İGİAD Başkanı Karahan: 'Geçen yıl karşılıksız işlem yapılan çeklerin adedinde yüzde 19, tutarında yüzde 42 artış yaşanmıştır' 'Çek yasasında yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var' Rekabet Kurumu Başkanı Torlak: 'Pazarda rekabet
İSTANBUL (AA) - İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Başkanı Ayhan Karahan, 'Geçen yılın tamamında bir önceki yılla kıyaslandığında karşılıksız işlem yapılan çeklerin adedinde yüzde 19, tutarında ise yüzde 42 artış yaşanmıştır... İş ahlakındaki aşınmayı buradan da görebiliyoruz. Çek yasasında acilen yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var' dedi.
Karahan, İGİAD'ın düzenlediği 12. Girişimcilik Ödül Töreninde ticari hayata ilişkin değerlendirmeler yaptı.
Türkiye ekonomisine ilişkin yorum yapan Karahan, faiz politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
'Türkiye dünyada en yüksek faiz uygulayan üçüncü ülke konumunda' diyen Karahan, 'Bu yüksek faizle yatırım yapabilmemiz, ekonomiyi büyütebilmemiz mümkün değildir. Dünyada bir sömürü aracı olan faiz sarmalından kurtulmalıyız. Merkez Bankasının enflasyon ve döviz artışını frenlemek için kullandığı faiz silahı dönüp reel ekonomiyi vuruyor' şeklinde konuştu.
Piyasaların iş ahlakı penceresinden değerlendirdiğinde, ticari hayatta bazı aksaklıklar yaşandığını dile getiren Karahan, yürürlükteki Çek Kanununun, çekini ödemeyenlerin işine geldiğini söyledi. Karahan, şöyle konuştu:
'Piyasalarda firmalar bazında tahsilatlarda, yapılan taahhütlerde, vadelerde sorunlar, borç ödemelerinde gecikmeler olduğunu görmekteyiz. Çek yasasındaki düzenleme, yaşanan sorunlara çözüm olmamıştır. İyi niyetli tüccarlarımız bu düzenlemeden zarar görmektedir. 2015 yılının tamamında bir önceki yılla kıyaslandığında karşılıksız işlem yapılan çeklerin adedinde yüzde 19, karşılıksız çıkan çeklerin tutarında ise yüzde 42 artış yaşanmıştır... İş ahlakındaki aşınmayı buradan da görebiliyoruz. Karşılıksız çıkan çeklerin küçük bir kısmı ancak tahsil edilebilmektedir. Çek yasasında acilen yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var'
Gayrimenkul piyasasındaki rantın şirket öz sermayelerini zayıflattığını anlatan Karahan, 'Gayrimenkul alanındaki yatırım araçlarına ödemelerin şirketlerin cari borçlarının gecikmesine neden olduğu gibi, adaletsizliğe ve haksızlığa da sebep olduğu aşikar. Bu alanlara yatırım yapacaksak bunu işten artırarak değil, dişten artırarak yapmalıyız. Bizim kazancımız bir diğerimizin kaybı olmamalı. Şehirlerdeki rant artışı servetin kaynağı olmamalıdır. Belli bir oranın üzerindeki rant artışı vergilendirilmeli ve bu vergiler hizmet olarak şehir insanına kullanılmalıdır' değerlendirmesini yaptı.
- 'Rusya'yla siyasi krizin faturası halka çıkarılmamalı'
Türkiye'nin coğrafi olarak bir kriz çemberinin ortasında bulunduğunu belirten Karahan, 'İçten ve dıştan gelen birçok saldırıya maruz kalıyor. Bulunduğumuz coğrafyayı ıslah edeceğiz diyen ABD, AB, Rusya, İran coğrafyamızı tam bir bozguna uğratıp fesadın kaynağı oluyorlar. Coğrafyamızı ıslah edecek olanlar ancak bizler olacağız.Bu da birbirimizle dost olup birbirimize yardım etmekle olacaktır. Coğrafyamızda ekonomi ve güvenlik açısından kendimizi koruyabilmemiz için öncelikle birlik olmak, güç birliği yapmak durumundayız' değerlendirmesini yaptı.
Komşu ülke pazarlarının krizler nedeniyle kaybedildiğini aktaran Karahan, en büyük ticaret pazarlarından biri olan Rusya?nın haksız ambargosuna maruz kalındığını anımsattı.
Karahan, iki ülke arasına oluşan siyasi krizin faturasının halka çıkarılmaması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
'İki ülke halkının birbirleriyle ticareti ve seyahati ambargo ile yasaklanmamalıdır. Bir ülkenin bağımsızlığı, sınır güvenliği, ekonomiyle test edilmemelidir. Bizim için, sahip olduğumuz mallar kaybetmekten korktuğumuz ticaret değerlerimizden daha sevimli değildir. Bulunduğumuz coğrafyada suların çalkalanmadan; suyu bulandıranların birbirleriyle çarptırılmadan durulmayacağını bilmeli, her duruma hazırlıklı olmalı, sürekli hareket halinde ve pazar arayışı içinde bulunmalı ve ürün çeşitliliğimizi artırmalıyız'
İGİAD'ın ekonomiye ve iş dünyasına ahlaklı girişimciliği bir yaşam biçimi olarak sunduğunu belirten Karahan, 'Ahlaklı girişimciliğin öngördüğü anlayış, temelleri hak, adalet ve dürüstlük bağlamında ele alınması ve değerlendirilmesi gereken ekonomik bir perspektiftir. İGİAD, ahlâkî olmayan işi meşru saymayarak, piyasa şartlarını yeniden sorgulamaktadır. İGİAD, helal kazancın adil paylaşımını öngörmekte ve iş dünyasında hakkı, adaleti merkeze almaya çalışmaktadır. Buna göre, İGİAD üyesi bir iş adamı ticari ilişkilerinde, iş ahlakının gerekliliklerine uygun davranmaya gayret gösterir' diye konuştu.
- 'İslam medeniyeti modern ticari sistemlere örnek olabilir'
Derneğin düzenlediği etkinliğe konuşmacı olarak katılan Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak ise iktisadi hayatın müşteri sadakatiyle doğrudan ilgili olduğuna işaret ederek, iş yaşamında ahlaki değerlerin önemine dikkati çekti.
Pazarda rekabeti bozmaya yönelik karaborsa oluşumu ve buna benzer gayri ahlaki ticari davranışların İslam'da men edildiğini anımsatan Torlak, İslam medeniyetinin insanı merkeze alan ahilik örgütlenmesinin, modern ticari sistemlere örnek olabileceğini kaydetti.
- Ekonomi Değerlendirme Paneli
Derneğin düzenlediği törende 2016 Ekonomi Değerlendirme Paneli de yapıldı. Panelde bir sunumla katılımcıları bilgilendiren Doç. Dr. Hatice Karahan, küresel ekonomideki yavaşlamanın gelişmekte olan ülke ekonomilerinin tamamını etkilediği gibi Türkiye'nin büyümesine de tesir ettiğini kaydetti.
İngiltere'nin Avrupa Birliğinden çıkması (Brexit) durumunda ülke ve AB ekonomisinin çatırdayacağını belirten Karahan, bu konunun referandumla çözüleceğini anımsattı.
Dünya ticaretinin 2008 krizinin ardından en kötü performansını 2015'te sergilediğini aktaran Karahan, emtia fiyatlarının dip yapmasının en önemli sebep konumunda olduğunu kaydetti.
- Girişimcilik ödülleri
İş hayatında ahlaklı duruşunu koruyan tüccarlara verilen İGİAD Girişimcilik Ödülleri kapsamında 'Yılın Girişimcisi' ödülünü bu yıl Karmod Prefabrik Yapı Teknolojileri aldı.
Ödülünü Karahan'ın elinden alan Karmod Prefabrik Yapı Teknolojileri Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Çankaya, kısa bir değerlendirme konuşması da yaptı.
Çankaya, bugüne kadar konvansiyonel bankalar ya da katılım bankalarından finansman sağlamadıklarını ifade ederek, 'Allah'a şükür bugüne kadar her işimizi öz sermaye ile yaptık. Ne klasik bankaların ne de katılım bankalarının tek bir kuruş kredisini almadık. Allah da yardım etti, bugün 90 ülkeye ihracat yapar konuma geldik' diye konuştu.
Bu yıl ilk defa verilen Yılın Genç Girişimcisi ödülünü ise Tuğçe Döviz aldı. Ödül Töreni plaket takdimleri ve toplu fotoğraf çekimleri ile sona erdi.