Tarih: 10.03.2016 11:48

'Taklitçiliği önlemek için cezai yaptırım artırılmalı'

Facebook Twitter Linked-in

İSTANBUL (AA) - Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Akbulut, 'Sınai mülkiyet koruması altındaki tüm işlemler için taklitçilere hapis cezasının yanı sıra yüklü miktarlarda tazminat ödetilmesi gerekmektedir' ifadesini kullandı.

Sınai Mülkiyet Yasa Tasarısına ilişkin yazılı açıklama yapan Akbulut, marka, patent ve tasarım hukukunun Türkiye için çok önemli bir konu olmasına rağmen bugüne kadar kanun hükmünde kararnamelerle korunduğunu dile getirdi. Bu şekildeki düzenlemelerin bir takım eksiklikleri de beraberinde getirdiğini belirten Akbulut, şunları kaydetti:

'Sınai Mülkiyet Yasa Tasarısı hem üç konuyu bir başlıkta toplayacak, hem de sınai mülkiyet hukuku kanunla korunacak. İlan sürelerinin kısalmasıyla birlikte tescil belgesi almak kolaylaşacak ve yaptırımların önü açılarak hukuki süreçler hız kazanacak.

Bunlarla birlikte, daha önce taklit edilen marka, patent ve tasarımlar için cezai yaptırımlar vardı. Sınai Mülkiyet Yasa Tasarısına baktığımızda sadece marka taklitlerine yönelik cezalar var. Üreticinin emeğini korumak adına patent ve tasarımın taklit edilmesi durumunda hak sahiplerinin haklarını gözeten herhangi bir ceza bulunmamaktadır. Sınai mülkiyet koruması altındaki tüm işlemler için taklitçilere hapis cezasının yanı sıra yüklü miktarlarda tazminat ödetilmesi gerekmektedir.'


-'Toplatılmaya yönelik uygulama yok'


Akbulut, yeni kanunda endüstriyel tasarımların taklit edilmesi durumunda tespit yapılabildiğini ancak taklit ürünlerin toplatılmasına yönelik bir uygulamanın bulunmadığını ifade etti. Taklit edilen tasarımlarda ürünlere el konması ve toplatmanın kanunla desteklenmesi gerektiğini dile getiren Akbulut, şu açıklamalarda bulundu:

'Telif hakları ihlali durumunda cezai yaptırım taklitçiye 3 kat ceza öngörüyor. Bu uygulama emsal teşkil edebilir. Böylece markadan doğan hakkın ihlali durumunda marka sahibinin zararını karşılamak için 3 kat tazminat ödenmesi sağlanabilir. Ayrıca, taklitçi tüzel kişilik, şirket ise ceza ve tazminat gibi yaptırımların muhatabının direk şirket yöneticileri olması gerekir. Böylelikle taklitçiliğin önüne geçmek daha kolay olacaktır'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —