TEKİRDAĞ (AA) - Tekirdağ'da 'Trakya Savunma Havacılık ve Uzay Sistemleri Alt Sanayi Yerleştirme Zirvesi' gerçekleşti.
NKÜ Konferans Salonu'nda düzenlenen zirveye konuşmacı olarak katılan Savunma Sanayi Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş, müsteşarlığın iki temel görevi olduğunu, bunlardan birincisinin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyonu ve ikincisinin ise savunma sanayinin geliştirilmesi ve kalkınmasına yönelik faaliyetler olduğunu bildirdi.
Kendisinin başında bulunduğu birimin tedarik edilen sistemlerin azami derecede yurt içinde yapılması için gerekli koordinasyonu yapmak olduğunu vurgulayan Aktaş, şunları ifade etti:
'Bu anlamda biz yıl içerisinde şehirlere ziyaretlerimizi yapıyoruz. Biz bir sistemi yerli yapalım dediğimizde işin ucu ya malzemeye ya sensöre dayanıyor. Bunların gelişeceği yerler ise ilk adımları üniversitelerde atılması gerekiyor. Üniversiteleri biz bu alana ne kadar çok çekersek o derece başarılı olabiliriz. Yaklaşık 12 üniversiteyle iş birliği programı başlatıldı. Bunun kapsamında savunma sektöründe çalışan firmalarımızda ki insanların üniversitelerde araştırma geliştirme noktasında müsteşarlığımızın belirlediği alanlarda yönlendirmesine yönelik bir iş birliği. Sektörün genel itibariyle insan kaynağına ihtiyacı var. Burada da müsteşarlığımız yönlendirici oluyor.'
Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ise son yıllarda dünya ekonomisinin yoğunlaştığı, Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri arasında jeopolitik olarak geçiş güzergahında olan Türkiye'nin oldukça önem arz eden bir konuma geldiğini hatırlattı.
Bu zamana kadar dışa bağımlı olarak savunma sanayisi olan Türkiye'nin son 10 yılda ciddi mesafeler almış hatta dış ülkelere de ihracat yapmaya başladığını vurgulayan Şimşek, 'Türk savunma sanayisi Türk ordusunun ihtiyacını karşılamak için gelişmekte dünya firmaları ile rekabet edebilir hale gelmek için çalışmaktadır. Savunma sanayisi küresel süreçte ülkelerin siyasal güçlerini belirlemekte en önemli etkendir. Tabi ki bunu gerçekleştirecek olan da sanayi ve üniversitelerin iş birlikleridir. Çünkü üniversitelerin beyin gücü bilgi ve deneyimi savunma sanayisinde kullanılacak katkısı daha da büyük olacaktır' diye konuştu.
SAHA İstanbul Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türk Hava Yolları Teknik A.Ş Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel ise bölgede yaşanan olayların, maruz kalınan risklerin, siyasi hareketliliğin Türkiye'nin savunma sanayisinin üst düzeyde tamamen kendisine ait olması gerektiğini bir kez daha hatırlattığını dile getirdi.
Dünyanın en güçlü ülkelerinin savunma sanayilerinin tamamının kendilerine ait olduğunu aktaran Tokel, şunları söyledi:
'Türkiye geçmişiyle beraber savunma sanayi ve havacılık konularında önemli performanslar göstermiş sıra dışı ülkelerden birisidir. Geldiğimiz noktada yapacağımız çalışmaların bir genel çerçevesini çizmemiz lazım. Eğer bu konularda Türkiye bir yerlere gelmek istiyorsa o zaman hedefini koyacak. Kim koyacak hedefi, devleti yönetenler. Devleti yönetenler diyor ki uçağımızı tankımızı yüzde yüz yerli yapacağız.'
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüğü, Tekirdağ Valiliği, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ), Teknik Üretim ve İhracatı Destekleme Derneği, NKÜ Teknopark, TRAKYAKA, Tekirdağ, Çorlu ve Çerkezköy ticaret ve sanayi odaları, SAHA İstanbul, KOSGEB'in iş birliğinde düzenlenen etkinlik yarın da devam edecek.