Etiyopya'da ormansızlaşmayla mücadele

Etiyopya

Etiyopya Çevre ve Ormancılık Bakanı Direktörü Bayleyegn: 'Mevcut 15 milyon hektarlık arazideki ormanları yeniden canlandırmayı ve 2030 yılında bu alanı 7 milyon hektar arttırmayı hedefliyoruz. Bu ormanlar sayesinde karbon emisyonu 130 mil

ADDIS ABABA (AA) - Etiyopya Çevre ve Ormancılık Bakanı Direktörü Debasu Bayleyegn, 'Mevcut 15 milyon hektarlık arazideki ormanları yeniden canlandırmayı ve 2030 yılında bu alanı 7 milyon hektar arttırmayı hedefliyoruz. Bu ormanlar sayesinde karbon emisyonu 130 milyon metrik ton azalacak.' dedi.

Etiyopya'da ormanlık alanların artırılması ve ormansızlaşmayla mücadele kapsamında yapılan çalışmaları AA muhabirine değerlendiren Bayleyegn, ülkede ormanlık alanların yüzde 15,5 arttığını, bu oranı yüzde 20'ye yükseltmek için çalıştıklarını belirtti.

Ormanlık alanların, 25 sene önce yalnızca yüzde üç oranında artarken günümüzde bu oranın yüzde 15,5'e çıktığını vurgulayan Bayleyegn, ülkede her yıl 3-4 milyon fidan dikildiğini kaydetti.

'Mevcut 15 milyon hektarlık arazideki ormanları yeniden canlandırmayı ve 2030 yılında bu alanı 7 milyon hektar arttırmayı hedefliyoruz.' diyen Bayleyegn, bu ormanlar sayesinde karbon emisyonunun 130 milyon metrik ton azalacağını ifade etti.

Kontrol edilemeyen yangınların, kömür üretiminin, yapı inşası için ağaçların kesilmesinin Etiyopya'daki ormansızlaşmanın asıl nedeni olduğunu söyleyen Bayleyegn, zararı en aza indirmek amacıyla çiftçilere ve kent sakinlerine güç tasarruflu sobaların dağıtıldığını dile getirdi.

Şehir Yönetimi, Çevre Planlama ve Doğal Kaynakların Korunması uzmanı Hivot Abraha ise başkent Addis Ababa'nın etrafındaki ormanların 24 saat izlendiğini belirtti.

İnsanların yakıt ve inşaat amacıyla ormanları tahrip ettiğini söyleyen Hivot, 'Maalesef, hasarın büyüklüğünü henüz fark edemiyoruz' şeklinde konuştu.