Burcu Erkal Salman, İyi Koleksiyoner Olma Tüyoları Verdi

Galeri Bohem Kurucusu Burcu Erkal Salman, ?okulda bu konuda bir eğitim almamış bile olsanız, bu alandaki kitapları okuyarak, araştırarak, bol bol sergi ve sanat fuarlarını gezerek en mühimi de, gelecekte o eserin ve sanatçının nerede olacağ?

Güncel 11.03.2016 15:29:42 0
Burcu Erkal Salman, İyi Koleksiyoner Olma Tüyoları Verdi
Galeri Bohem Kurucusu Burcu Erkal Salman, ?okulda bu konuda bir eğitim almamış bile olsanız, bu alandaki kitapları okuyarak, araştırarak, bol bol sergi ve sanat fuarlarını gezerek en mühimi de, gelecekte o eserin ve sanatçının nerede olacağını hislerinizle görerek, iyi bir koleksiyoner olabilirsiniz? dedi.
Galeri Bohem Kurucusu Burcu Erkal Salman, günümüzün yayılan uğraşlarından biri olan resim, tablo koleksiyonerliği hakkında bilgi verdi. Salman, resim tablosu satın alırken dikkat edilmesi gereken hususları ?Tablo alırken birinci önceliğiniz; baskı bir resim yerine, orijinal el yapımı yağlıboya bir tablo almak olmalıdır. Baskı resim her yerde ve çok ucuz fiyatlarla karşınıza çıkacağı için iyi araştırılması gerekir. Yağlıboya tablo alırken dolandırıcılıkla karşılaşmamak için tablonuzu mutlaka güvenilir bir kurumdan almalısınız. Tablonuzun orijinal olup olmadığını sorgulamalısınız. (Tablonuz baskı bir resimse, el yapımı yani orijinal bir resim değildir.) Tablonuzun orjinalliği; altındaki imzadan, yapılmış olduğu materyalin dokusundan, yapan ressamın veya yapılan dönemin özelliklerini yansıtmasından anlaşılabilir. Tablonun yapım tekniğini de öğrenmelisiniz, yağlıboya, suluboya, karışık teknik, pastel v.s. buda değerlendirmeniz de katkı sağlar. Tablonuzu yapan kişinin adı, soyadı veya bunun gibi bir ibarenin bulunması tablonuzun değerinin artmasına sebep olacaktır. Tablonun değeri; orijinal olması, el emeği ile yapılmış olması, yapıldığı dönemi yansıtması, sanatçının yoğunlaştığı konularda ve türde hazırlanmış olması, yapan sanatçının resim sektöründe var olup bir konum elde etmiş olması gibi kıstaslara bağlıdır? şeklinde sıraladı.
'BİR RESMİN SANAT ESERİ SAYILABİLMESİ İÇİN HANGİ ÖZELLİKLERİ TAŞIMASI GEREKİR?'
Sanat eserinin belli başlı niteliklerini özgün olması, estetik değer taşıması, yaratıcılık, duygusallık, kişisellik, ölçülülük, kalıcılık, hayal gücüne bağlayan Salman 'Sanat eserlerini ortaya çıkartabilmek için yaratıcılık gerekmektedir. Birçok insan sanata ilgi duyar ama bir sanat eseri ortaya çıkartmak için sanatçı olmak, o yeteneğe sahip olmak gerekir. Sanat eseri Sanatçı tarafından bir estetik tavır sonucu oluşan bir eserdir. Her sanat eserinin bu nedenle estetik değeri vardır. Çünkü sanatçının kendine özgü duyguları, heyecanları, hayal gücü ve yetenekleri eserinde birleşmiştir. Sanat eserinin en önemli özelliği tek olmasıdır. Çünkü sanatçı eserini oluştururken oluşan duyguları sadece bir kere yaşayabilir, tekrar aynısını oluşturamaz' dedi.
?ZEVKLI SANATSEVERLERIN VE KOLEKSIYONERLERIN TERCIHI: GALERI BOHEM?
Galeri Bohem?i2014 yılında Nişantaşı?nda gelenekselleşmiş galericilik anlayışına farklı bir soluk getirmek suretiyle her sanat dalından sanatçıları, sanatseverlerle buluşturmak amacıyla kurudğunu söyleyen Salman samimi bir ortamda çeşitli sergiler ile beraber atölyeler düzenlemek ve sanatın değişik alanlarını; genç, yaşlı, çocuk demeden herkesle paylaştıklarını söyleyerek ?Yaşamımızda; ruhumuzu dinlendirmek, kendimizi yeniden keşfetmek ve bir iz bırakabilmek için üretmek? olacak. Güvenilir olmamız, yeniliklere açık, sanatseverlere ve sanatçılarımıza dürüst olmamız.. Farklı olmamız, açılalı 16 ay oldu ve bu süre içinde 25 sergi,1 sanat fuarı, 2 workshop, resim kursu düzenledik. Web sitemizde, online sergi imkanı, hediyelik bölümü ve online alışveriş seçeneği kurduk. Bu kadar süreye sığdırabildiklerimiz, ileride yapabileceklerimizin teminatı herhalde? şeklinde konuştu.
'RESSAM TÜLİN ÖTKER ?BAŞKA YOLLARDA? İSİMLİ SERGİSİ 12-22 MART TARİHLERİ ARASINDA GALERİ BOHEM?DE'
Burcu Erkal Salman sözlerini şu şekilde sonlandırdı: '1956 Ankara doğumlu ve yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Resim bölümünde tamamlamış olan değerli sanatçı Tülin Ötker, Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Neşet Günal ve Mehmet Güleryüz atölyelerinde eğitim aldıktan sonra 1979-2000 yılları arasında özel ve resmi okullarda öğretmenlik yapmıştır. Çalışmalarını İstanbul ve Bodrum?da kendi atölyesinde sürdüren sanatçı, aynı zamanda pek çok karma sergiye de katılmış olup aynı zamanda da kişisel sergilerine -Gaziantep Güzel Sanat Galerisi, Adana AÇS sanat galerisi, Ankara Lavi Sanat Galerisi, Bodrum Akder Sanat Galerisi - bir yenisini daha ekliyor. Tülin Ötker, 12-22 Mart tarihleri arasında ?Başka Yollarda? isimli ve birbirinden renkli, çarpıcı eserlerinden oluşan sergisiyle Nişantaşı GaleriBohem? de siz sevgili sanatseverleri ağırlıyor olacak. Sergi Pazar hariç her gün 10.00 - 19.00 saatleri arasında gezilebilecek'.

Perşembe 14.6 ° / 10.5 °
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °