İngiliz akademisyenin örgüt propagandasından gözaltına alınması

İngiliz akademisyenin örgüt propagandasından gözaltına alınması

'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' üyelerine destek amacıyla geldiği İstanbul Adalet Sarayı'nda terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan özel bir üniversitenin öğretim görevlisi olduğu bel

İSTANBUL (AA) - 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' üyelerine destek amacıyla geldiği İstanbul Adalet Sarayı'nda terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan İngiliz uyruklu Christopher Stephenson, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirilen Stephenson, hakkında soruşturma başlatılan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunda ifade verdi.

Suçlamaları kabul etmediği öğrenilen akademisyenin serbest bırakılmasına karar verildi. Savcılığın, Stephenson'un sınırdışı edilmesi talebinde bulunduğu ve talebin İstanbul Valiliği tarafından değerlendirileceği kaydedildi.

- Stephenson: 'Ben bu bildiriyi dağıtmadım'

İşlemleri bitmeden adliyeden ayrılan ve 'sınır dışı talebi' gereği polislerin uyarısıyla tekrar adliyeye dönen İngiliz akademisyen, gazetecilere yaptığı açıklamada, özel bir üniversitede öğretim görevlisi olduğunu, 25 yıldır Türkiye'de yaşadığını belirterek, 'Kızım 13 yaşında ve burada okuyor, eşim de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Serbest bırakıldım ama beni sınır dışı edeceklermiş. Çok korkunç ve yanlış bir şey' dedi.

Üzerinden çıkan, 'Nevruz'a davet' başlıklı bildirinin HDP İstanbul İl Örgütünün resmi daveti olduğunu söyleyen Stephenson, '(Bu bir terör örgütü bildirisidir) dediler. Ben terör örgütü bildirisi olmadığını, terörü desteklemediğimi, barış istediğimi, hep barış için hareket ettiğimi söyledim. Öyle iddia ettiler ama ben bu bildiriyi dağıtmadım' diye konuştu.

İstanbul'daki özel bir üniversitede öğretim görevlisi olan İngiliz vatandaşı Christopher Stephenson, 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' üyeleri hakkındaki soruşturmada gözaltına alınan 3 akademisyene destek için dün geldiği Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bildiri dağıtarak, terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptığı iddiasıyla gözaltına alınmıştı.