DİYARBAKIR (AA) - Kırsaldaki saldırılarını şehirlere taşıyan terör örgütü PKK mensupları, Diyarbakır'da Sur ilçesinin ardından Bağlar ilçesinde de vatandaşları tehdit ediyor.
Sur ilçesinde 28 Kasım 2015'te Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği saldırının ardından PKK'lı teröristlerin yakalanması, kamu düzeninin sağlanması, barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması ve patlayıcıların imhası için Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlarınca başlatılan operasyon, 9 Mart'ta başarıyla tamamlandı.
Sur'da büyük kayıp veren teröristler, yaşamı hiçe sayan saldırılarını bu kez Bağlar'ın Kaynartepe Mahallesi'ne taşıdı. Önceki gece mahallede yolu trafiğe kapatıp bazı araçları ateşe veren, ara sokaklara barikat kurup, çukur kazmaya çalışan teröristlerin güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla saldırması sonucu çıkan çatışmada bir polis memuru şehit oldu, 10 polis yaralandı, 3 terörist etkisiz hale getirildi.
Bunun üzerine terörist unsurların saldırılarını önlemek ve kamu düzenini sağlamak için ikinci bir duyuruya kadar Kaynartepe Mahallesi'nin yanı sıra Gürsel Caddesi'nin Cemiloğlu Caddesi'nden dört yola kadar olan kısmı ile Nükhet Coşkun Caddesi'nin tamamında sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
- Diyarbakır'ın en büyük ilçesi
Diyarbakır'ın 375 bin nüfusuyla en büyük ilçesi olan Bağlar, ismini ilçenin kurulu olduğu bölgenin geçmişte bağ ve bahçeleriyle ünlü olmasından alıyor. 1990'lı yıllarda bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle yoğun göç alan ve kaçak yapılaşmadan dolayı sağlıksız şekilde büyüyen Bağlar, 2008 yılında merkez ilçe statüsü kazandı. 35'i merkezde toplam 47 mahalleden oluşan ilçede özellikle çocuk ve genç nüfus göze çarpıyor.
1 milyon 654 bin nüfuslu Diyarbakır'ın yüzde 22,7'sinin yaşadığı ilçedeki 145 okulda 90 bin 700 öğrenci öğrenim görürken, ailelerin büyük kısmı kaçak yapılarda ikamet eden dar gelirli vatandaşlardan oluşuyor.
- Kaynartepe'de 142 sokak
Bağlar ile Yenişehir ilçesinin birleştiği noktada Sunay, Gürsel, Cemiloğlu ve Nükhet Coşkun caddelerinin çevrelediği üçgendeki 32 bin nüfuslu Kaynartepe Mahallesi'nde ise 142 sokak, çok sayıda çıkmaz sokak ile 2 bin 110 bina bulunuyor. Mahalledeki bazı sokakların dar ve çıkmaz olması nedeniyle buralara araç girişi yapılamazken, mahallenin bu yapısı teröristlerin çukur kazmasına ve barikat kurmasına olanak sağlıyor.
Teröristlerin saldırılarından büyük endişe duyan çoğunluğu dezavantajlı ailelerin evlerini terk etmeye başladığı mahalleden ayrılan çocuk, genç, yaşlı binlerce kişi, yanlarına alabildikleri birkaç parça eşya ile yakınlarının yanına sığınıyor.
- İkinci kez mağdur oldular
İlçeden ayrılan aileler arasında Sur, Silvan, Cizre ve Silopi ilçelerindeki terör saldırılarından ve Suriye'deki savaştan kaçıp Kaynartepe Mahallesi'nde kiraladıkları evlerde yaşamını sürdürenler de bulunuyor.
Sokağa çıkma yasağı nedeniyle mahalledeki 2'si lise toplam 13 okulda eğitim ve öğretim gerçekleştirilemiyor. Bini aşkın öğretmenin görev yaptığı 13 okuldaki öğrencilerin eğitimden geri kalmaması için Bağlar Milli Eğitim Müdürlüğü, öğrencileri yasağın uygulanmadığı mahallelerdeki okullara taşımayı planlıyor.