Manisa Girişimciler Derneği (MAGİDER) Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda derneğin bilişim danışmanı Şener Kul, internet ortamında doğrulanmamış içeriklerin paylaşılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Son günlerde artan terör eylemlerinde halkın panik halinde olduğunu ve bunu sosyal medya hesaplarına yansıtılmasını gözlemleyen Kul, 'Terör eylemlerinin arttığı ve zor günler yaşadığımız şu dönemlerde internette dolaşan asılsız içeriklerin paylaşılmaması konusunda hassasiyetle davranmak gerekiyor. Doğrulamadan paylaşılan içeriklerdeki kişi, kurum, plaka, adres gibi hedef gösterecek, suçlayacak, ifşa edecek paylaşımlardan kaçınmalıyız. Aksi takdirde geri dönüşü olmayan hatalara sürüklenebilir ve suça ortak olabilirsiniz. Zaten konuya ilişkin güvenlik birimleri çalışmalarını istihbarat organları ile yapmakta. Fakat çoğu istihbarat servisleri soruşturmalarını gizli yürütür. Son günlerde yaşadığımız terör olaylarında emniyetin hiç bir açıklaması olmamasına rağmen paylaşılan plakaların bir çoğu e-devlet ve trafik tescil sistemlerinde olmadığı tespit edilmiş. Keza yine Manisa?daki toplu taşımalara binen bir şahıstan şüphelenenler emniyetin doğrulamamasına rağmen o şahsın fotoğraflarını boy boy yayınlamış ve neredeyse bu paylaşımlarla terörist ilan edilmişti. Bu konuyla da ilgili toplu taşıma yetkililerin aslında olayın hiç de öyle olmadığını ve emniyet birimleri ile teyakkuz halinde olduklarını bahsi geçen şahısın da emniyet birimleri tarafından problem teşkil etmediğinin bilgisini basın açıklaması yaparak duyurmuştu. Böylesi bir durumda o şahsa gelebilecek zararları düşünüp, buna sebep olanlara ortak olmak istemiyorsanız doğrulanmamış hiç bir içeriğin paylaşılmaması gerekliliğini de aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor. Ayrıca bu paylaşımlar güvenlik birimlerimizin çalışmalarını zora sokmakla birlikte toplumumuzu da kaosa sürüklemektedir.' dedi.
Ankara patlamasına ilişkinde değerlendirmede bulunan MAGİDER Bilişim Danışmanı Şener Kul, 'Maalesef acı bir olay yaşadık. Olayın hemen ardından internette dezenformasyona uğramış çokça haberle karşılaştık. Bu gibi olaylarda yayın yasağını da fırsat bilerek gerçek dışı içerikler internete servis edilmeye başlanıyor. Bazı paylaşımlar dikkat çekmek için olsa da bazıları ise terör olaylarına destek amaçlı ve kaos ortamı yaratmak için kullanılıyor. Dezenformasyona uğramış içerikleri paylaşmak da toplumda hızla yayılmasına ve insanları panik ortamına sürüklüyor. Eğer terör faaliyetlerine karşı durmak isteniyor ve bir şeyler yapılmak isteniyorsa gözünle gördüğün, kulağınla duyduğunu emniyet birimleri ile paylaşabilirsiniz. Bunların dışındaki paylaşımları da görmezden gelmek sanırım şu dönemde yapılması gereken en uygun davranış şekli olacaktır.' şeklinde konuştu.