2023 Hizmet İhracatı Liderlik Çalıştayı

2023 Hizmet İhracatı Liderlik Çalıştayı

Ekonomi Bakan Yardımcısı Metin: 'Türkiye'nin 2002 yılında 14 milyar dolar olan hizmet ihracatı 2015 yılında 46,3 milyar dolara yükseldi' 'Hizmetler sektörü, kalkınma maratonunda Türkiye'yi ileriye taşıyacak güç ve dinamizme sahip öne

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye'nin 2002 yılında 14 milyar dolar olan hizmet ihracatının 2015 yılında 46,3 milyar dolara yükseldiğini, bu rakamın daha fazla artacağını söyledi.

Metin, Türkiye?nin ihracat hedeflerine uzanan yolun önemli kilometre taşlarından birini oluşturan '2023 Hizmet İhracatı Stratejisi Projesi'nin tanıtım toplantısında konuştu.

Metin, Elektronik İhracatçıları Birliği (TET) çatısı altında toplanan hizmet ihracatçılarının, 2023 hedefleri doğrultusunda ilk çalıştaylarını gerçekleştirdiğini belirtti.

Konferansın, hem kamu hem de özel sektör kuruluşları nezdinde hizmet ihracatı vizyonu ile bu vizyon çerçevesinde yapılması gerekenlerin ortaya konması için stratejik bir alt yapı tesis ettiğini anlatan Metin, ihracatın öncü sektörlerini oluşturan 8 faaliyet alanında strateji çalışmaları başlatılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Ana faaliyet alanlarındaki çalışmaların gelişim sürecine ilişkin bilgiler veren Metin, şunları kaydetti:

'Çalışmalarda elde edilen çıktılar doğrultusunda son şekli verilecek olan 2023 Hizmet İhracatı Stratejisinin, 2016 yılı Ağustos ayı itibarıyla yürürlüğe konulması öngörüldü. Bunlar Telekomünikasyon, Yazılım ve Bilişim, Görsel İşitsel Yayın, Telif ve Lisans,İnşaat, Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik, Eğitim Hizmetleri, Yolcu Taşımacılığı ve Genel Hizmetleri, Kargo Taşımacılığı, Seyahat ve Sağlık olarak belirlenmiş bulunuyor.

Söz konusu sektörel çalışmalara, hiç vakit kaybetmeden, tanıtım toplantımızın hemen sonrasında, ilgili tüm tarafların katılımıyla 'Kültürel Hizmetler Çalıştayı' ile başlıyoruz.'


- 'Hizmetler sektörünün toplam milli gelirdeki payı yüzde 57,1 seviyesinde'


Hizmetler sektörünün, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke ekonomilerinin GSYH?nin yüzde 60?ından fazlasını oluşturduğunu belirten Metin, 'Türkiye'de 2015'in ilk 9 aylık dönemi için hizmetler sektörünün toplam milli gelirdeki payı yüzde 57,1 seviyesinde.' diye konuştu.

Hizmet sektörleri, kadınlar ve gençler başta olmak üzere toplumun tüm kesimleri için belirgin bir istihdam imkanı sunduğunu belirten Metin şöyle devam etti:

'Hizmet ticaretinin küresel arenanın yeni meydan okuma sahası olduğunu rakamlardan da çok açıkça görebiliyoruz. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, 2014'te mal ihracatı yalnızca yüzde 0,7 artarak 19 trilyon dolar düzeyinde gerçekleşirken hizmet ihracatı yıllık bazda yüzde 5'lik artışla yaklaşık 5 trilyon dolara ulaştı.

Malumunuz, küresel mal ihracatı 2015'te ciddi bir düşüş kaydetti. Aynı gelişim hizmet ihracatı için de söz konusu 2015?in ilk 3 çeyreğinde dünya hizmet ihracatı sırasıyla yüzde 4,9, yüzde 8,1 ve yüzde 6,6 daraldı.'


- '2015 yılında hizmet ihracatımız 46,3 milyar dolara ulaştı'


Metin, Türkiye'nin 2002 yılında 14 milyar dolar olan hizmet ihracatının 2015 yılında 46,3 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

'Net ihracatçı konumunda olduğumuz hizmetler sektöründe 2015 yılında 24 milyar dolarlık dış ticaret fazlası elde etmeyi başardık' diyen Metin, hizmetler sektörünün, kalkınma maratonunda Türkiye'yi ileriye taşıyacak güç ve dinamizme sahip olan önemli bir politika alanını teşkil ettiğini belirtti.

Sektörün ihracat ivmesini artırmak üzere 2011 yılı itibarıyla hizmetler sektörüne destek vermeye başladıklarını anımsatan Metin, 2012 yılından bu yana da hizmet sektörlerine özgü, ayrı bir destek programı uyguladıklarını söyledi.


- 'Potansiyeli bulunan pazarlarda tutunmaya yönelik tüm faaliyetlere destek sağlıyoruz'


Bahsi geçen programın, son derece başarılı sonuçlar getirdiğini anlatan Metin, şunları kaydetti:

'Hizmetler sektörüne uyguladığımız program hem 'markalı ihracat' perspektifinin kazandırılması, hem de yeni sektörlerin yeni destek unsurlarıyla kapsam içine alınması maksadıyla 2015 yılında yenilendi. Program kapsamında, ayrıca, kuruluşlarımızın 'uluslararası markalaşma' sürecinin yanı sıra ihracata yönelik kurumsal kapasite oluşturması, mevcut kapasitelerini güçlendirmesi ve uluslararası pazarlarda tutunmalarına yönelik tüm faaliyetlerine destek sağlıyoruz.

Tüm bu çalışmalarımızı, uluslararası ilişkiler ve ticaret diplomasisi alanındaki çabalarımızla da desteklemeye ayrıca ehemmiyet veriyoruz. Orta Vadeli Programımızın politika öncelikleri arasında, 'hizmet ticareti gelirlerimizin artırılması ve hizmet sektörlerini ve yatırımları da içeren Serbest Ticaret Antlaşmalarına ağırlık verilmesi' yer alıyor.'


- 'Güçlü bir 'Sektörel Dönüşüm Planı' ortaya koymayı hedefliyoruz'


Sektörel gelişmelerin hızı ve çeşitliliği dikkate alındığında, hizmet ihracatı hedeflerine yalnızca ihracat destek programları vasıtasıyla ulaşılamayacağını belirten Metin, şöyle devam etti:

'Mal ihracatı stratejimizin de tamamlayıcısı olmak üzere, kapsamlı bir '2023 Hizmet İhracatı Stratejisi' hazırlanması için çalışmalarımızı başlattık. Stratejimizin kesinlikle statik bir metin olarak kurgulanmayacağını vurgulamak isterim. Bu doğrultuda, 'hedef küçültmeye' gitmemek kaydıyla, sektörel ve ulusal gelişmeler ışığında gözden geçirilerek yenilebilecek, güçlü bir 'Sektörel Dönüşüm Planı' ortaya koymayı hedefliyoruz.

Kamu ve özel sektörümüzün özverili çalışmalarıyla başarılı şekilde uygulanacak Hizmet İhracatı Stratejisi, ülkemizi uluslararası hizmet ticaretinin öncü ülkeleri arasına taşıyacaktır.'


- 'Küresel hizmet ihracatında yüzde 22?lik artış yaşandı'


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise terör saldırılarını kınayarak başladığı konuşmasında 2023 hedeflerine yönelik çalışmaları artırdıklarını söyledi.

Hizmet ihracatının Türkiye ihracatı için gelişime açık bir pazar olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, şunları kaydetti:

'Küresel piyasalarda, mal ticaretinin yanı sıra hizmetler ticaretinin ağırlığının ve öneminin giderek arttığı bir dönemdeyiz. Son 20 yılda, mal ticaretinde konjonktürel düşüşlere şahit olduk. Ancak, aynı dönemde hizmet ihracatı sadece 2009 yılında düşüş kaydetti. 2010-2014 yılları arasında ise küresel hizmet ihracatında yüzde 22?lik artışla son 20 yıldaki rekor artış düzeyine ulaşıldı.

Dolayısıyla bizim de Türkiye olarak, küresel ekonomideki yerimizi sağlamlaştırmak ve küresel belirsizliklerin mal ticaretindeki olumsuz yansımalarını bertaraf etmek için hizmet ihracatına gereken önemi vermemiz gerekiyor.'


- 8 sektöre 8 çalıştay


TET Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu ise 'Her bir hizmet sektörü için gerçekleştireceğimiz çalıştaylarla oluşturacağımız 'İhracatı Stratejisi' ile sektörel potansiyel tam anlamıyla ortaya konulacak. Elbette bu çalıştaylar, her sektörün kendi içerisinde yaşadığı pek çok sıkıntı ve zorluğu da ortaya koyup, sektörün kendi içerisinde çözüm üretmesine de yardımcı olacak' ifadelerini kullandı.

Çalıştayda verilen bilgilere göre, birlik tarafından belirlenen, Yolcu Taşımacılığı ve Genel Hizmetleri, Kargo Taşımacılığı Hizmetleri, Seyahat Hizmetleri, Sağlık Hizmetleri, Telekomünikasyon- Yazılım ve Bilişim Hizmetleri, Kültürel Hizmetler, İnşaat Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri ve Eğitim Hizmetlerinden oluşan 8 alt hizmet sektörünün her biri için birer çalıştay gerçekleştirilecek.

Çalıştay kültürel hizmetler sektörü paydaşlarının beyin fırtınası oturumlarıyla devam etti.