Bakan Tüfenkci?nin Tüketiciyi Koruma Haftası Mesajı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 'Tüketicilerimizin gelişmiş ülkelerde yaşayan tüketicilerle aynı haklara sahip olmaları, bilgilendirilmeleri, yasal haklarını kullanmaları için özendirilmeleri hususlarına büyük önem vermekte

Güncel 16.03.2016 14:57:25 0
Bakan Tüfenkci?nin Tüketiciyi Koruma Haftası Mesajı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 'Tüketicilerimizin gelişmiş ülkelerde yaşayan tüketicilerle aynı haklara sahip olmaları, bilgilendirilmeleri, yasal haklarını kullanmaları için özendirilmeleri hususlarına büyük önem vermekte ve çalışmalarımızı bu anlayışla yürütmekteyiz' dedi.
Bakan Tüfenkci, Tüketiciyi Koruma Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajında; bilgi ve iletişim teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler birçok alanı olduğu gibi tüketim alışkanlıklarını da dönüştürmeye başladığını vurgulayarak,' Günümüz dünyasında tüketim her an her yerde gerçekleştirilebilen bir eyleme dönüşmüştür. Tüketimin bu kadar egemen olması beraberinde bir takım sorunları getirmekte, bazı alanlarda düzenleme yapma ihtiyacı doğurmaktadır. Özellikle tüketicilerin korunması, tüketim mallarına ilişkin düzenleme ve denetimlerin sağlanması, tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve tüketimi yaşam biçimi olmaktan çıkarmak için farkındalık organizasyonları düzenlemesi gereği doğmuştur. Bu noktada Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak tüketici hakları ve tüketicinin korunması konusuna önem ve öncelik vermeye hassasiyet göstermekteyiz' ifadesini kullandı.
Gelişmiş ekonomilerin en temel özelliklerinden birinin de tüketici haklarına gösterilen saygı ve duyarlılık olduğuna dikkat çeken Tüfenkci, şunları kaydetti:
'Tüketicilerimizin gelişmiş ülkelerde yaşayan tüketicilerle aynı haklara sahip olmaları, bilgilendirilmeleri, yasal haklarını kullanmaları için özendirilmeleri hususlarına büyük önem vermekte ve çalışmalarımızı bu anlayışla yürütmekteyiz.
Bakanlığımızca bu amaçla, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı hazırlanmış, söz konusu Tasarı 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun olarak 7 Kasım 2013 tarihinde yasalaşmış olup 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanun kapsamında çıkarılması öngörülen 23 adet uygulama yönetmeliğinin tamamı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile; tüketicileri daha ileri seviyede korumaya yönelik tedbirler alınmış, tüketicilerin hak arama yolları kolaylaştırılmış, tüketicinin bilgilendirilmesi konusu ön plana çıkarılmış ve bürokrasi azaltılmıştır. Böylece, tüketicilerimize dünya standartlarında koruma sağlayacak gerekli yasal zemin hazırlanmıştır.
Bireylerin bilinçli ve doğru tüketmesi ülkelerin kalkınması ve gelişmesindeki en önemli etkenlerden birisidir. Üretimin kalitesi, ancak bilinçli tüketim alışkanlıklarıyla yükseltilebilir. Bu nedenle de ekonomik faaliyetlere taraf olan tüketicilere büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu kapsamda, tüketiciler, yasaların kendilerine tanıdığı hakları kullanmaktan çekinmemeli ve hak arandıkça haksızlıkların azalacağını daima dikkate almalıdır.
Tüketicinin korunmasına yönelik yürütmüş olduğumuz faaliyetler arasında, sorunları kaynağından çözmek amacıyla yapmış olduğumuz denetim faaliyetleri önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu denetimler ağırlıklı olarak iş yeri dışında satışlar, ön ödemeli (maket üzerinden) konut satışları, mesafeli sözleşmeler, abonelik sözleşmeleri, devre tatil, paket tur, bankacılık hizmetleri, sözleşmelerde yer alan haksız şartlar, garanti belgesi, satış sonrası hizmetler, fiyat etiketi, Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu konularında yapılmaktadır.'
Son yıllarda tüm sektörlere yönelik denetimlerin yoğunlaştığını vurgulayan Bakan Tüfenkci, özellikle piyasa gözetimi ve denetimi konusuna özel bir önem verdiklerini kaydederek şöyle devam etti:
'Bakanlığımız sorumluluğunda bulunan tüketici ürünlerinin denetimi ülke çapında ve yıl boyunca sürdürülmektedir. Ürünler ambalaj ve etiket kontrolleri ile kimyasal, fiziksel ve mekanik testlerden geçirilerek denetlenmekte, güvensiz bulunan ürünler derhal piyasadan toplatılmakta ve ilgililere idari para cezası uygulanmaktadır.
Tüketici haklarının korunması konusunda lokomotif görevi üstlenmiş olan hakem heyetlerimize yapılan başvurular her geçen gün artmaktadır. 2012 yılında Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan toplam tüketici şikâyeti başvuru sayısı 446.054 iken, 2015 yılında başvuru sayısı 3.118.842? ye ulaşmıştır. 2015 yılında yapılan başvuruların % 94?ü tüketicilerin lehine, % 6?sı ise tüketicilerin aleyhine olacak şekilde sonuçlanmıştır.
Bakanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu aracılığıyla televizyon, gazete, dergi, internet sitesi, afiş, açık hava vb. tüm yazılı ve görsel mecralarda yayınlanan reklâmları denetlemek suretiyle tüketicilerin aldatılması önlenmektedir.
Ayrıca tüketici bilincini geliştirmek ve bu yönde hak arama alışkanlıklarını yaygınlaştırmak, tüketici haklarına saygılı kişi, kurum ve kuruluşları teşvik etmek amacıyla bu yıl 19?ncusu düzenlenen Geleneksel Tüketici Ödülleri 17 Mart 2016 tarihinde sahiplerini bulacaktır.
?Güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans? prensibi ve ?Bilinçli tüketici, basiretli tacir? anlayışı içinde devam eden tüm bu çalışmalarımız neticesinde tüketicinin korunması alanında bir farkındalık oluşturarak tüketicilerimizin bilinçlenmesini ve haklarını kolayca aramasını hedeflemekteyiz. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımızın artarak devam edeceğini belirterek, bütün tüketicilerimizin 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü ve 15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası?nı kutluyorum.'

Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °