Yabancı ilgisi borsayı 'Rusya krizi' öncesine taşıdı

Yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi ve DİBS işlemlerinde net alımları dört haftada 1 milyar 875 milyon doları buldu Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Doğan: 'BIST 100?deki dolar bazlı yükseliş yıl içinde gördüğü dip se

Güncel 20.03.2016 12:12:02 0
Yabancı ilgisi borsayı

İSTANBUL (AA) - HANDAN GÜNEŞ - Hisse senedi ve Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) işlemleri birlikte değerlendirildiğinde, yurt dışında yerleşik kişilerin net alımları dört haftada 1 milyar 875 milyon dolara ulaştı. BIST 100 endeksi bu dönemde, dolar bazında Rusya ile yaşanan uçak krizi öncesindeki seviyelere yükseldi.

AA muhabirinin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Borsa İstanbul verilerinden derlediği bilgilere göre, analistlerin uzun vadeli destek olarak nitelendirdikleri 25.000 dolar seviyesinin altına kadar gerileyen BIST 100 endeksi, son 4 haftada yabancı yatırımcıların yoğun alımları ile toparlandı.

Yurt dışında yerleşik yatırımcılar, piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış verilerle Borsa İstanbul'da, 15 Şubat - 11 Mart döneminde, 1 milyar 76 milyon dolar net alım gerçekleştirdi. Bu dönemde, DİBS işlemleri de dahil edildiğinde yabancıların net alımları 1 milyar 875 milyon doları buldu. Böylece BIST 100 endeksi 11 Mart ile biten haftayı dolar bazında yüzde 4,15 değer kazancıyla 27.668 puandan tamamladı.


- 'Borsada dolar bazlı yükseliş, dip seviyeye göre yüzde 25?e ulaştı'


AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, başta Avrupa ve ABD merkez bankaları olmak üzere büyük merkez bankalarının piyasa dostu söylemlerinin şubat ayı ortalarından itibaren risk iştahının yeniden artmasını sağladığını belirtti.

Doğan, 'Bol likidite ve merkez bankalarının yeni destekleri ile artan bu risk iştahı, hisse senetleri ve emtialardaki yükselişi tetikledi.' dedi.

Bu süreçte Türkiye, Rusya ve Brezilya gibi geçen yıl ve bu yılın hemen başında sert şekilde satılarak ucuzlayan ülkelere girişin çok daha hızlandığını vurgulayan Doğan, 'Bu ülkelere giren yabancı para, kurların gerilemesine ve hisse senetlerinin yükselmesine neden oldu. Bu iki etki birleşince BIST 100'deki dolar bazlı yükseliş, yıl içinde gördüğü dip seviyeye göre yüzde 25?e ulaştı böylece 'Rusya krizi' öncesine dönülmüş oldu.' değerlendirmesini yaptı.

Doğan, dolar bazında 28-30 bin aralığının BIST 100 için oldukça kritik bir bölge olduğuna dikkati çekerek, son bir yılık süreçte Dolar Endeksi'nin ana hatlarıyla 94-100 bandında seyrettiğini hatırlattı.

Bu bandın üst sınırına yaklaşınca Fed?in, alt bandına yaklaşınca ise diğer merkez bankalarının rahatsızlığının arttığına işaret eden Doğan, sözlerini şöyle tamamladı:

'Bu nedenle şu an için bu dengenin korunmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Dolar Endeksi perşembe akşamı itibarıyla 95?in altına sarkmıştı. Burada aşağı yönlü potansiyelin azaldığını düşünüyoruz. Bu da içeride sürpriz yapacak bir gelişme yaşanmaz ise dolar/TL'de aşağı yönlü potansiyelin azaldığı anlamına geliyor.

Diğer taraftan hisse senetlerinde son dönemde yaşanan sert yükselişin ve düşük kurun, yavaş yavaş kar realizasyonu isteğini tetikleyeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle yıl içinde dolar bazlı zirvelerin geliştirileceğine inanmakla birlikte başta bahsettiğimiz 28-30 bin bandının bu denemede geçilme ihtimalini düşük görüyoruz.'


Salı 5.3 ° / 2.8 °
Çarşamba 6.6 ° / 0.6 °
Perşembe 7.7 ° / 1 °