Rusya ve Tacikistan'dan ortak askeri eğitim tatbikatı

Rusya, ilk kez ortak tatbikat için Tacikistan'daki Rus askeri üssündeki görev yapan askerlerin yanı sıra Rusya'nın diğer bölgelerindeki bazı asker ve askeri araçlarını Tacikistan'a gönderdi

Güncel 14.03.2016 15:36:02 0
Rusya ve Tacikistan

TAŞKENT (AA) ? Rusya, ilk kez ortak tatbikat için Tacikistan'daki Rus askeri üssünde görev yapan askerlerin yanı sıra Rusya'nın diğer bölgelerinde konuşlanan bazı asker ve askeri araçlarını Tacikistan'a gönderdi.

Rusya Savunma Bakanlığı Merkez Askeri Bölge Komutanlığından yapılan açıklamaya göre, Rusya Merkez Askeri Bölge Komutanı Orgeneral Vladimir Zarudnitsky, yarın Tacikistan'da başlayacak ortak askeri eğitim tatbikatına hazırlık sürecini incelemek üzere Duşanbe'ye gelerek, tatbikat hazırlıklarını denetledi.

Afganistan sınırı yakınlarında yer alan Hatlan vilayetindeki poligonda düzenlenecek tatbikata katılacak topçu, kara ve hava birlikleri, askeri araç ve uçakların hazırlığını gözden geçiren Zarudnitsky, tarafların tatbikata hazır olduğunu bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı da ilk kez ortak askeri eğitim tatbikatı için Tacikistan'da konuşlandırılan Rus askeri üssünde görev yapan askerlerin yanı sıra Rusya'nın diğer bölgelerinde konuşlanan bazı asker ve askeri araçlarını da tatbikatın yapılacağı Tacikistan'a gönderdi.

Bu çerçevede, Ivanovo ve Ulyanovsk'ta bulunan özel tim görevlileri, Kırgızistan'daki Kant Rus askeri üssüne ait SU-25 SM tipi askeri saldırı uçakları, Rusya'nın Güney Ural bölgesindeki Shagol askeri birliğine ait Su-24 havadan tecrit ve saldırı uçakları, Novosibirsk bölgesindeki Tolmachevo askeri birliğine ait Mi-24 askeri saldırı ve Mi-8 askeri nakliye helikopterleri ile Tu-22 M3 tipi uzun menzilli süpersonik bombardıman uçakları da ortak tatbikata katılmak üzere Duşanbe yakınındaki Ayni havaalanında konuşlandırıldı.

Tacikistan Savunma Bakanlığı verilerine göre, 2 bin Rus asker ve subay ile Tacikistan silahlı kuvvetlerine bağlı 50 bin asker, subay ve yedek askerin katılacağı ortak tatbikatta 950 adet top, zırhlı araç ve tank, 32 adet askeri uçak ve helikopter de yer alacak.

Tatbikatta, dağlık bölgede savunma ve terörle mücadelede taktik ve operasyonel tatbikat çalışmaları ile dağlık bölgedeki terör çetelerinin etkisiz hale getirilmesi ve bu konuda ortak hareket etmeyle ilgili konuların işlenmesi öngörülüyor.

Rusya silahlı kuvvetlerine bağlı mekanize piyade, tank ve topçu birliklerinin yanı sıra özel kuvvetler ve komando birliklerinin de görev alacağı tatbikata, askeri mühendisler, kimya, radyasyon ve biyolojik savunma uzmanları ile askeri tıp doktorları da destek sağlayacak.

Tacikistan'daki Rus askeri üssünde 7 binden fazla asker bulunuyor. Ülkenin Afganistan ile sınırının korunmasına destek sağlayan üs, Tacikistan ve Rusya arasında Ekim 2012'de varılan anlaşma uyarınca 2042 yılına kadar faaliyet gösterebilecek.


Cuma 38.4 ° / 25 °
Cumartesi 38.1 ° / 21.5 °
Pazar 37.7 ° / 23.5 °