Tarih: 21.03.2016 16:06

Defterdar Kısa?dan Gelir Vergisi Mükelleflerine Beyanname Uyarısı

Facebook Twitter Linked-in

Afyonkarahisar Defterdarı Yaşar Kısa, gelir vergisi mükellefleri için beyanname verme işlemlerinin 25 Mart 2016 tarihine rastlayan Cuma günü sona ereceğini kaydederek, ?Gayrimenkul sermaye iradı yani kira geliri elde eden mükellefler kiracılarının esiri olmaması için beyannamelerini doğru ve zamanında vermeliler? dedi.
Gelir vergisi beyannameleri ile ilgili yazılı bir açıklama yapan ve mükellefleri uyaran Defterdar Kısa, konut veya iş yerlerinin kiraya verilmeleriyle elde edilen gelire ?gayrimenkul sermaye iradı? denildiğini kaydederek, bunların belirli bir vergiye tabii olduğunu ifade etti. Defterdar Kısa, konu ile ilgili açıklamasında şunları söyledi:
?Vergi dairesi ile işi olmayan ücretli, emekli, çalışmayan daire sahiplerinin zorlanmamaları için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı otomasyonda hazır beyanname sunmaktadır. İster bu sistemle (www.gib.gov.tr) isterse elden verilecek beyanname ile bu gelir beyan edilebilecektir.
Konutlardan elde edilen kira gelirleri beyan edilmez veya eksik beyan edilirse 2015 yılı için 3 bin 600 TL?lik istisnadan faydalanılamaz. Ayrıca, mükellef adına usulsüzlük cezası kesilir ve gelir takdir komisyonunca takdir edilir. Takdir edilen gelir üzerinden, Gelir Vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanır. Bunlara ilaveten gecikilen her ay için gecikme faizi talep edilir. Bu şekilde tahakkuk eden vergi, ceza ve gecikme faizinin tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir. Yani verginin iki taksitle ödenmesi imkanı da kalmaz.
Geçtiğimiz yıllarda kira geliri için GMSİ beyannamesi veren mükellefler o gayrimenkulü satmış veya artık gayrimenkulü kendisi kullanıyorsa yani artık kira geliri elde etmiyorsa bu durumu bir dilekçe ile ilgili vergi dairesine bildirmelerinde fayda var. Çünkü vergi daireleri geçen yıl beyanname veren mükellefleri tarayıp bu sene vermeyenleri takdir komisyonlarına sevk edebiliyor. Bu durumda elde edilmeyen bir gelir yüzünden vergi ödemek veya gelir elde edilmediğini ispatlamak için günlerce uğraşmak gerekecektir.
Gerçek gider yönteminin seçilmesi halinde, Maliye idaresi tarafından istenildiğinde mükellefler tarafından giderlerin belgelendirilmesi gerekecektir. Maddeler halinde sıraladığımız türden gideri olanların gerçek gider yöntemini tercih etmeleri kendileri lehine olacaktır diye düşünüyorum, kamuoyuna duyurulur.?


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —