, ?Şikayetler erken dönemde ciddiye alınmalı ve böbrek hasarını önlemek, en azından azaltmak için erken dönemde tedaviye başlanmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenme, büyüme ve gelişmenin sürdürülmesine yönelik tedaviler, ilaçlarla destek tedavileri, diyaliz, böbrek nakli yapılmaktadır. Çocuklarda kronik böbrek hastalığından korunmak için sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda hijyen kurallarına dikkat etmek, sağlıklı beslenme ve yeterli miktarda su tüketmek, altta yatan hastalıklarla ilgili tedavi önerilerini dikkatle uygulamak, gereksiz ilaç kullanımından (ağrı kesiciler, görüntüleme yöntemleri için kullanılan maddeler vb.) sakınmak gerekir? ifadelerini kullandı.
Kronik böbrek hastalığının önlenmesinde toplumun tüm katmanlarına sorumluluk düştüğünü de dile getiren Dr. Kemik, şunları kaydetti: ?Özellikle çocukluk ve gençlik dönemindeki bireylerde hipertansiyon, şişmanlık ve diyabet hastalığının önlenmesi son derece önemlidir. Aşırı tuzlu ve yüksek kalorili beslenme şeklinin terk edilmesi, kilo kontrolünün sağlanması, daha sağlıklı beslenme yöntemlerinin ve düzenli egzersizin bir yaşam biçimi olarak benimsenmesi, düzenli sağlık kontrollerinin yaptırılması gelecek nesilleri kronik böbrek hastalığından korumak açısından önemlidir. Böbrek hastalıkları konusunda toplum olarak farkındalığımızın arttırılması, kronik böbrek yetmezliğinin önlenmesi konusunda atılacak en önemli adımdır.?


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —