Belgrad'da savaş suçu zanlısından AB ve NATO protestosu

Lahey'deki uluslararası mahkemede yargılanması süren Sırp savaş suçu zanlısı Vojislav Seselj, Belgrad'daki mahkeme binası önünde AB ve NATO bayraklarını yaktı

Güncel 10.03.2016 12:48:01 0
Belgrad

BELGRAD (AA) - Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY) yargılanması süren ancak sağlık sorunları nedeniyle geçici olarak serbest kalan Sırp savaş suçu zanlısı ve aşırı milliyetçi Sırp Radikal Partisi lideri Vojislav Seselj, Belgrad'daki mahkeme binası önünde AB ve NATO bayraklarını yaktı.

Lahey'deki tutukevine iadesiyle ilgili bugün Belgrad'daki mahkemede hakim karşısında ifade vermesi gereken Seselj, mahkemenin ifade verme işlemini ertelemesine tepki gösterdi. Hakimle görüşmek isteyen Seselj, mahkemeye alınmayınca beraberindeki Sırp Radikal Partisi (SRS) yanlılarıyla AB ve NATO bayrağı yakarak kararı protesto etti.

Seselj, burada yaptığı açıklamada, duruşmasının kamuoyuna açık olmasını talep ettiğini ancak mahkemenin buna bir cevap vermediğini belirterek, 'Ben geldim ama hakim burada mı? Hayır' dedi.

Lahey'e kendi arzusuyla dönmeyeceğini bir kez daha vurgulayan Seselj, eline geçen her fırsatı Lahey'deki mahkemeye zarar vermek için kullanacağını ifade etti.

Seselj, Sırbistan'ın AB ve NATO üyeliğine karşı olduğunu kaydederek, AB ve NATO bayraklarını ateşe verdi.

- Seselj'in yargılanma süreci

Seselj, 1991-1993 yılları arasında Hırvatistan, Bosna Hersek ve Sırbistan'ın kuzeyindeki Voyvodina bölgesinde Sırp olmayan halklara yönelik savaş suçu işlemekle suçlanıyor.

'Büyük Sırbistan' ideolojisinin öncülerinden kabul edilen ve 'tüm Sırp topraklarını birleştirmeyi' hedefleyen Seselj, 2003 yılında teslim olmuş ve yargılanmasına 2007 yılında başlanmıştı.

2014 yılının kasım ayında kanser hastalığı nedeniyle geçici olarak serbest bırakılan Seselj, salıverilmesinin ardından birçok kez miting düzenlemiş, Lahey'e kendi rızasıyla dönmeyeceğini açıklamıştı.

ICTY, savaş suçundan yargılanan Seselj hakkındaki kararını 31 Mart'ta verecek.


Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °
Perşembe 30.7 ° / 19 °