İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi (İKBU) Enerji ve Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi, enerji tasarrufuna dikkat çekmek için ?Buruşuk Hafta? adlı projeyi hayata geçirdi. Bir hafta boyunca öğretim üyeleri ve öğrenciler kıyafetlerini ütülemeden okula gitti.
Tüm dünyada gelişen teknolojiyle birlikte enerjinin hızla tüketilmesine karşı başlatılan ?Buruşuk Hafta? projesinin ilk paneli dün yapıldı. Panelde İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan ve enerji alanında çalışan üniversite hocalarından Doç. Dr. Yıldız Arıkan, iklim değişikliğine karşı alınabilecek önlemler konusunda açıklamalarda bulundu. 21. yüzyılda dünyanın enerji üzerine döndüğünü söyleyen Rektör Erhan, ?Ülkelerin ekonomi ve nüfus politikalarına kadar pek çok şeyin özünde enerji ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağına dönük birçok çalışma var. Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan pek çok krizin arkasında kıt enerji kaynaklarının paylaşımına dönük güç mücadelesi olduğunu uluslararası ilişkiler uzmanları söylüyor. Bugün Ortadoğu?da yaşananları da bu bağlamda değerlendirmek mümkündür. Kendi ülkemiz açısından baktığımızda Türkiye; Kafkaslar, Karadeniz ve Ortadoğu gibi bir enerji denizinin ortasında bulunmasına rağmen bu enerji kaynaklarını yeterince barındırmayan ve enerji kaynakları açısından da dışa bağımlı bir ülke? dedi.
?TEKNOLOJİ, OLAĞANÜSTÜ İMKANLARININ YANINDA YOĞUN ENERJİ TÜKETİMİNİ DE BERABERİNDE GETİRDİ?
?Türkiye?nin enerji ihtiyacının yüzde 90?ı yurt dışındaki kaynaklardan geliyor? diyen Prof. Dr. Erhan, ?Dış politikamız çevremizdeki bir takım gelişmelerden olumsuz etkilendiğinde enerji güvenliğimizi kaybediyoruz ve sürdürülebilir enerji kaynaklarımızın karşılanmasında büyük sıkıntı yaşıyoruz. Bunu, Ortadoğu ve Rusya ile yaşanan krizde gördük. Teknoloji bize olağanüstü imkanlar sunuyor. Fakat teknolojinin sunduğu bu imkanlar beraberinde olağanüstü enerji tüketimini de getirdi. Hem üniversitede hem de ülkemizde enerji tasarrufu konusunda farkındalık oluşturmak için ?Buruşuk Hafta? diye bir girişimde bulunduk. Ütü, ev aletleri arasında en çok elektrik harcayan aletlerdendir? diye konuştu.
?KÖMÜR TEŞVİKİ ÇEVREYE ZARAR VERİR, KARBONDİOKSİT SALIMINI AZALTMAK ZORUNDAYIZ?
Türkiye?nin 2030 yılına kadar seragazı salımını yüzde 21 azaltacağı sözünü verdiğini vurgulayan Doç. Dr. Yıldız Arıkan ise, ?Bu söz çok önemli, çünkü daha önceki iklim müzakerelerinde Türkiye bu tür hedefler belirtmeden bazı önlemlerde ve tasarruflarda bulunduğunu söylüyordu. Türkiye açısından memnuniyet duyulacak bir durum. Azaltım hedeflerini tutturmaya çalışırken uluslararası camiadan da ek kaynak talep etmedi. Fakat bununla çelişkili olarak son zamanlarda kömüre yönelik teşvik politikaları olduğunu görüyoruz. Kömür teşviklerinin çevreye vereceği zararın göz önüne alınması gerekir. Enerji tasarrufu ve karbondioksit azaltımı hepimizin yararına olacak bir şey, çünkü kaynaklarımız hızla tükeniyor. Ortaya çıkan küresel ısınma, çeşitli ülkelerin sular altında kalmasını, kuraklığı, selleri ve tayfunları beraberinde getiriyor? açıklamalarında bulundu.