'Yatakta kitap okumayın' önerisi

UÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akkaya: 'Hava kararınca 'melatonin' adını verdiğimiz bir hormon salgılanır vücutta ve uykuyu uyarır. Siz kitap okumaya devam ettikçe bir süre sonr

Güncel 20.03.2016 12:36:02 0

BURSA (AA) - ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Akkaya, uykunun ritmini olumsuz etkileyebileceği için yatakta kitap okumayı önermediklerini belirtti.

Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yatarken kitap okuma alışkanlığının uykunun kaçmasına neden olabildiğini ifade etti.

Cengiz Akkaya, şunları söyledi:

'Biz, 'Kitabınızı otururken okuyun ve uyuma saatiniz geldiğinde kitabı bırakıp yatın' diyoruz. 'Yatarken kitap okumayın' diyoruz. İnsan heyecanlı bir kitap okurken devam etmek istiyor. Oysa uykunun bir ritmi var. Hava kararınca 'melatonin' adını verdiğimiz bir hormon salgılanır vücutta ve uykuyu uyarır. Siz okumaya devam ettikçe bir süre sonra sistem de uyarı vermekten vazgeçer ve uykunuz kaçar. Bu noktada uykusuzluk sorunları ortaya çıkabilir.'

- 'Yatağa girme saatinden 90 dakika önce iş ve aktivitenizi kesin'

Uyku Derneği (UYKUDER) Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ da yatağa sadece uyuyacak derecede yorgun olunduğunda girilmesi gerektiğini belirtti.

Karadağ, 'Uykusuzluk sorunuyla karşılaşmamak için yatakta kitap okumak ve televizyon seyretmek gibi aktiviteler yapılmamalı. Uykululuk hali için bir 'eşik saati' belirlenmeli. Uyunamadığında yataktan uyku gelinceye kadar çıkılmalı. Her gün aynı saatte uyanmalı ve gün içinde uyumamalı.' dedi.

Uykunun kaçmaması için yatağa girmeden 90 dakika önce iş ve aktivitenin kesilmesi gerektiğini kaydeden Karadağ, 'Yatakta gevşeme rutini uygulayın. Rutin gevşeme programınızı gün içindeki diğer zamanlarda da uygulayın.' diye konuştu.


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °