İsveçli Müslümanlar için 'köprü' olmak istiyor

İsveçli Müslümanlar için

Faslı arkadaşı sayesinde 12 yıl önce Müslüman olan İsveçli Cebrail Fodor, Türkiye'de oluşturulacak bir siyasi platform üzerinden İsveç'teki Müslümanların yaşadığı sorunlarla mücadele etmek istiyor Fodor: 'İsveç'te islamofobi ol

İSTANBUL (AA) - SEMRA ORKAN - SİBEL KURTOĞLU - Faslı arkadaşı sayesinde 12 yıl önce Müslüman olan İsveçli Cebrail Fodor, Türkiye'de oluşturulacak bir siyasi platform üzerinden Avrupa'daki Müslümanların daha rahat inançlarını yaşamalarını sağlamayı, islamofobiyi yok etmeyi ve yanlış İslam algısını kırmayı istiyor.

Rus Çarı'nın baskısından kaçarak İsveç'e taşınan Macar asıllı Karoly ile İsveçli Susanne'nin çocuğu olarak 1989'da İsveç'in başkenti Stockholm'de dünyaya gelen Cebrail Fodor, 15 yaşına kadar Hristiyan inançlarına göre yetiştirildi.

Fas asıllı Müslüman bir arkadaşı sayesinde İslamiyet ile tanışan Fodor, İsveççeye tercüme edilmiş Kur'an-ı Kerim'i almasıyla başlayan Müslüman olma sürecini AA muhabirine anlattı.

Ailesinin Hristiyan olduğunu ancak din konusuyla pek ilgilenmediğini ifade eden Fodor, şöyle devam etti:

'Ortaokulda Müslüman bir arkadaşım oldu. Onunla dini konuları tartışıyorduk. İsveç'te din tabu gibi algılandığı için ilk başta arkadaşımın dini konuları gündeme getirmesinden tedirgin oldum. Ancak onun söyledikleri bende yer etti. Bir gün annemle kitapçıya gittiğimizde İsveççeye tercüme edilmiş Kur'an-ı Kerim dikkatimi çekti. Faslı arkadaşımın İslam hakkında bana anlattıklarını hatırladım. İslam dinini öğrenmek ve Kur'an-ı Kerim'i okumak istedim. Bunun üzerine annem bana hediye olarak Kur'an-ı Kerim aldı. Kur'an-ı Kerim'de ilk olarak Fatiha ve Bakara surelerini okudum. 'Kur'an-ı Kerim hakkında şüpheniz varsa siz de bunun gibi bir sure getirin' şeklindeki ayet ilgimi çekti. Kur'an-ı Kerim'i okuyunca bir insanın bunları yazamayacağına inandım. İki hafta içinde Kur'an-ı Kerim'i okudum ve İslam'ı daha detaylı araştırmaya başladım. Hadis, fıkıh ve siyer gibi dallarda eğitim aldım. 6 ay sonra Fas'taki arkadaşımı aradım ve 'Müslüman olmak istiyorum' dedim. Bu haberi duyunca hem çok şaşırdı hem de çok mutlu oldu.'

- 'İsveç'te islamofobi oldukça yüksek'

Fodor, Stockholm'deki bir camide kelime-i şehadet getirerek 15 yaşında Müslüman olduğunu ve adını Cebrail olarak değiştirdiğini söyledi.

Bazı ailelerin aksine anne-babasının kendisine tepki göstermediğini ama çok şaşırdıklarını aktaran Fodor, annesinin bu kararına saygısını 'Ne olursan ol sen benim oğlumsun, istediğini seçebilirsin' diyerek gösterdiğini kaydetti.

İlk başlarda arkadaşlarına Müslüman olduğunu söyleyemediğini dile getiren Fodor, sözlerini şöyle sürdürdü:

'İsveçliler, İslamiyet'i gericilik, Arapların dini olarak görüyorlar. İslamiyet'i seçmem ihanet gibi algılandı. Tepkiler nedeniyle oruç ve namaz gibi ibadetlerimi ilk başlarda gizli yaptım. İslam'ı seçenleri genelde işten kovuyor ya da dışlıyorlardı. İsveç'te islamofobi oldukça yüksek. Hem İslamiyet'i tanımıyorlar hem de kötü örnekleri öne çıkarıyorlar. Müslüman olduktan sonra Stockholm'de din dersleri almak ve Kur'an-ı Kerim okuyabilmek için arayıştayken bir Türk hoca ile tanıştım. Görevli olduğu camide namaz sonrası Kur'an-ı Kerim okuyan hocanın sesinden çok etkilendim. Bana ders vermesini istedim. Ancak o İsveççe, ben de Türkçe bilmiyordum. Benimle hep Türkçe konuştu. İlk başlarda hiçbir şey anlamıyordum. İlk öğrendiğim Türkçe kelimeler 'nasılsın' ve 'yapma' oldu. Çünkü yanlış okuduğumda sürekli 'yapma' diyordu. Onun sayesinde Türkçeyi öğrendim. Ethem hoca ile tanıştıktan sonra Türkiye hakkında bilgi sahibi olmaya başladım. Onunla 2007'de ilk kez Türkiye'ye geldim. Türkiye'de hem modern hem de Müslüman olunabileceğini, Türkiye'nin Doğu ile Batı'nın sentezi olduğunu gördüm. Türkiye bana Arap ülkelerinden daha yakın geldi. Osmanlı ve Türk tarihini araştırdım.'

- 'Türkiye'de şerefli olmayı öğrendim'

İslamiyet'i 'hayatının dönüm noktası' olarak niteleyen Fodor, 'Bu yaşadığım bir hikmet. Gönül gözüm açıldı. Gabriel gitti, Cebrail geldi. Batı kültürüyle büyümeme rağmen İslamiyet'le kaynaştım' dedi.

İsveç'teki Müslümanların ayrımcılık, fakirlik ve dışlanmayla mücadele ettiğini anlatan Fodor, ülkesinde Müslümanların dinlerini istediği gibi yaşamalarının önündeki engelleri kaldırmak için mücadele etmenin zor olduğunu kaydetti.

Cebrail Fodor, Kur'an-ı Kerim'i okumayı öğrendiği Ethem hoca sayesinde sık sık ziyaret ettiği ve hayran kaldığı İstanbul'a yerleşmeye karar verdiğini ifade ederek, 'Türkiye'nin sağlayacağı bir platform sayesinde İsveç'teki, Avrupa'daki Müslümanların yaşadığı sorunları ortadan kaldıracak projelerde yer almak istiyorum. Türkiye tarafından da bana böyle bir imkan verilirse çok mutlu olurum. Bölgesinde Müslümanlar için umut haline gelen Türkiye'nin, Avrupa'daki Müslümanlar için de hayata geçirebileceği projeleri olabilir. Ben de bu projelerde çalışmak istiyorum' diye konuştu.

Fodor, Türkiye'yi kendi ülkesinden daha çok sevdiğini belirterek, İsveçlilerin İslamiyet'i seçtiği için kendisine deli gözüyle baktığını ve dışladığını anlattı. Cebrail Fodor, Türk milletinin kendisini bağrına bastığını bu nedenle şerefli olmayı Arap ülkelerinden ya da İsveç'ten değil, Türkiye'deki insanlardan öğrendiğini dile getirdi.

- Erdoğan için şiir yazdı

İstanbul'u 2007'deki ziyaretinde katıldığı bir toplantıda AK Partililerle tanıştığını, onların sayesinde siyasete ilgi duyduğunu anlatan Fodor, 'Stockholm'de Merkez Parti'ye üye oldum. İki yıl önceki seçimlerde büyükşehir belediye meclisi üyeliği için yarıştım' dedi.

Türkiye'nin yakın siyasi tarihini incelediğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve kurduğu AK Parti'yi de tanıma fırsatı bulduğunu anlatan Fodor, Erdoğan'ın siyasi dehasına hayran olduğunu ifade etti.

Stockholm'de edebiyat okuduğunu ve şiire yatkınlığı bulunduğunu dile getiren Fodor, şöyle konuştu:

'Erdoğan, Türkiye için çok mücadele etmiş başarılı bir lider. Davos'taki çıkışı da çok yerindeydi. Erdoğan'ı tanıdıkça hayranlığım arttı ve duygularımı dizelere döktüm. Erdoğan ile tanışmak, İsveç'teki ve Avrupa'daki Müslümanlar için çalışma düşüncemi paylaşmak isterim. Sayın Erdoğan, Avrupa halklarının Türkiye ve İslam düşmanlığını biliyor. Ben de bu anlamda müzakereci, ülkeler arasında köprü olmak istiyorum. Avrupa'daki yanlış İslam algısını kırmak, islamofobiyi yok etmek, Müslümanların daha rahat inançlarını yaşamalarını sağlamak için Türkiye'deki siyasetçilerden yardım bekliyorum.'

Cebrail Fodor'un Cumhurbaşkanı Erdoğan için yazdığı 'Tayyip' başlıklı şiiri şöyle:

'Zorba diyorlar ona,
Zalim diyorlar ona,
Diktatör diyorlar ona,
Ülkeyi yıkan diyorlar.
Fakat o, halkın kurtuluşu,
Müslümanların kahramanı:
Karanlıklar antik tepeleri kuşattığı vakit,
Gecenin sessizliğinde,
Kapalı kapılar ardında,
Milleti için dualar eden,
ve Türkiye Cumhuriyeti'nin üzerinden
Hiç sönmeyecek olan günü hayal eden lider.'

Cebrail Fodor, 'Cumhuriyet Bayramı' ve 'Fanatizm' başlıklı şiirleri de bulunduğunu belirterek, İsveççe ve İngilizce şiirlerinin Türkçeye çevrilmesi için yayınevleriyle görüştüğünü söyledi.