Şanlıurfa'da, kesme gül üreten bir firmanın geliştirdiği robot sayesinde üretim kalitesinin ve hızının artırılması, ayrıca gün boyu kesintisiz üretim yapılması hedefleniyor Tam otomasyonlu serada gölgeleme, gübreleme, havalandırma,
ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN - Şanlıurfa'da modern tekniklerle kesme gül üretimi yapan bir firma, gonca analizi yapan, gülleri tanımlayan, kesme noktasını belirleyebilen hatta gülleri keserek saksıları hareket ettirebilen robot geliştirdi.
Ülkedeki kesme gül açığını kapatmak için 2007'de 25 dönüm serada faaliyete başlayan firma, topraksız tarımda ürettiği güllerle ülke ekonomisine katkıda bulunurken kadın istihdamına da olanak sağlıyor.
Tam otomasyonlu serada, en uygun yetiştirme koşullarının sağlanması için gerekli gölgeleme, gübreleme, havalandırma, sulama, ısıtma, soğutma ve nemlendirme işlemleri bilgisayar kontrollünde gerçekleştiriliyor.
TÜBİTAK'ın desteğiyle yürütülen aşı projesiyle daha kısa sürede daha sağlıklı fidan üretebilen firma, geliştirdiği robotla da ilgi çekiyor. Gonca analizi, gül tanımlama, kesme noktasını belirleme ve gülü kesme işlevleri bulunan 'Gülderen' adı verilen robot, saksıları da hareket ettirebiliyor.
Robot sayesinde üretim hızı ve kalitesi artırılan serada gün boyu kesintisiz üretim yapılması hedefleniyor.
- 'Gülderen robotu, TÜBİTAK ve Atılım Üniversitesinin desteğiyle geliştirdik'
İşletme Müdürü Ziraat Mühendisi Serhan Işıkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürettikleri gülleri başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere tüm ülkeye yolladıklarını söyledi.
Tam otomasyonlu seralarda üretilen ve ithallerle aynı kalitede olan gülleri gelecekte Avrupa'ya da ihraç etmeyi düşündüklerini dile getiren Işıkan, firma olarak araştırma ve geliştirmeye büyük önem verdiklerini belirtti.
İlk etapta yurt dışından aldıkları fidanları geliştirdikleri projelerle firmalarında üretmeye başladıklarını anlatan Işıkan, şöyle devam etti:
'Kaliteli fidan yetiştirmek amacıyla TÜBİTAK'ın desteğiyle stenlik aşı tekniği denilen bir aşı tekniğiyle hem daha sağlıklı hem de daha kısa sürede fidan üretebiliyoruz. İkinci projemiz Gülderen robotu, TÜBİTAK ve Atılım Üniversitesinin desteğiyle geliştirdik. Gülderen robot, hali hazırda sera ortamında kesime hazır hale gelen gülü görüyor, nereden keseceğine karar veriyor ve bunun kesimini yapıyor. Bunun ikinci aşaması söz konusu robotun sera ortamına adaptasyonu ve sera içerisinde dolaşması bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Robot sayesinde insan performansına bağlı üretim tamamen değişecek ve bu sayede insan kaynaklı yorgunluk, dikkatsizlik, hastalık ve buna benzer sorunlar ortadan kalkacaktır, ayrıca üretim kalitesi iyileştirilecek, üretim hızı artacak ve sera ortamında gün boyu kesintisiz üretim sağlanmış olacaktır.'
Robotlarının bir örneğinin de Amerika'da bir firma tarafından kullanıldığını ifade eden Işıkan, ancak Gülderen robotun Amerika'dakinden daha yüksek teknolojiye sahip olduğunu vurguladı.
- 'Hedef gül ithalatını azaltmak'
Türkiye'de gül üreticiliğinin pek yaygınlaşmadığına ve sektördeki açığı kapatmak için gayret ettiklerine dikkati çeken Işıkan, şunları kaydetti:
'İşletmemizde 40 kişiye yakın işçi çalışıyor ve bunların çoğu kadın. Kesme gül üretiminde en büyük işçiliğimiz, gülün kesilmesinde oluyor çünkü yaz aylarında hava şartlarından dolayı günde 2 defa kesim yapılıyor. Robot bunu sağlayabilir. Yıllık 2 milyon dala yakın gül kesimi yapıyoruz. Özel günlerde siparişler daha yoğun oluyor. Bugün baktığımızda tüm Türkiye'de geçen sene 12 milyon dal ithal gül girmiş. Biz kapasitemizi her yıl artırarak ve tüm Türkiye'ye bu ürünleri göndererek aslında ithalatın azalması ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için çalışıyoruz. Gelecekte daha büyük seralarla Avrupa'ya da gül göndermeyi amaçlıyoruz.'