Tarih: 17.03.2016 18:03
Viranşehir Devlet Hastanesi?nde Psikososyal Destek Birimi Açıldı
Viranşehir Devlet Hastanesinde kanser, felç, alzheimer ve kalp hastalarına yönelik Palyatif Bakım Merkezi (Psikososyal Destek Birimi) hizmete girdi.
Kısa bir süre önce Kemoterapi bölümü açılan Viranşehir Devlet Hastanesinde bu kez Palyatif Bakım Merkezi hizmete girdi. Hizmete giren bölüm ile Viranşehir?de yaşayan kanser, alzheimer, kanser, felç ve kalp hastalarının Şanlıurfa kent merkezine gitmelerine gerek kalmadığı bildirildi. Hastalar ise merkez için hastane yetkililerine teşekkür etti. Viranşehir Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. İlhan Erkan, ?Bu bölüm sadece kanserli hastaları kapsamıyor. Yardıma ve bakıma ihtiyacı olan tüm hastalarımıza gerekli bakımı sunuyoruz. Hastanın beslenme ihtiyacı var ise ya da çok ağrı hissediyor ve yatağa bağımlıysa bu hastaların kendilerine ve ailelerine psikolojik destek sağlamak amacıyla kurulmuş bir birimdir ve Türkiye?de sayılıdır. Sizin için artık yapılacak bir şey yok deyip evine gönderilen, aslında yapılacak bir şeylerin hala olduğu hastalara bu birimde yer veriliyor. Bakımlarıyla yakından ilgileniyoruz. Viranşehir?in yaşlı nüfusu fazla olmasıyla birlikte evde bakıma muhtaç olan sayı da bir hayli fazla, fakat hasta aileleri bakım konusunda yeterli bilince sahip değiller. Bizler hastanın geçirdiği zorlu dönemlerde, ağrılarını en aza indirgeyip, beslenmelerine kadar her durumlarını gözlemliyor ve gerekli bakımı sağlıyoruz? dedi.
PALYATİF BAKIM NEDİR?
Palyatif bakım ile ciddi hastalığı olan kişilerde başta ağrı olmak üzere stres veren diğer şikayetlerinin giderilmesi ve sorunların çözümlenmesi amaçlanmaktadır. Dünya sağlık örgütüne göre palyatif bakımı, yaşamı tehdit eden hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hasta ve ailede, ağrının ve diğer problemlerin, erken tanılama ve kusursuz bir değerlendirme ile fiziksel, psikososyal ve spiritüel gereksinimlerin karşılanması yoluyla acı çekmenin önlenmesi ve hafifletilmesine yönelik uygulamaların yer aldığı ve yaşam kalitesini geliştirmenin amaçlandığı bir yaklaşım? olarak tanımlamaktadır. Bu tanımlamaya göre palyatif bakım yeni tanı almış, tedavi sürecinde ve terminal dönemde olan hastalara uygulanmakta ve dört temel hedef ortaya koymaktadır. Bu temel hedefler, hastanın şikayetlerini en aza indirgemek, hasta ve yakınlarının yaşam kalitesini yükseltmek, hasta bakımında maliyet-etkinlik konusunu en uygun şekilde yönetmek, ölümün kabullenildiği durumda, sürecin normal seyrinde gitmesini sağlamak olarak tanımlanıyor.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —